2011-02-02 02:02:12

"Аватар" (цікаві факти)

 

Події картини розгортаються на Пандорі, супутнику з середовищем, схожим на земну, що обертається по орбіті планети-гіганта Поліфемуса в системі Альфа Центавра-А. Коли виявляється, що на Пандорі багаті поклади рідкоземельного мінералу Унобтаніума, починається гонка по здобичі нових ресурсів.

Унобтаніум не існує в нашій сонячній системі, але має величезне значення для виходу з енергетичної кризи двадцять другого століття на Землі. Тому управління по розробці природних ресурсів витрачає сотні мільярдів доларів на добування ресурсу далекого світу. Історія відбувається в 2154 році, через тридцять років після організації на Пандорі колонії по розробці ресурсів. Вторгнення землян на територію місцевих жителів На'ві спровокувало ріст напруженості між двома видами і вивело їх на стежку війни.

Спочатку Джеймс Кэмерон планував випустити картину на екрани в 1999 році. Проте, враховуючи складність і масштабність спецефектів, які збирався створити Камерон, бюджет фільму повинен був скласти біля $400 мільйонів. Навіть незважаючи на велетенський касовий успіх "Титаніка" (1997) жодна студія не могла дозволити собі виділити такі кошти. Проект ліг на полицю, де знаходився близько 10 років.

Майкл Бьєн претендував на одну з ролей у фільмі. Він кілька разів зустрічався з Джеймсом Кэмероном. Проте Джеймс не хотів, щоб фільм асоціювався у глядачів з "Чужими" (1986), оскільки Сігурні Уівер вже підписала контракт на зйомки.

Камерон придумав сюжет фільму і написав першу версію сценарію в 1995 році.

Для фільму Кэмерон розробив спеціальну технологію, яка дозволяла під час зйомок бачити на екрані моніторів комп'ютерних персонажів разом з живими акторами.

За словами Кэмерона, якщо фільм буде успішним в комерційному плані, то він має намір зробити трилогію.

Прем'єра фільму була перенесена з літа на грудень 2009. Проте затримка пояснюється зовсім не технічними складнощами у виробництві картини, а можливістю дати кінотеатрам зайвий час підготуватися до 3D релізу фільму.

Фільм перебуває на 40% з живої зйомки і на 60% з реалістичної комп'ютерної графіки. У оригінальному сценарії Кэмерона листя рослин було таким же синім, як шкіра На'Ві, але кінець кінцем він вирішив використовувати зелений колір для більшої реалістичності.

Велика частина епізодів фільму з натуральним рухом знімалася у Велінгтоні, Нова Зеландія, де були зведені величезні декорації. Це було схоже на справжнє масштабне будівництво. Для конструювання декорацій була створена величезна субструктура з використанням більш ніж 150 будівельників-підрядників.

Реальні декорації включають Кімнату зв'язку, де встановлені подібності саркофагів, за допомогою яких свідомість людини переноситься в тіло аватара, Біолабораторію - приміщення для роботи учених і місце зберігання резервуарів з амніотичною рідиною, в яких знаходяться тіла аватаров, стани зрілості, що досягли, за час шестирічної подорожі із Землі на Пандору; Центр управління, що є центральною нервовою системою бази "Ворота Пекла", і військовий бастіон Armor Bay, де зберігаються костюми посиленої рухливості і вертольоти.

Кемерон покликав в команду Пола Фроммера (Paul Frommer), лінгвіста Університету Південної Каліфорнії, для того, щоб той придумав мову На'Ві, синьошкірих мешканців планети Пандора. Для того, щоб полегшити режисерові вибір, Фроммер записав на диктофон безліч звукових зразків. Кемерон зупинив свій вибір на абруптивних приголосних і уривистих фразах, що злегка нагадують здавлену мову. На складання однієї тільки граматики пішло декілька місяців. Фроммер роздав акторам "Аватара" брошуру "Говоримо на На'Ви" і почав навчати їх правильній вимові на новій мові. Кемерон так само запрошував до співпраці і інших експертів - астрофізиків, професора музики, археолога. Ці фахівці розрахували щільність атмосфери Пандори, а також заснували трьохприватну структуру ладів в музиці інопланетян.

Для створення фільму знадобилося біля 1-го петабайта дискового простору (1024 терабайта)... Для порівняння - усі спецефекти "Титаніка" зайняли в 500 разів менше, біля 2-х терабайт.

У розмові з Джейком Саллі полковник побіжно згадує, що брав участь в операціях американського військового контингенту у Венесуелі і Нігерії і дивом залишився живий. Отже, дія фільму відбувається вже після вторгнення США в ці країни.Обоє вони в нашій реальності багаті нафтою і іншими мінеральними ресурсами.

На нараді перед вирішальною битвою полковник Куорітч (Стівен Ленг) оголошує, що операція по утихомиренню пандорівців дістала кодову назву "Шок і трепет" (англ. Shock and awe). Так називалася військова доктрина американського контингенту на Близькому Сході, розроблена спеціально для вторгнення в Ірак.

Цікавий той факт, що у аватарів людей п'ять пальців, коли у жителів Пандори всього чотири.

Ще до випуску фільму, в епізоді "Танці з гномами" мультсеріалу "Південний парк", з'явилася сатира на історію створення і сюжет фільму.

На роль Джейка студія планувала запросити Метта Деймона або Джейка Джилленхола, але Кэмерон відстояв кандидатуру Сема Уортінгтона.

Перший фільм, касові збори якого в прокаті склали більше 2-х мільярдів доларів.

Газ, використовуваний військовими для утихомирення На'ві називається СМ-20. У фільмі "Aliens"(також режисера Джеймса Кемерона і головної героїні Сігурні Уівер), Васкес пропонує використовувати CM - 20 нервово-паралітичний газ, що б атакувати вулик Чужих.

Сем Уортінгтон був запрошений на кастинг по телефону. Той хто дзвонив не сказав йому жодного слова про сюжет і навіть ім'я режисера не сказав. Сем був розчарований, оскільки думав що це чергова витрата часу.

Джоді Фостер розглядалась для ролі доктора Грейс Августін.

Рік ніколи не вказували у фільмі, але відеоблог Джейка показує, що рік 2154. Фінальна битва відбулася в серпні 2154, 200 років з дня народження Джеймса Кемерона. 

 

502

Коментарі 0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.