2014-12-12 22:27:17

«Бабуся Європи»

П'ятниця, говоримо про великих людей.

Коли в 1837 році на британський трон зійшла 18-річна Вікторія, 150см зросту, з м'якими рисами обличчя - мало хто міг припустити який величезний вплив справить ця маленька дівчина на Англію і на весь світ. Вона правила 63 роки і її правління було настільки успішним і так фундаментально змінило політику і атмосферу Англії, що навіть отримало особливітерміни«вікторіанська мораль», «вікторіанська сім`я», «вікторіанська література», «вікторіанска епоха».

Її дитинство і отроцтво пройшло в такій строгості та ізоляції, що це швидше нагадувало в'язницю особливого аристократичного режиму, ніж королівські покої. Вікторія отримала прекрасну освіту, володіла німецькою, французькою, італійською мовами, була хорошою вершницею, багато читала і володіла гострим розумом. За своєкоролівськежиття вона пережила безліч замахів: у неї стріляли, цькували, били палицею, але кожен раз Богу було угодно зберегти їй життя. Вікторію це нітрохи не засмучувало, а давало привід пофілософствувати. Вона з сумом зазначала, що замахи збільшували її популярність в народі.

Важко сказати, як склалася б її доля впливової особи, яку сучасники називають «Бабуся Європи», якби провидіння не привело в життя Вікторії велику і єдину любов - принца Альберта. Бідний аристократ, Чоловік з високим духом зумів поставити себе гідно поряд з Королевою Англії. Коли королівське подружжя входила в залу, всупереч усім традиціям оголошувалося першим не ім'я королеви, а ім'я принца Альберта. «Мій чоловік ангел, і я його обожнюю. Його доброта і любов до мене так зворушливі. Мені досить побачити його світле обличчя і заглянути в улюблені очі - і моє серце переповнюється любов'ю ... ", пише Вікторія в листі своєму дядькові бельгійському королю Леопольду Першому. Після ранньої смертічоловіка, Вікторія залишилася вірною своєму коханому. У подружжя народилося 9 дітей, які згодом одружилися зі спадкоємцями престолів і вищої аристократії по всій Європі та Росії.

Час правління Вікторії вважається найвищим періодом розквіту Англії у всіх областях - політиці, культурі, науці, промисловості. Можна сказати, що ця велика Жінка була останньою правлячої Королевою Англії. Після її смерті монархія втратила свій вплив і стала просто символом, милою традицією Великої Британії.

4

Коментарі 2

  • 2014-12-27 17:20
    Воно майже завжди так і виходить: слава приходить до тих, хто, на перший погляд, не може досягнути певних вершин. Завжди знаходяться вороги, які прагнуть прибрати людей, які подають великі надіїї. Найчастіше їм це вдається і тоді от такі невеличкі дівчата (чи хлопці...) приходять до влади і показують себе з іншого боку, як впевнені в собі, а іноді і розумні, керівники.
  • 2014-12-27 17:32
    INLIGHT, повністю з Вами згодна. Між іншим, про цю унікальну дівчині знятий фільм "Молода Вікторія". Хто ще не дивився - дуже рекомендую, отримаєте море задоволення.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.