2011-05-05 01:26:37

"ВКонтакте" притягнули до суду із-за пісень МакSім

Звукозаписуюча компанія Gala Records (С. Б.А../Гала Рекордз) подала позов до ТОВ "ВКонтакте" з приводу незаконного розміщення в соціальній мережі фонограм співачки МакSім, виняткові права на які належать Gala. Сума збитку оцінена позивачем в 660 тисяч рублів, повідомляє РАПСИ.

В якості другого відповідача по позову вказано ТОВ "Мережа дата-центрів Селектел", де знаходяться сервери "ВКонтакте". Представник Gala відмітив, що в досудовому порядку конфлікт вирішити не вдалося. Попередні слухання у справі призначені на 26 травня 2011 року.

Крім того, арбітражний суд Санкт-Петербургу і Ленінградської області відновив виробництво по старому позову Gala до "ВКонтакте", сума якого складає 850 тисяч рублів за незаконне використання пісень МакSім і групи "Инфинити". Провадження у справі було призупинене в очікуванні вердикту Вищого арбітражного суду за позовом ВГТРК до "ВКонтакте", який повинен був визначити "практику вирішення суперечок, пов'язаних із застосуванням заходів відповідальності до власника інформаційного ресурсу за розміщення користувачами контенту на такому інформаційному ресурсі".

ВАС виніс вердикт за позовом ВГТРК 15 березня 2011 року, відхиливши апеляцію правовласника. На думку представника Gala Records Олександра Блинова, підсумок цієї тяжби став "поганим прецедентом для індустрії", оскільки усі подальші рішення прийматимуться з оглядкою на нього.

Апеляція ВГТРК відносилася до рішення Федерального арбітражного суду Північно-західного округу, який в жовтні 2010 звільнив адміністрацію "ВКонтакте" від відповідальності за контент, завантажений користувачами. Це рішення викликало негативну реакцію більшості правовласників, що виразили наміри продовжувати боротьбу з піратством в соціальних мережах шляхом притягнення до відповідальності конкретних користувачів. Першим подібний прецедент створила фірма грамзапису "Нікітін", за заявою якої в правоохоронні органи на адресу деякого 24-річного москвича було порушено кримінальну справу.

1

Коментарі 1

  • 2011-05-05 08:43
    Не продаються альбоми - значить потрібно відбивати гроші з допомогою юристів.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.