2014-11-30 20:51:15

Депресія. Процес контрольований чи ні?

 «Я вважаю, що в листопаді кожна порядна людина повинна від трьох до десяти днів провалятись в депресії… Якщо ні, то це говорить про недостатню тонку душевну організацію…»

Марта Кетро. «Довідник по відходу і поверненню»

 Я не люблю осінь. Страх як не люблю. І це не тільки тому, що сиро, слякота, дощ, похмуро-сірі краєвиди. Здебільшого це через осінню депресію ( а може вона і виникає внаслідок всього вищесказаного), відчуття душевної спустошеності, повна апатія до навколишнього, робота стає в тягар.  Як цьому покласти край.

Звернувся до спеціальної психологічної літератури, а що вони рекомендують: шукати  нових розваг, частіше прогулюватись, багато спілкуватися. Але на це треба багато часу. Що робити тоді? Для себе зробив деякі висновки.

Створи затишок. Якщо на дворі не затишно, то зробіть затишок вдома. Якщо в домі вам не комфортно, поміняйте щось: шпалери не подобаються – поміняйте їх, немає коштів їх міняти – зробіть перестановку в інтер’єрі. Навіть зміна маленької дрібнички створить ефект новизни. Більше того, звичайна зміна лампочок на більш потужні має поліпшити настрій.

Не думай про погане.Не варто задумуватись над тим, що міг зробити, чи, ще гірше, докоряти собі, чому не зробив. Самоз᾿їдання настрою не поліпшить. Краще згадати приємні моменти: де побував літом, що побачив нового, з ким познайомився. Або запланувати щось нове на майбутнє.

Займись спортом.Ніщо не підніме настрій так, як гарне в міру виснажливе навантаження. Ось і настав час підкачати прес, чи зайнятись бігом, чи прислухатись до порад подруги і спробувати себе в йозі.

Спілкуйся з приємними людьми.Найбільшою проблемою для Робінзона Крузо було відсутність спілкування. Тож не варто ігнорувати пораду психологів спілкуватись. Пригадайте, кого давно не бачили, з ким давно не спілкувались, з ким приємно проводили час. Подзвоніть, напишіть, завітайте в гості. Зробіть приємний сюрприз близьким.

Вернись в дитинство.Згадайте свої дитячі мрії. Чого хотілось, про що мріялось. Постарайтесь їх реалізувати. Спитайте своїх дітей, чого їм кортить, спробуйте допомогти їм втілити в життя їхні бажання. Не секрет, що піднятий комусь настрій вертається сторицею. Зрештою, займіться якимось хобі.

Приготуй смачненького.Потіште себе чимось, чого давно не пробували. Спечіть пиріг, зробіть смачненький салатик, на крайній випадок сходіть до ресторану.

Читай.Не важливо що, книги, журнали,  газети, чи інтернетні форуми, читайте те, що вас цікавить, попиваючи гарячий чай чи глінтвейн.

Зрештою, все в ваших руках.  І якщо ви не захочете пускати депресію в своє життя, то вона  не поселиться в вас.

 

 

 

3

Коментарі 2

  • 2014-12-24 22:16
    Існує думка, що депресія це доля слабких , особисто я з нею абсолютно не згодна. Депресії найбільше схильні сильні і емоційно зрілі люди, які розуміють, що прийшов час міняти щось у своєму житті. Це своєрідний передих, можливість замислитися і переосмислити своє життя. Поради загальні, кожен знаходить свій індивідуальний вихід з цього важкого періоду.
  • 2014-12-25 20:35
    Депресія це те у що сама людина себе заганяє, її страхи переживання то що йому не вдалося зробити. Коли людину охоплює ці всі проблеми і втрачені можливості він починає "сумувати". Адже депресія це психічне захворювання. Кажуть що від депресії допомагає шоколад, музика, прогулянки. Але мені особисто допомагає побороти депресію мої друзі. Після розмови на будь-яку тему ставати добре. Оскільки ти знаєш що є та людина яка тебе вислухає і буде з тобою.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.