2014-12-22 09:53:48

Дитячий садочок: чи є в ньому необхідність?

Звичайно мова йде про випадок, коли у сім’ї є вибір – віддавати дитину в садочок, чи лишити її вдома. Бо є бабуся, або мама може не працювати. Але в деяких випадках, якщо мама не може залишити роботу, краще найняти дитині няню, ніж відвідувати дошкільний заклад.

 

Головний аргумент на користь дитячого садочка – дитина має навчатися спілкуватися з однолітками, грати в ролеві ігри, перехворіти перед школою різними дитячими хворобами (наприклад вітрянкою). В садочку з дітьми проводять різні розвиваючі заняття, дитина скоріше навчається самообслуговуванню, бо діти дивляться один на одного і намагаються не відставати від більш розвинених.

 

Розповсюджена думка, що дитина, яка не відвідувала садочок в школі буде мати проблеми з спілкуванням, дитині буде важко  знаходитись  в колективі, бо в неї не буде такого досвіду, дитина не зможе спокійно висидіти на уроці, бо вона до цього не привчена. Дитина до цього була центром уваги дорослих, а тепер поруч ще двадцять дітей. Дитині хочеться грати, а необхідно сидіти і слухати вчительку, і дитині важко, бо вона до таких занять не привчена.

 

Тисячі дітей, що пішли до школи не відвідуючи садочок спростовують цю думку. Дитина, яка росте в нормальній сім’ї, спілкується з іншими дітьми у дворі, можливо відвідує якусь секцію або заняття в розвиваючому центрі, то скоріше за все проблем зі шкільною адаптацією не виникне. Крім того майже в усіх школах проводяться підготовчі заняття, на яких майбутні школярики знайомляться з вчителем і навчаються правилам поведінки в класі.

 

Головний мінус дошкільного навчального закладу – адаптація і хвороби. Дітей в групах багато. Садочок відвідують хворі дітки з кашлем або нежиттю, з такими симптомами лікарняний мамі не дадуть, а дитина є носієм вірусу і скоріше за все заразить інших дітей.

 

Психологи кажуть так: коли дитина починає відвідувати садочок вона обов’язково хворіє. І тут необхідно стежити чим і як довго: якщо це ГРЗ і не часто, то дитина може ходити до садочку, їй там добре. Якщо кожне простуда переходить в ангіну чи бронхіт слід замислитись – а чи потрібне таке щастя? Значить у дитини важка адаптація. Якщо ж хвороби постійно (тиждень ходить, два сидить вдома), або, наприклад простуди переходять в пневмонії, то для такої дитини садочок протипоказаний. Відвідування садочку підірве здоров’я і може нанести шкоду психіці дитини. У дитини, що починає відвідувати садочок виникає сильний стрес, тому і з’являються хвороби. Але одна дитина здатна в три роки цей стрес побороти, а інша ні.

 

Система дошкільної освіти у нас одна з найкращих в світі. Тому при прийнятті рішення бути садочку чи не бути необхідно взяти до уваги індивідуальні особливості дитини. Комусь важко звикнути до колективу, режиму, вимогам. Хтось не може звикнути зовсім (звідси хвороби, нервові зриви, можливі заїкання тощо). А комусь подобається, і така дитина з перших днів біжить в садочок з задоволенням.

 

В основному дитину віддають в садочок в  2,5-3 рочки. Якщо виникають вищеописані проблеми, то краще таку дитину в садочок  віддати уже в п’ять років, в старшу групу для підготовки перед школою.

37

Коментарі 20

  • 2014-12-22 12:43
    Повністю згідна із тим, що рішення про відвідини дитячого садочка є досить індивідуальним. Та, все ж таки, я більш ніж переконана, що кожна дитина обов’язково повинна спілкуватися із однолітками та пройти певну підготовку перед школою. Але якщо з певних причин ви вирішили не віддавати її в дитсадок, то варто заповнити цю прогалину заняттями у різних гуртках та курсах для діток.
  • 2014-12-22 13:15
    У меня несколько замечаний по статье: ОРЗ - русская аббревиатура, также как "...(неділю ходить, дві сидить вдома)..." - тиждень ходить. А по смыслу не соглашусь, что каждая простуда переходит в ангину или бронхит. Это совсем разные заболевания и не вытекают друг из друга. Слабый иммунитет - да, реальная причина для болезней. Но считается нормой во время адаптации, когда ребёнок в году болеет до 12 раз. Это получается каждый месяц.
    • 2014-12-22 21:15
      Спасибо за замечания по тексту, исправлюсь -). 
      Но по смыслу, увы, я права. Конкретно мой ребенок из детей у которых каждый чих переходил в бронхит, пневмонию или ангину. С двух до пяти в стационаре раз в три месяца. Есть разница между промывать соленой водой нос или колоть\капать антибиотик -(. Я завидовала белой завистью родителям, которые с этим не сталкивались -(.
  • 2014-12-22 14:05
    Я завжди вважала і зараз вважаю, що дитячий садочок необхідний для повноцінного розвитку дитини. Постійні хвороби – це неодмінна частина дитячого життя у садочку, але потім малеча вже не буда так хворіти. Мій син у садочку постійно хворів, коли пішли у школу, я забула, що таке лікарняний.
  • 2014-12-22 14:16
    На мою думку, дитину обов'язково потрібно віддавати до дитячого садочка або, як варіант, групи підготовки до школи. Це сприяє її соціалізації, вчить спілкуватись з однолітками, поводитися в суспільстві. Знаю випадок, коли дівчинка до 5 років виховувалась тільки батьками, при цьому вона спілкувалась всього декількома словами, яких вистачало, щоб попросити їсти та погратися. А після того, як її забрала до себе бабуся і почала водити в садочок, дитина кардинально змінилася - тепер вона щебече безперестанку.
  • 2014-12-22 14:25
    Дитячий садочок - важливий і необхідний етап у житті кожної дитини. Адже дійсно вона знайомиться з певними правилами поведінки та вчиться їх дотримуватися. Навчається спілкуватися не тільки з однолітками, а й іншими дорослими. Певною мірою починає себе реалізовувати та вдосконалювати вже самостійно. А що стосується захворювань, то навіть і краще,щоб дитина перехворіла дитячими хворобами, такими як кір, краснуха, вітряна віспа, паротит та ін., які у дорослому віці мають досить важкий перебіг та ряд ускладнень.
  • 2014-12-22 15:27
    Зі свого досвіду можу сказати ось що: я в дитячій садочок не ходив і виріс нормальною та розвиненою людиною, тому це рішення батьків. Але при цьому вони мають розуміти відповідальність за розумові здібності дитини. Тобто навчати дитину самостійно на дому.
  • 2014-12-22 15:28
    Я вважаю, що дитячий сад це необхідний етап в житті дитини, тому що і в правду дитина вчиться взаємодіяти з однолітками, дружити і поважати інших. І я гадаю, не кожна бабуся зрадіє, якщо на неї постійно залишатимуть онука або онучку, діти це звісно, квіти життя, але це її буде стомлюватиме. Якщо мама не працює і може собі дозволити займатися повноцінно вихованням дитини, то чом би і ні. Але на жаль у наш час у батьків робота і вони вимушені віддавати дітей до садочка,але це не погано. І як кажуть волков боятися,до лісну не ходити. Дитина може захворіти і на вулиці і дома,так що не потрібно боятися.
  • 2014-12-22 15:41
    Дитячий садочок - надзвичайно корисна річ для розвитку дитини. Я суджу по тому, як моя донька відрізняється від своєї подруги, що кисне цілими днями вдома з бабусею. Але бажано все ж на літо, на місяць-два, дитину відправляти на свіже повітря до села чи на дачу.
  • 2014-12-22 16:07
    Коли прийшов час моїй дочці йти до дитячого садочку в ясла, я вирішила, що вона занадто маленька для садка. Буде хворіти, її будуть там ображати і таке інше. Тому зосталася ще на один рік в декретній відпустці. Потім все-таки пішли в садочок і моя Тетянка відставала від своїх друзів. Знання в неї були на доброму рівні, але психологічно вона була меншою, ніж вони. І коли прийде час моїй другій дитині йти до ясел - точно знаю, що не буду робити такуж помилку другий раз. Садок потрібен кожній дитині и кожній мамі.
    • 2014-12-22 16:30
      А у нас все навпаки. Старшого синочка я віддала в дитячий садочок за рік до школи, щоб трішки адаптувався до колективу і став більш самостійним. Він влився в колектив легко і проблем з ним не було, ходив без сліз в садочок. А меншого я віддала в 3 роки, ми вже ходимо рік і він, не як не звикне до нього. Йдемо з істерикою, їсти і пити в садочку він відмовляється зовсім, з дітьми на контакт не іде, як результат хворіємо дуже часто. Він каже, що там не цікаво і кормлять не добрим.
  • 2014-12-22 16:38
    Я вважаю, що дитячий садок - це дуже важлива частина дитинства . Окрім знаннь та розвидку , дитинка ще навчається налагоджувати контакт з людьми , знаходить друзів .Саме в садку у дітей можна краще виявити здібності до чого-небудь , позбавляючи його цого , вы позбавите дитину великої кількості можливостей.
  • 2014-12-22 20:38
    Я вважаю що над вирішенням віддавати чи ні треба подумати. Якщо у батьків є час приділяти увагу своїм дітям, то навіщо тоді віддавати їх в дитячий сад, кожні батьки здатні навчити дитину, дати йому ту інформацію, яку дають у дитячому садку. Якщо часу дійсно вистачає, то краще залишити дитину вдома, йому буде набагато приємніше отримувати знання від своїх же рідних, а не від чужих дядьків і тіток.
  • 2014-12-22 20:47
    Я, как педагог младших классов, могу сказать вот что: дети по своей природе - консерваторы. По-этому, чем более у них развит навык "нового общения", тем проще им в начальной школе. То есть - ребенок, может и быстро адаптировался к "камерному" коллективу во дворе или секции (где вездесущие мамочки готовы в любой момент прийти на помощь), но в школе состав класса часто меняется. И в школе никто не будет защищать ребенка от "плохого хулигана Петьки"... А значит, что ребенок САМ должен уметь налаживать контакт со всеми одноклассниками, успевая при этом еще и знания получать. 
    Как мама могу сказать, что пока мой сын не пошел в садик, я не знала что такое скучать по нему. А он не знал что такое скучать по мне. А потом все изменилось. И каждый день когда я приходила за ним в садик у нас обоих был маленький праздник. А потом, ближе к выпуску, мой сын спросил; "Мама, а то, что я чувствую когда ты идешь на работу, а я в садик - это и есть любовь?" Вот так...
  • 2014-12-22 21:09
    Мені здається що дитячий садок для дитини це дуже важливо. Дитина завжди заходиться з своїми друзями, а якщо і не с друзями то вона вже змалку звикає до цього світу. В дитячому садочку дають знання яке дома дати батьки не можуть, та вона все більш підготовлена до школи. Багатьом не подобається з початку, зрештою всі звикають і їм це подобається. Нічого поганого там немає, я якщо ви хвилюєтесь за той чи інший садок, то зараз це все можливо перевірити і ви не відаєте свою дитину в поганій садок.
  • 2014-12-22 21:13
    Абсолютно згоден тим, що рішення,чи віддавати дитину до садочку є абсолютно індивідуальним і на нього можуть впливаті різні обставини:зайнятість батьків,розвиток дитини на певному этапіз,фінансове становище та інше.Але в першу чергу потрібно розуміти, що маленький громадянин,частинка суспільства повинна формуватися саме в оточенні інших діточок.Спілкування,маленькі конфлікти,ігри,та коллективне навчання спонукатимуть швидкому формуванню у дитини відчуття коллективу,розуміння дружби і осмислення того, що світ не обмежується лише власною сім'єю.
  • 2014-12-22 22:08
    Скільки батьків, стільки і думок. Кожен знає, що для їхньої дитини краще.  
    Наша донька пішла в садочок тільки за рік до школи, для того, щоб привикнути до колективу. 
    Одна моя знайома вирішила не віддавати свою дитину до садочку зовсім. Зараз дівчинка в 1 класі. Їй дуже тяжко привикнути до колективу і ще до того вона часто хворіє. Так що школа без дитячого садочку виявилася для неї великим стресом.
  • 2014-12-23 01:04
    Я вважаю , що до садочку такі треба ходити. Її адаптаційні здібності в колективі розвиваються набагато більше, ніж у дворі з іншими дітьми. Тому як у дитячому садку дітей організовує вихователь, чого просто немає на вулиці.Хоча дитина і хворіє, але це не лише проблема. Дитина повинна хворіти, бо коли вона хворіє її організм знайомиться з новими вірусами, до яких вона потім отримує іммунітет.
  • 2014-12-23 01:13
    На мою думку, для кожного з батьків є важливим виховання своєї дитини. До цього питання можна підійти по різному: деякі батьки хочуть самі навчати своїх дітей, а інші віддають дитину до дитячих садків. Нічого поганого як в першому, так і в другому випадку я не бачу, але це рішення залишиться лише за батьками дитини. На мою думку дитячий садок буде кращим варіантом, оскільки там дитина буде звикати до роботи з колективом, знайомитися да заводити нових друзів.
  • 2014-12-23 02:28
    Вважаю, що ніяке домашнє виховання не пристосує дитину до спілкування в суспільстві. В цьому як раз і є призначення дитячого садочка. Діти, яки відвідували дитячій садочок, швидко пристосовуються до навчального процессу у школі, що, в свою чергу, має вплив на навчальний процесс. А те, що діти частіше хворіють в дитячому садочку, то людину все одно не можна заради цього відокремлювати від спілкування в суспільстві.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.