2014-12-26 10:49:32

Казкотерапія

Казкотерапія – це казки, що створюються під кожну дитину окремо. Зазвичай такі казки мають за мету допомогти дитині справитись з якимись неприємними ситуаціями, побороти свої страхіття, в чомусь скоректувати поведінку, вказати на помилки. Головним героєм такої казки становиться дитина. Іноді можна обрати герою інше ім’я, а іноді залишити ім’я, яке належить вашій дитині. Я зазвичай обираю інше. А іноді дитині просто цікаво слухати казку, яка вигадана лише для неї.

 

В казці присутня сама дитина, батьки чи інші знайомі дорослі. Проблема вирішується за допомогою казкових персонажів, що відомі дитині (наприклад Зубна Фея  з мультфільму  Вартові легенд). Або можна вигадати зовсім нових персонажів, або оживити в казці улюблену дитячу іграшку.

 

Наприклад дитина не любить чистити зуби. Можна безкінечно пояснювати  як це погано. А можна придумати казку.

 

Жила була дівчинка. І була вона така гарна, така чудова, охайна і чемна. Але була у цієї дівчинки одна вада – вона не любила чистити зубки. Від цього зубки стали жовтими і брудними, але дівчинка все одно не слухалася маму і не торкалась зубної щітки. Аж ось у дівчинки став хитатись зубик. І з часом випав. Дівчинка знала, що його необхідно покласти під подушку, вночі прийде Зубна Фея, забере зубик і замість нього покладе монетку. Але прокинувшись наступного ранку дівчинка побачила, що зубик лежить на місці. «Мабуть Фея просто не встигла за ніч навідатись до всіх діточок»  - подумала дівчинка -  «Я залишу зубик під подушкою ще на одну ніч». Вночі дівчинка прокинулась від того, що хтось кликав її тоненьким голосом. Розплющивши очі дитина побачила Зубну Фею, яка махала крильцями над її ліжечком. Дівчинка зраділа «Ти прийшла забрати мій зубик?». «Авжеж ні» - відповіла фея – «Я прийшла щоб тобі показати мою казкову країну». Фея змахнула чарівною паличкою і вони з дівчинкою опинилися на чудовій лісовій галявині , посередині росло величезне дерево навкруг якого літали маленькі, як метелики,  феї. «Це мої помічниці» - промовила Зубна Фея – «вони збирають зубки у діток і кладуть замість них монетки. Але жодна з моїх помічниць не захотіла забрати твій зубик, бо він був страшенно брудний. Ось, подивись в цю скриньку, чи бачиш ти тут хоч один бруднющий зуб?». Дівчинка розплакалась. Адже їй так хотілось, щоб Фея залишила монетку під її подушкою, а потім похвалитися перед всіма своїми подружками. Фея лагідно погладила дівча по голівці і сказала «Необхідно дружити з пастою і щіткою, і тоді мої помічниці ніколи не оминуть твоєї домівки. А тепер повертайся до себе в ліжечко» Фея змахнула паличкою і дівчинка прокинулась. Під подушкою на неї чекала нова блискуча монетка. Дівчинка побігла в ванну і вперше з задоволенням почистила зубки.

 

Ця казочка  досить примітивна, наведена для прикладу. Коли я створюю казки для своєї дитини, то додаю в них безліч деталей.

 

Я бажаю кожному стати трішки чарівниками і казкарем, створюючи невеличкі дивовижні історії для власного малюка.

6

Коментарі 6

  • 2014-12-26 11:21
    Я дуже поважаю батьків, що користуються елементарними прийомами психології у вихованні дитини. Нажаль, часто прийнято проводити лише казкотерапію Бабаєм. Я сама була здивована, коли на дитину подіяла казочка про "Іграшки, що пішли від хлопчка, який іх не беріг". Я також рекомендую всім батькам бути трошки хитрішими і мудрішими, і зрозуміти, що багатьох речей від дитини можна добитися без нервів, криків, погроз і ультиматумів, лише розповівши правильну казочку.
    • 2014-12-26 17:36
      Повністю згодна з вами. Казка - це не просто яскрава, вигадана історія. Це частина фольклору в якій присутня і мудрість і мораль. Казкотерапія здатна скоригувати поведінки дитини, і зробити це ненав'язливо та ефективно.
  • 2014-12-26 15:19
    Вважаю, що казкотерапія не просто хороша річ, а й необхідна. Адже всі ми родом з казки. Формування нашого мислення, відношення до чогось чи когось починається з прочитаних нам в глибокому дитинстві казок. Навіть в подальшому, вже дорослому житті ми живемо під їх впливом. І від того, які казки нам чи ми самі читали, залежить який світогляд у нас сформується і до якого психотипу ми будемо відноситися.
  • 2014-12-26 16:35
    Так, цей метод дуже ефективний, особливо якщо треба заохочувати дитину до певних дій. Я для дочки свого часу теж багато "казкових" історій розповідала: "Подорож до магазину", "Оленка на дорозі", "Савко, який не хотів снідати", "Шаноблива дружба" тощо. А зараз так і вигадувати нічого не потрібно. З інтернету можна узяти будь-який матеріал, було б бажання й час!
    • 2014-12-31 10:22
      З інтернету нецікаво -) Цікаво придумати самому, хіба що трішкі підглянути можна -)
  • 2014-12-29 00:06
    Повністю підтримую автора статті! Цей метод дуже ефективний. Випробувала його на своїх синах, і пару сімей яких я дуже близьк знаю - теж це застосовували у вихованні своїх детлахів. Результати просто вражаючі! А ще, дуже добре "писати" казку разом з дитиною. Коли дитина починає фантазувати - вона розкриває свої страхи, побоювання чи переживання, свої слабкі та сильні риси...Якщо бути уважним, то таким чином дитину пізнавати набагато легше і глибше.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.