2014-12-17 13:15:56

Кмин- спеція, ліки, афродозіак

Кмин  - це рослина яка відома своїми лікувальними властивостями ще здавна. Кмин був відомий ще древнім кельтам та римлянам. Єгиптяни вважали його головною спецією. В арабських країнах жінки використовують кмин, змішаний з перцем та медом у ролі афродозіаку.

Кмин популярний і зараз виробляється багатьма країнами, так як легко приживається та не є вибагливим в кліматі, найбільшими постачальниками кмину є Єгипет , Бразилія, Туреччина, Франція, Індія. Кмин дворічна рослина з сімейства зонтичних. В природі він росте в негустих лісах, на узбіччях доріг,в горах, на лісових зрізах.

Кмин популярна кулінарна спеція та попри те що його використовують як приправу для сиру, соусів, квасу та різного роду випічки, кмин має багато корисних властивостей він багатий на  калій, залізо, кальцій, фосфор. Містить велику кількість вітамінів  групи В (піридоксин, рибофлавін, тіамін), β-каротин та аскорбінову кислоту.

Насіння кмину є чудовим антисептиком, має протизапальну та антибактеріальну дію. Кмин позитивно впливає на травлення, знімає здуття, коліти.

В фітотерапії його використовують при гормональних порушеннях, як у лікувальних так і профілактичних цілях, для жінок при порушенні циклу, депресіях, голових болях. Для чоловіків позитивну дію створює при порушеннях сечостатевої функції, є хорошим сечогінним засобом так як стимулює функцію нирок, що попереджає утворення каміння і спричиняє розпад наявних.

 Кмин широко застосовують в косметології для виготовлення натуральних засобі проти грибкових інфекцій, прищів та випадіння волосся.

Попри широкий спектр лікувальної дії кмин має і протипоказання.  Його не слід часто вживати людям з жовчекам’яною хворобою і тим в кого хворе серце, він також протипоказаний людям з підвищеною кислотністю, гастритом і язвою. Не варто зловживати кмином вагітним жінкам та мінімально вводити в раціон хворих на діабет, так як кмин може призвести до підвищення цукру.

3

Коментарі 1

  • 2014-12-29 00:43
    Я то думаю, чого це такі грайливі думки приходять в голову після м'яса з кмином. А він виявляється - афродозіак. Тепер буду більш уважніше готувати маринад до шашлику, аби не накоїти дурниць через кмин.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.