2011-05-05 16:31:34

Комп'ютерні віруси відмітили 40-річний ювілей

У березні 1971 року в прообразі сучасного інтернету - американській мережі ARPANET - з'явилася програма Creeper, здатна самостійно переміщатися з одного комп'ютера на інший.

Строго кажучи, Creeper не був комп'ютерним вірусом в сучасному розумінні цього терміну - як програми, здатної до самостійного розмноження. Його творець - інженер Боб Томас (Bob Thomas) просто намагався написати програму, яка могла б сама "пересуватися" між комп'ютерами, не припускаючи, що таким чином можна нанести який-небудь ущерб. На відміну від комп'ютерних вірусів і черв'яків, створених пізніше, Creeper видаляв свою копію з системи при переміщенні на новий комп'ютер.

Потрапляючи на нову машину, програма виводила повідомлення "I' m the creeper, catch me if you can"! і негайно намагалася перебратися далі. Creeper працював на комп'ютерах DEC PDP - 10 з операційною системою TENEX. Ці дуже великогабаритні, за сучасними мірками, комп'ютери широко використовувалися в обчислювальних центрах при різних науково-дослідних організаціях того часу.

2

Коментарі 0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.