2015-01-27 15:03:35

Корисний раціон. Селера

 Природа настільки багато може дати людині  і якщо б ми її добре вивчили і навчились  користуватись, то не застосовували б жодних штучно створених речовин для боротьби з хворобами.

Одним з таких цінних продуктів є селера. Це дворічна пряна рослина, яка застосовується в кулінарії, парфумерії, косметології, фармацевтиці, медицині. Селера є високоенергетичним але при цьому низькокалорійним продуктом, тому вона є чудовою знахідкою для людей, які  боряться з зайвими кілограмами .

В селері містяться вітаміни В, К, Е , провітамін А , каротин, аспарагін, холін, тирозин, нікотинова кислота, аскорбінова кислота, протеїн, ефірні масла і ін..

Селера запобігає загальним процесам старіння організму. Селера покращує водно-сольовий  обмін організмі, тому її часто застосовують у боротьбі з цукровим діабетом, на основі селери виготовляють ліки для боротьби з нервовими розладами, перевтомою, виснаженням, депресією, безсонницею.

Благотворно селера впливає  і на печінку, секрецію шлункового соку, нирки при сечокам’яній хворобі, на очищення крові, підвищення імунітету,  на роботу серцево-судинної та кровоносної системи. Селера корисна при проблемах з зором.

Корінь селери є природним афродозіаком.

В кулінарії застосовують  корінь, стовбур і листя селери. З неї роблять салати, варять супи , соуси, додають у коктейлі.

Саме корисніше в раціоні це селера в сирому вигляді.

Ось простий рецепт салату з селерою.

1 корінь селери,

3-4 яблука

Сік лимона,

1 апельсина

5-6  грецькі горіхи,

3-4 ложки сметани.

0,5 чайної ложки цукру.

 

 

 

Очищаємо селеру та яблука і натираємо на терці, або нарізаємо соломкою. Скроплюємо соком лимона , щоб наша селера і яблука не потемніли. Подрібнюємо до маси горіхи, та нарізаємо апельсин, також невелику кількість шкурки апельсину потерти до салату і вимішати. Заправляти можна сметаною або ж соком.

1

Коментарі 10

  • 2015-01-27 16:49
    Дівчата, селера і правду дуже корисна рослина, але є протипоказання – це вагітність і лактація, гастрит, язва шлунка, не слід вживати селеру людям з підвищеною кислотністю шлунка, при варикозі, тромбофлебіті.
    • 2015-01-27 18:31
      Хочу добавить к списку - аллергия (не обязательно пищевая). Как по мне, то сельдерей имеет ооооочень навязчивый неприятный запах. Короче, на любителя.
  • 2015-01-28 13:37
    Так дійсно, всі названі інгридієнти багаті на вміст корисних речовин та вітамінів)але смак всього цього разом залишає бажати кращого)як змусити себе вживати корисну їжу - для мене загадка)максимум це фрукти або варені овочі)
    • 2015-01-29 12:59
      Ось тут, дійсно, "на колір та смак згоден не всяк". Я дуже люблю аромат та смак селери в стравах. Добавляю і в борщ, і в салати, і в тушковані овочі - кругом, де тільки можна. І не тому, що вона корисна, хоча й це має велике значення, я її просто люблю.
      • 2015-01-30 15:34
        Да вы просто монстр по поеданию сельдерея! :)))
        • 2015-01-31 13:01
          :D Можна й так сказати, не ображусь. Я дуже люблю овочі, всяку зелень. Дуже рідко зустрічається те, що корисне, але, як на мене, то не дуже до смаку. Руккола корисна, але має досить специфічний присмак, то її в великій кількості їсти не можу. А ось селеру - з задоволенням.
          • 2015-01-31 16:35
            :)))) А для меня, что руккола, что сельдерей - бе.
  • 2015-01-31 12:54
    Треба спробувати. Я ніколи не їла середу. Відгукки не однозначні, так що мені може й сподобається. Я люблю додавати до страв багато прянощів та трав. Така собі любителька незвичайного смаку. Дякую за рецепт салату, дуже простий.
  • 2015-02-03 12:55
    У нас її зазвичай не продають, тому я не готую з нею нічого. Куштували, коли подорожували, страви з селерою - вони мають цікавий присмак (ми супи їли). Тим, хто полюбляє усе "зелене" завжди подобаються експерименти та нові страви. 
    Знаю, що дуже корисна рослина, якщо раптом побачу у магазине, то обов'язково придбаю.
  • 2015-04-05 21:42
    Я тоже люблю сельдерей, и за запах в том числе . Свекровь добавляет его в маринад для помидоров , которые закручивает на зиму . Зимой открываешь баночку и вкусно пахнет летом. Еще точно знаю, что он очень полезен и действует на желудок как щетка, чистит от шлаков . 
    Один из любимых салатов с корнем сельдерея я назвала "Витаминка". Рецепт из журнала диетического питания я немного доработала на свой вкус. Теперь его любят и мой муж и детки . 
    1-2 яблока + 1-2 морковки + 50-75 грамм корня сельдерея = все натираем на мелкую терку . Дальше заправляем йогуртом (кто себе разрешает- майонезом) , сверху посыпаем чищенными семечками и отрубями . Приятного аппетита )

© 2010 - 2024. Всі права захищено.