2015-01-10 19:12:54

Літо в морозилці

Зваривши сьогодні зелений борщ, який для мене є справжнім символом літа, я вкотре подумки подякувала людині, що колись здогадалася зробити морозильну камеру. 

Зима – дуже важка пора року для людського організму, так як спричиняє дефіцит сонця та вітамінів. І якщо в першому випадку ми нічого не можемо зробити, то в другому панацеєю стане заморожування овочів, фруктів та ягід. За словами учених, заморожені продукти зберігають усі свої корисні якості.Сьогодні хочу розповісти вам про ті овочі, які я особисто заморожувала, тому можу гарантувати, що вони не зіпсуються і не втратять свого смаку.

 

Основні правила для заморозки – продукти повинні бути чистими і якомога сухішими, заморожувати краще порціями (на один раз) в поліетиленових пакетах або спеціальних лоточках.

Морква, буряк – їх необхідно натерти на терці або порізати так, як ви любите.

Перець – порізати шматочками або залишити цілими перчинами для фарширування; якщо перці цілі, то краще скласти їх один в одного, так вони займуть менше місця.

Помідори – можна заморожувати цілими і використовувати для салатів, можна шматочками, а можна робити томатне пюре.

Цвітна капуста – необхідно попередньо відварити в підсоленій воді, заморожується суцвіттями.

Кабачки – в Інтернеті рекомендують спочатку пробланшувати, проте мені більше подобаються заморожені сирими, так як тоді зберігається їх структура.

Баклажани – попередньо бланшуються протягом 4-5 хвилин, що дозволяє позбутися гіркоти, потім знімається шкірка; також можна їх запекти в духовці і почистити.

Горох, квасоля – звичайно, взимку їх можна купити в магазині, проте мені більше до смаку молоді.

Стручкова квасоля – попередньо відварюється до напівготовності.

Гриби – необхідно відварити до готовності, змінивши 2 рази воду; я заморожую їх цілими, а також частину перекручую на м’ясорубку (потім додаю цей фарш у котлети, рулети, запіканки тощо).

Зелень – заморожую кріп, петрушку, щавель; попередньо ріжу; кріп і петрушку дуже зручно зберігати в скляних банках.

Також я заморожую різноманітні ягоди. Як же ж приємно серед зими поласувати вишнею чи абрикосом) До речі, мені ніколи не доводилось закривати компоти… а навіщо, якщо в будь який момент можна зварити свіжий.

 

До того ж заморожування – це значна економія для сімейного бюджету!

 

3

Коментарі 30

  • 2015-01-10 20:10
    Я заморожую майже все з перерахованого. Морква з буряком доступні в любій порі року. А гриби я не збираю. Тому не знаю способів їх зберігання. В мене колега грибник, вона в основному консервує. Тільки всі овочі я морожу сирими.
    • 2015-01-10 20:22
      У нас морква з буряком з дачі, а в квартирних умовах довго не зберігаються, тому я їх і заморожую. А гриби дістаються від свекра (сама я в них ні бум-бум)) в таких кількостях, що консервувати немає сенсу... тим більше, що заморожені гриби теж можна замаринувати швидким способом - і через день вони вже готові)
      • 2015-01-10 20:47
        А, ну коли є дача то морозиш звичайно все що виросло -). У мене все з базару, то кидаю в морозилку тільки самі улюблені овочі. При чому починала так зберігати овочі тільки щоб дитині на прикорм було перший. А тепер вже і для себе морозимо трошки.
  • 2015-01-10 20:16
    мммм, смакотааа ))) а я роблю косервацію щавелю із шпинатом у півлітрові банки...роблю вже багато років, тож все на глазок :) Зрозуміло, що щавель, якщо переварити - трава-травою...а я й не варю...природня кислота +сіль+ зоооовсім трошки уксусу - консерванти, які зберігають продукт. Вода, сіль, уксус та сахор варю, окропом залила порізаній щаввель зі шпинатом (1:2) - закрутила. І теж взимку насолоджуюся літнім супчиком :) смакотаааа )))
    • 2015-01-10 20:28
      я колись пробула законсервувати щавель, проте в мене вийшла якась лемішка... після цього вирішила більш не переводити продути)
  • 2015-01-10 21:13
    Ми теж заморожуємо деякі дари літа, але в основному це фрукти та ягоди. Овочі зазвичай більш витриваліші і непогано зберігаються у подвалі. Гриби ще не пробували заморожувати, цікаво які вони після розморозки? Ми свіжі або консервуємо або сушимо.
    • 2015-01-10 22:02
      Ні смак ні вигляд грибів після заморозки не змінюється, спробуйте, щоб переконатися)
  • 2015-01-10 21:35
    Зелений борщ - це смачно, але для людей з хворими нирками вживання щавлю не рекомендоване. Що до зеленого лука та шпинату - так вони ж круглий рік продаються у супермаркетах: навіщо забивати ними холодильник? 
    Що до грибів - так їх треба очистити від землі і за допомогою циганської голки нанизати на товсту нитку, а потім - десь повісити на сонечку сушитися. Так вони збережуть не тільки усі свої якості, а й стануть навіть більш запашними.
    • 2015-01-10 22:08
      Ціна на овочі і зелень літом і взимку може відрізнятися навіть в 10 разів, та й якість зелені, вирощеної в нормальних умовах і в теплиці теж значно різниться, саме тому я особисто надаю перевагу заморозці літньої. До речі, цибулю колись пробувала покласти в морозилку, так потім довго позбувалась запаху. 
      Обожнюю сушені гриби, страви з ними справді дуже гарно пахнуть)
  • 2015-01-10 21:35
    Маю маленького сина, який дуже любить ласувати ягодами та фруктами ,яких не знайти в холодну пору. Тому ми разом робимо запаси на зиму. Морозимо все, особливо смачна полуниця та черешнi, вишнi. З них варимо також смачнi компоти.
    • 2015-01-10 22:09
      Як я розумію Вашого сина)
  • 2015-01-10 21:41
    Ой, я люблю заморожувати все-все, що куплю влітку на базарі чи чим родичі з села пригостять- овочі, фрукти, ягоди, зелень! Правда, часто забуваю про свої запаси)) Проте інколи вони так виручають! Одного разу, пам'ятаю, була така бридка погода, дощ лив з самого рання, на базар не пішла- думала, вщухне- сходжу хоч в магазин. А він не вщухає! А мені готувати треба перше, друге, ще й десерт! От тоді й стали в такій нагоді мої заморозки! І борщ зварила, і перців нафарширувала, ще й пиріг з ягодами спекла!
    • 2015-01-10 22:13
      Що правда, то правда, ці запаси дуже часто виручають... Одного разу мені навіть вдалося свекруху здивувати, подавши взимку смажені кабачки)
  • 2015-01-10 21:56
    Дякую за пораду з заморожування баклажанів, тепер буду бланшувати, щоб гіркота прибрати. А то я в минулому році з них просто шкурку очистила і заморозила і смак мого улюбленого страви - синенькі з яйцем і цибулею був зіпсований, навіть живіт захворів. Гіркоту із заморожених овочів важко прибрати.
    • 2015-01-10 22:16
      Якщо їх спекти, то гіркота теж пропадає. Правда бланшувати можна, нарізавши буль-якими шматочками, пекти ж потрібно цілими.
  • 2015-01-10 21:57
    Моя мама на Різдво зготувала кутю з полуницею та малиною, які заморозила влітку. Вийшло дуже смачно! Секрет у тому, щоб проварити ягоди у солодкому сиропі. Також корисним будет зробити на зиму запас смородини на зиму. Промийте ягоди і змішайте з цукром у пропорціях 2:1. Корисний запас вітамінів взимку гарантований!
    • 2015-01-10 23:26
      За вашим рецептом з цукром моя мама ще робить малину та полуниці, а я люблю цю штуку їсти як морозиво, ща що завжди отримую по шиї)
  • 2015-01-10 22:15
    За допомогою морозильника завжди взимку можна поїсти літніх продуктів. Як приємно дістати взимку і з'їсти полуничку або малинку. 
    Ми також заморожує свіжі огірки для окрошки. Влітку їх в городі дуже багато, а взимку дорогі. Режим кубиками, складаємо по порціях і заморожуємо. Такі огірки дуже ароматні і не зрівняються з тими, що продають взимку.
    • 2015-01-10 22:52
      А у мене огірки не вийшли - стали м'які і ніби варені((( Діліться секретом)
      • 2015-01-10 23:24
        Можна і я вставлю свої п'ять про огірки?))) Один раз з цікавості заморозила, просто нарізала їх влітку кубиками і склала в лоток. А взимку готувала окрошку і саме в замороженому стані і поклала їх до каструлі з готовою стравою. Вони там потихеньку собі розморозилися і були як свіжі!!!
        • 2015-01-10 23:26
          от, дівчата,заінтригували ви мене - наступного літа знову спробую їх заморозити)
          • 2015-01-10 23:30
            Заморозьте обов'язково) Сусідка розказувала смішну історію про огірки і свого вредного чоловіка, який від усього носом крутить, а від заморожених огірків і поготів. Вона одного разу приготувала ту ж таки окрошку саме з заморожених огірків, а йому сказала, що це із свіжих. Так він нічого й не зрозумів)) їв, ще й прицмакував і говорив- "Оце зовсім інша справа! Одразу зрозуміло, що з нормальних свіжих огірків!")))))
            • 2015-01-10 23:37
              А вона йому потім правду сказала?
              • 2015-01-11 10:59
                Чомусь думаю, що ні)))
  • 2015-01-10 22:18
    За вашим рецептом з цукром моя мама ще робить малину та полуниці, а я люблю цю штуку їсти як морозиво, ща що завжди отримую по шиї)
  • 2015-01-11 15:22
    Особисто я, не люблю зелений борщ з замароженої зелені, мені не вистачає кислоти, для мене він як звичайний супчик без вираженого смаку. А от молуницю, смородину, малину я обовязково заморожую, а взимку варю компоти: в них більш насичений смак. Мені дуже подобається. А ще мені подобається на вогні підрум'янити солодкий перець, баклажани і заморозити, а зимою дістати все міленько покришити, додати цибульки та свіжих помідор і така смакота виходить...
    • 2015-01-11 17:02
      Дивно, не помічала раніше втрати кислоти у щавлю після заморозки... Ви його попередньо ніяк не обробляли?
      • 2015-01-11 20:22
        Ні, не обробляла. Але, чомусь для мене замороженний щавель втрачає свою кислоту.
  • 2015-01-11 20:21
    Про заморожені огірки цікаво! Взимку часто хочеться окрошки, як не дивно)
  • 2015-01-11 22:52
    Раніше полуницю купувала маленьку та заморожувала цілою, а цього року спробувала спосіб своєї подружки. Ягоди перетерти, додати цукру п’яту частину ваги від маси ягід. Заморожувати в судочках. Полуниця стає як ягідне морозиво, а смак не втрачає. Дуже смакує з налисниками.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.