2011-02-02 21:38:26

Найбезглуздіші податки

Як відомо, під час економічної кризи держава насамперед прибігає до "допомоги" населення, збільшуючи або вводячи нові податки.

 

Бородатий податок

 Цей податок був введений Петром Першим в 1689 році. При цьому був чіткий розподіл типів борід - купецька, боярська, селянська і інші. Селянин міг носити бороду безкоштовно тільки у себе в селі, але при в'їзді до міста платив 1 копійку. Бороданів зобов'язали ходити в спеціальному незручному сіряку із стоячим коміром, а якщо той показувався в неналежному виді, на нього накладали штраф, причому за кожну появу окремий! Неспроможних посилали на каторгу відпрацьовувати штраф. Жорстко...

 

Податок на наркотики

Цей податок можна назвати найбезглуздішим. У штатах є організація, яка називається Internal Revenue Service (на зразок нашої податкової інспекції), яка дослівно вимагає, щоб за "... нелегальні прибутки, отримані від продажу наркотиків, мають бути включені у форму 1040, рядок 21.". Цікаво тільки, хто з наркодилерів настільки мучитиметься совістю, щоб добровільно признатися в злочині тільки для того, щоб сплатити державі усі податки?

 

Податок на звільнення від рабства

У Древньому Римі існував так званий вільний податок (manumission), який мав бути сплачений у разі звільнення хазяїном свого раба. В деяких випадках хазяїн сам платив цей податок, оскільки малося на увазі, що він досить багатий, щоб відпускати раба на волю. У більшості ж випадку цей податок платив сам звільнений! Представте - раб заплатив велику суму за своє звільнення, став вільним працівником, і тут виявляється, що він повинен заплатити Риму суму за те, що він вільний!

 

Податок за незгоду з королем

Мрія сучасних правителів - обкласти податками незгодних так, щоб вони не могли продихнути і змінили свою думку, або просто вимерли від голоду. Виявляється, в історії існує прецедент такого податку - в 1655 році Олівер Кромвель (не король, але людина, втілена свого часу великий владою) оподаткував роялістів, що погрожували Англії. На ці гроші Кромвель організував народне ополчення, представники якого охороняли державу від ненависних роялістів. Принаймні, тоді було видно, на що йде цей податок.

 

Податок на життя

Це взагалі голуба мрія усіх податкових органів - обкласти усе населення податками, не пов'язаними з діяльністю, прибутком або віком людини. За задумом правителів Англії, люди повинні були платити податок тільки тому, що вони живі, тобто це був по суті податок на життя! Таке щастя для жителів Англії привалило в 14 столітті, і закінчилося грандіозним бунтом, яке в англійській історії відомий під назвою Peasants" Revolt.

 

Нобелівський податок

Ви думаєте, учені, що отримали нобелівську премію за видатні досягнення, не платять з неї податок? Чом би не так - платять як милі! З 1986 року ця премія підпадає під категорію грошових подарунків і обкладається відповідним податком. Виключення робиться тільки якщо лауреат премії жертвує її на добродійність (це і зрозуміло, адже грошей у нього не залишається) або на підтримку якої-небудь школи або коледжу, який йому вказує державу.

 

Податок на іноземців

Цей податок у наш час навіть здається чимось нормальним - раз ти приїхав в іншу державу, будь добрий заплати податок. Такі податки в різних державах були аж до 20 століття. Наприклад, в Канаді до 1923 року діяв податок на китайців. Китайців в Канаду приїжджало багато, грошей від податку поступало теж багато. У 1923 році цей податок відмінили. Ви думаєте, вони потурбувалися про китайців? Чом би не так, просто замість нього був ухвалений закон, що ЗАБОРОНЯЄ китайцям в'їзд не територію Канади.

 

Податок на трубу

Коли правитель держави вже оподаткував усе, що рухається і дихає, доводиться вигадувати нові види податків для поповнення казни. Населення теж не дрімає, ховаючи об'єкти податків під підлогу, закопуючи в землю або засовуючи в димар. Для припинення цього неподобства в 1660 році у світлоголовій Англії був прийнятий податок на вогнище. Тепер ховай туди чого або не ховай - податок заплатити зобов'язаний! Точніше, податком обкладався димар. Населення після цього почало хитрувати, розбираючи свої пічні труби і таємно користуючись сусідськими, або спільно використовуючи одну трубу на декілька кімнат. Після того, як 1684 року сталася велика пожежа, що знищила 20 будинків, податок був скасований.

 

Данські гроші

У 991 році в Англії був введений поземельний податок для сплати викупу данським вікінгам за можливість спокійного життя. Виходить, Данія оподаткувала жителів іншої держави - дуже винахідливо. Цей податок проіснував аж до 1194 року, тобто майже 200 років. По правді сказати, згодом ці гроші йшли вже не в Данію, а залишалися в Англії для закупівлі озброєнь і зміцнення обороноздатності країни, як би зараз сказали.

 

Податок на сіль

 На перший погляд, нічого особливого в податку немає - ну податок на сіль, всього лише... Але виявляється, із-за цього податку в історії відбувалися такі масштабні події, що просто дивно! Із-за цього податку у результаті прийшла до занепаду Китайська імперія, податок на сіль у Франції (the gabelle) прискорив розвиток Французької революції. Навіть Махатма Ганді брав участь в демонстраціях проти введення податку на сіль в Індії. Доречно зауважити, величина податку на сіль в Індії, встановлена Англією, складала... 4000 відсотків, так що зрозуміло, що це вилилося в масштабні протести. Англія свого часу палила не по-дитячому, так і хочеться сказати "Освічена Європа" Так що якщо треба, щоб в державі сталася революція, досить ввести податок на сіль і трішки почекати.

2

Коментарі 1

  • 2011-02-03 06:09
    Д очого тільки не додумаються, щоб здерти з населення останню шкуру.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.