2011-02-03 01:14:16

Найрозумніші тварини на Землі

 

Дельфіни

Дивовижні істоти. Розмір мозку дельфінів в співвідношенні з розміром їх тіла значно більше, чим у шимпанзе. А їх поведінка вказує на високу міру розумового розвитку. Мозок дорослого дельфіна важить близько 1700 грамів, а у людини - 1400. У дельфіна в два рази більше звивини в корі головного мозку. Цікаво, що більшість трюків, яким їх навчають, є їх повсякденною поведінкою. Дельфіни люблять грати, мчатися і насолоджуватися життям. Вони мають "словниковий запас" до 14000 звукових сигналів, який дозволяє їм спілкуватися між собою, а також самосвідомість і емоційне співчуття, готовність допомогти новонародженим і хворим, виштовхуючи їх на поверхню води. Дорослі дельфіни навчають дитинчат.

 

Свині

Існує помилкова думка, що свині мають пристрасть до валяння у бруді просто з любові до неї; насправді, свині таким чином позбавляються від шкірних паразитів: висихаючи, бруд відпадає разом з паразитами. Крім того, валяння у бруді служить їм як охолодження організму в жарку погоду. У ряді тестів на розумові здібності свині демонструють високий результат, як по параметру кмітливості, так і по параметру навчаності. Помічено, що свині реагують на музику, наприклад, похрюкуючи в такт мелодії.

 

Щури

Виникає питання, наскільки ж вони розумні, якщо розносять чуму і інші хвороби. У багатьох неприязнь або страх до цих істот. При цьому більшість експериментів учені проводять саме на щурах, мабуть, не тому, що цуценята, приміром, миліше. Їх мізки здатні до виявлення лазівок і шляхів в лабіринтах і інших експериментах, з якими у трирічної дитини, ймовірно, була б трудність. Учені Оксфорда дійшли висновку, що щури мають абстрактне мислення, потіснивши людину, як єдиної істоти, що має таку здатність. Більшість щурів вважають за краще слухати музику Моцарта, небагато - сучасну музику і ніхто з них не бажає слухати звук вентилятора.

 

Ворони

Ще ті штучки, попри те, що їх обдурюють стереотипно одягнені солом'яні чоловіки. Щоб розколоти горіх ворона бере його в дзьоб і летить до траси. Там кидає горіх на дорогу і чекає найближче авто, а після, якщо повезе, забирає здобич. Якщо немає машин поблизу, то злітає вище і кидає горіх на щось тверде. І це ще не найрозумніше до чого може додуматися ворона. У одному з американських штатів була помічена ворона, що добуває собі їжу ножицями для стрижки газонів. Та вже, таке навіть Хічкоку не снилося.

 

Голуби

Неймовірно соціальна істота. Вони можуть розрізняти один одного і спілкуватися на своїй мові. Усі чули про поштового голуба, який здатний долати великі відстані і не збиватися з шляху, а потім повертатися назад. У лукавстві програє вороні.

 

Мавпи

Передусім - це горили, шимпанзе і орангутанги. Виходячи з новітніх досліджень, генетична база шимпанзе співпадає з людською на 98,7 %. Це дозволяє припускати, що еволюційні шляхи людини і шимпанзе розійшлися всього шість мільйонів років назад, що в глобальному сенсі практично учора. Військова служба США використовувала шимпанзе замість астронавтів під час багатьох небезпечних місій. Один шимпанзе в Японії може використовувати комп'ютер, і ймовірно в цей самий момент освоює Warcraft :) Горилам викладали мову жестів, а у орангутангів існують заплутані сімейні стосунки.

 

Слони

Існує висловлювання - "Слон ніколи не забуває". Дійсно слони здатні встановлювати тривалі дружні стосунки, пам'ятати і дізнаватися людину через багато років. Вони проявляють здатність співчувати і жалкувати за загиблими. Здатні використовувати інструменти і знаходити рішення в ситуації, що склалася. Слонам властиво поняття сім'ї. Вони мають музичний слух і музичну пам'ять, здатні розрізняти мелодії з трьох нот. Можливо, будь вони поменше, мали б сторінки в Facebook і уміли б користуватися Твиттером не гірше за людину.

 

Білки

Відмінна риса білок - це їх запасливість. Іноді добувають собі корм в таких місцях і такими способами, що ніхто з інших тварин і не додумався б. При цьому вони ще і планують кількість запасів і готуються до зими. Деякі білки горіхи закопують в землю, інші ховають їх в дуплах дерев.

 

Папуги

Папуги дуже розумні. Вони єдині з перерахованих тварин можуть підтримувати бесіду. Деякі папуги знають сотні слів і можуть їх використовувати цілком усвідомлено. Їх мозок відносно великий, характерна хороша пам'ять і здатність до звуконаслідування (добре розвинена голосова мускулатура).

 

6

Коментарі 1

  • 2011-02-03 05:45
    Мабуть, свиня, в цьому списку повна несподіванка!

© 2010 - 2024. Всі права захищено.