2015-01-09 10:32:47

Осмислення сенсу життя і вибір шляху, яким йти

Ніщо так не розташовує до бажання переосмислити свій шлях і життя, як атмосфера новорічних свят.

Використовувати їх з максимальною користю намагаюся й я. І рекомендую зробити теж саме вам.

 

Ось деякі з моїх роздумів:

1. Немає ні цінного, ні не цінного знання.

2. Є здатність сприймати знання.

3. Коли є здатність сприймати знання, то тоді все стає знаннями, весь світ, кожна людина й події.

4. Хто не вміє сприймати просте знання, шукає складне і витончене.

5. У давнину говорили, хто чує грім, то той володіє тонким слухом.

6. Хто бачить небо, то той володіє тонким зором.

7. Хто здатний підняти пір'їнку, то той володіє великою силою.

8. Потрібне знання - це грім, небо, пір'їнка.

9. Все завжди на відстані витягнутої руки: знання, рішення, підказки.

10. Для того щоб навчитися сприймати знання, необхідно не шукати тонке знання, а формувати тонкість сприйняття очевидного знання.

11. Страждання прямо пропорційне природному перебігу життя людини, а природний плин життя і є шлях людини.

12. Необхідно вчитися природності.

13. Для того щоб навчитися природності, необхідно вчитися відсікати зайве.

14. Природне життя слідує природним законам, за якими влаштований всесвіт.

15. Як є вгорі, так і є внизу. Це запис з смарагдової скрижалі Гермеса Трисмегиста.

16. Цей принцип означає, що закони, за якими влаштовано всесвіт, проявляються в кожному елементі системи: планеті, людині, собаці, дереві, молекулі.

17. Таким чином, ми осягаємо, як працює світ, для того, щоб осягнути себе.

18. І ми осягаємо себе для того, щоб осягнути світ.

19. Ці закони неможливо передати, до них можна тільки дійти самому.

20. Природне знання - це формування уважності для сприйняття очевидного.

21. Природне знання веде до відсутності знання.

22. У дао де дзін сказано: людина може осягнути світ, не виходячи за межі свого двору.

23. Це означає, що немає знання, яке не було б укладено всередині самої людини.

24. Людина сама знає, як їй жити, але вона не знає того, що знає це.

25. Природне знання веде до відмови від знання зовнішнього і формує знання внутрішнє.

26. Людина сама все знає, але йому необхідно вчитися виділяти, те, що він знає.

27. Для цього необхідно тренувати уважність.

28. Для того щоб тренувати уважність, необхідно з'єднати велике і мале, велику мету пізнання і мале - момент тут і зараз.

29. Що я можу робити, якщо хочу навчитися бути уважним і сприймати очевидне?

30. Перше - зрозуміти, що ми неуважні і не бачимо очевидного.

31. Друге - зрозуміти важливість уважності як ключ до природного знання.

32. Третє - зрозуміти необхідність відмови від смачного, специфічного знання на користь простого, грубого, очевидного. У ньому так багато відтінків!

33. Четверте - почати практикувати уважність кожен день, почати писати про себе кожен день.

34. П'яте - почати писати в кожен момент часу, прийшло - відразу записав, як я зараз.

35. Шосте - найважливіше. Зберігати єдиний контур і не переривати його під час тренування, привчатися до регулярності.

36. Сьоме - потім сформувати силу, точність, швидкість, але спочатку - регулярність.

37. Якщо знаєш його і знаєш себе, можеш битися.

38. Щоб перемагати, треба знати себе. А для цього вивчати себе. І для цього бачити свої прояви.

39. Наприклад, план - факт, точка А й точка Б. Ставити мету і діяти виходячи з неї - це спостереження за собою для формування уважності.

40. Новий рік - це час узагальнити висновки, які ми зробили з вами за цей рік. Перш за все, цей період став для нас часом майстерності. Все більше і більше ми зосереджуємося на тому, щоб удосконалювати не тільки те, чим займаємося, але і сам продукт або послугу, що можемо виробити, а також й самого себе.

1

Коментарі 9

  • 2015-01-09 11:23
    ))) Який сенс в переосмисленні антіномій?...вони були, є й будуть :) і, якщо відштовхуватись саме від пункту першого, то всі інші просто стають суб`єктивно беззмістовними та залежними від філософії та парадігм окремого суб`єкта... 
    Проте в цьому довжелезному списку Ви підняли і дууууже важливі питання., як філософські, так і дуже практичні...
  • 2015-01-10 21:24
    Виводи необхідні. Але для мене ближче, робити виводи десь в грудні. Щоб був час залишити все погане, узяти з собою все хороше в наступній рік і н.амітити наступне своє просування. А Новий рік треба зустрічати з радістю, вдячністю і шампанськем
  • 2015-01-10 21:48
    З першим Вашим пунктом я не погоджуюсь. Знання буває цінним, із таких знань складається досвід. Життєвий чи професійний. Інші знання можуть бути нецінними, навіть шкідливими. Про деякі речі ми кажемо "Не знаю й знать не хочу!", тобто ми їх свідомо відкидаємо як непотрібні.
  • 2015-01-10 21:51
    Головний висновок, який зробила я - життя безцінне. Треба намагатися використати кожну хвилину, але не для того, чтоб уникнути проблем, а для того, чтоб зробити щось корисне для своїх рідних та близьких. Нерухомість, майно, ремонти, коштовності, шуби, прикраси не дарують щастя, вони відволікають він основного, а основне те, що треба жити із коханням у серці, дарувати тепло, горіти з середини, треба радіти чужим успіхам, а не заздарити. Мир в душі дарує щастя.
    • 2015-01-10 22:08
      Цінність життя і всього іншого не може бути від’ємною від контексту. Нерухомість, майно, ремонти, коштовності, шуби, прикраси не дарують щастя, але приносять комфорт, без якого все інше нівелюється. Для прикладу: спробуйте провести декілька морозних діб у наметі, що не опалюється, і, як то кажуть, відчуйте різницю. На щастя чи на жаль, але так вийшло, що майже всі суб’єкти цивілізації, до яких ми належимо (хоч б тому, що у нас є інтернет та обліковий запис на цьому веб-порталі), надзвичайно залежні від зовнішніх умов: житло, харчі, одяг, медицина, інтернет (жах!) і таке інше. Ми - тепличні істоти, і це привід замислитися...
  • 2015-01-10 22:24
    Якщо чесно я не зовсім згоден, зараз є багацько літератури яка наштовхую на роздуми, намагається зробити людини більш гарною. Це все звичайно гарно, але більшість людей подумаю й на цьому все закінчиться, дії які потрібні їх немає. Ми можемо багато говорити про розум і що потрібно зробити, але самі не робимо нічого.
    • 2015-01-11 15:20
      Повністю погоджуюсь з позицією автора, оскільки я сам прихильник думки, що новорічні свята - це особлива пора, коли мимоволі переосмислюєш сенс свого існування, самого себе, своїх недоліків. Це справді особливий час, атмосфера якого сприяє змінам, який дає змогу почати все з чистого листка. 
      Окрім цього, новорічні свята для мене асоціюються із спокоєм, гармонією, колом сім'ї, близьких тобі людей та відпочинком, якого так довго чекаєш на протязі усього року, посеред усієї тієї метушні та неспокою.  
       
      Особливо сподобалась теза автора про небо. Хотів би поділитись своїм невеличким роздумом з цього приводу:  
       
      Люблю дивитись на небо. Особливо нічне. Воно заспокоює. П’янить своєю унікальністю. Від думки, наскільки ти малий, порівняно з цією грандіозною величністю робиться комфортно. Ти не сам. Чимало тих, про існування яких ти навіть не здогадуєшся, сидять і зараз насолоджуються цією матерією, на іншому кінці світу, за далекими морями, у землях, оповитих для тебе туманом незвіданого.  
      Небо зближує людей. Скільки народів, скільки всього воно бачило. Скільки з твоїх предків, прожили під небом своє життя, свідомі того чи ні.  
      Ніч – це особлива пора, коли з небом можна поспілкуватись віч-на-віч без пожадливих поглядів та цікавих вух. Або мовчати. Небо тебе розуміє і без слів, тоді воно не було б собою. Це не важко. Небо тобі допоможе. Заплющ очі, відчуй легенький подув теплого вітру, вслухайся у тишину, забудь свою проблемну буденність, заглянь у себе. Розплющ очі, і відкрийся небу, довірся йому, щиро і наївно, як дитина.  
      Чим більше дивишся на небо, тим більше воно пізнає тебе. Небо не просто матерія, воно живе. Воно живе дзеркало твоєї душі. Вдивляючись у нього пізнаєш себе чистого і правдивого, без земного бруду.
  • 2015-01-11 15:20
    Як на мене головний сенс життя — це життя відповідно до своєї совісті. Необхідно поважати думку і дії інших людей, дотримуватись заповідей, при чому неважливо до якої релігії належить людина — християнські заповіді — це людські цінності, які актуальні у всі часи і на любому континенті.
  • 2015-01-11 22:39
    В кожної людини бувають моменти в житті коли вона задумуються про своє життя, відношеня до інших людей. І в кінці осмислення свого життя кожен робить свої висновки. В мене також декілька років назад був момент переосмислення свого життя, і я зробила такі висновки, що це переломно змінило життя. Ось моя історія: 
    Я жила і в мене постійно були якісь проблеми які стосувалися мого суспільного та духовного становища, і все колись прийшло до такого бар'єру що не було просто сил переживати всі ці проблеми... Потім я почала ходити до церкви і саме це рішення змінило моє життя. Мені Господь допоміг справитися з усіма моїми проблемами, та допоміг зустріти своє кохання. Зараз я вже одруженя і мій чоловік священник. Я дуже рада що моє життя направлено в цьому руслі. І я вважаю що сенс життя кожна людина вибирає собі сама, головне прислухатися до себе і вирішити, що для кожного з нас важливо.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.