2011-01-28 01:09:04

Премія Еліота присуджена Дереку Уолкотту

Дерек Уолкотт (Derek Walcott) став лауреатом премії Т. С. Еліота (The T.S. Eliot Prize), передає BBC. Головна поетична нагорода Великобританії присуджена йому за збірку "Білі чаплі" (White Egrets).

Окрім Уолкотта серед претендентів на премію Еліота цього сезону були Саймон Эрмитидж (Simon Armitage) і Шеймас Хіні (Seamus Heaney).

За словами голови жюрі, поета Енн Стівенсон (Anne Stevenson), їй і її колегам було не просто зробити остаточний вибір. Врешті-решт, вони прийшли до єдиної думки: "["Білі чаплі"] - книга, що хвилює, смілива і технічно бездоганна, написана великим поетом".

Варто відмітити, що два вірші, що увійшли до збірки 81-річного поета, присвячено президентові США Бараку Обамі.

Серед робіт Уолкотта виділяються збірка "В зеленій ночі. Вірші 1948-1960 років" (1962) і епічну поему "Омерос" (1990), засновану на "Іліаді" і "Одіссеї" Гомера, дія яких перенесена на острови Карибського моря і починається в Сент-Люсии, на батьківщині поета.

У 1992 році Дерек Уолкотт був удостоєний Нобелівської премії по літературі "за яскраву поетичну творчість, наповнену історизмом і що є результатом відданості культурі в усьому її різноманітті".

Премія Еліота була заснована в 1993 році на засоби Валері Еліот, вдови Т. С. Еліота. Це одна з найбільших поетичних премій у світі - її грошова частина складає 15 тисяч фунтів ($24 тисячі).

0

Коментарі 0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.