2011-01-27 13:15:55

Санаторії України - лікувально-профілактичні установи

Санаторії України - лікувально-профілактичні установи  для лікування і профілактики переважно природними (клімат, мінеральні води, бруд) і фізіотерапевтичними засобами, дієтою і режимом.

Розрізняють санаторії загального і спеціального типу. При багатьох захворюваннях в період ремісії, (зникнення гострих проявів) санаторно-курортне лікування є переважним.

 

Перелік захворювань, при яких показане те або інше санаторно-курортне лікування :

  • Захворювання серцево-судинної системи.
  • Облітеруючі хвороби судин. Тромбофлебіт.
  • Хвороби органів травлення.
  • Хвороби нирок і сечовивідних шляхів.
  • Хвороби обміну речовин і ендокринних залоз.
  • Хвороби органів дихання нетуберкульозного характеру.
  • Хвороби суглобів, кісток і м'язів.
  • Хвороби нервової системи.
  • Хвороби жіночих статевих органів.

Санаторно-курортне лікування протипоказано тим, хто страждає інфекційними (у тому числі венеричними захворюваннями), психічними розладами, в гострій фазі захворювань, при схильності до кровотеч, при злоякісних новоутвореннях, жінкам в другій половині вагітності, і при існуванні акушерської патології.

Залежно від переважання того або іншого природного чинника курорти підрозділяються на кліматичні, бальнеологічні і грязелікувальні.

Санаторії в Україні розташовані  як на курортах, так і поза ними, в місцевостях із сприятливими кліматичними і ландшафтними умовами, частіше поблизу міст (місцеві Санаторії). У місцеві Санаторії направляють хворих після виписки із стаціонару для доліковування і в тих випадках, коли поїздка на віддалені курорти з контрастними климатогеографическими умовами може шкідливо відбитися на стані їх здоров'я. 

Існують  санаторії для дорослих, дітей і підлітків, санаторії  для батьків з дітьми, а також спеціалізовані санаторії. Усі санаторії в Україні спеціалізовані. Медичний профіль (спеціалізація) санаторію на курорті залежить від природних лікувальних чинників і встановлених для курорту медичних свідчень. 

Спеціалізація місцевих санаторіїв встановлюється залежно від місцевих умов, характеру і структури захворюваності в регіоні. 

Санаторії можуть бути однопрофільними (для хворих з однорідними захворюваннями) і багатопрофільними - з двома і більше спеціалізованими відділеннями.

У українських санаторіях широко використовуються кліматотерапія, бальнеотерапія, грязелікування, таласотерапія та ін. у поєднанні з лікувальною фізкультурою, лікувальним харчуванням і фізіотерапевтичними методами лікування. Залежно від медичного профілю санаторії обладнані відповідними діагностичними і лікувальними кабінетами: рентгенівським, електрокардіографічним, функціональної діагностики, фізіотерапевтичним, лікувальної фізкультури та ін., а також клінічними  і біохімічними лабораторіями. Санаторний режим забезпечує найбільш сприятливі умови лікування і відпочинку. У санаторній практиці залежно від стану хворого і тяжкості захворювання застосовують три види індивідуального режиму : щадний, щадяще-тренирующий і тренуючий.

2

Коментарі 0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.