2011-05-05 17:29:53

Створені транзистори на основі електрона

Пройшло більше року із створення транзистора розміром з атом (7 Грудня 2009). Учені Університету Пітсбургу, перевершили технологію доктора Мікко Меттонена і створили транзистор що складається з одного електрона, який тепер є "цеглиною" у будівлі потужніших процесорів, передових електронних матеріалів і базових компонентів квантових комп'ютерів.

У журналі "nature nanotechnology", дослідники докладають що центральний компонент транзистора - острівець діаметром в 1.5 нанометра - який працює за допомогою з'єднання тільки 1го або 2х електронів. Така можливість робить цей транзистор незамінним в області обчислювальних застосувань, від надщільної пам'яті до квантових процесорів і потужних пристроїв, які обіцяють вирішувати настільки комплексні проблеми, які не зможуть вирішити усі нинішні комп'ютери у світі, разом узяті, за мільярди років.

Також, "наноострівець" може бути використаний для розробки штучного атома для розробок цілого класу електронних матеріалів, таких як екзотичних надпровідників з властивостями відсутніми в природі, пояснив головний дослідник Джереми Леві, професор фізики і астрономії Інституту Мистецтв і Науки Питта (Pitt's Shcool of Arts and Sciences).

Леви і його колеги назвали свій пристрій - SketchSET (sketch - based single electron transistor) або одноелектронний транзистор, названий на честь техніки розробленої в лабораторії Леві в 2008м році (Etch A Sketch). Використовуючи гострий зонд-провідник атомно-силового мікроскопа може створювати такі електронні пристрої як дроти і транзистори нанометрових розмірів на основі кристалів титанату стронцію (Strontium Titanate) і завтовшки в 1.2 нанометра шару алюмінату лантану (Lanthanum Aluminate).

Кількість електронів на одному острівці може бути нуль, один або 2. Залежно від кількості острівці засновують різні властивості провідності. Дроти які виходять від транзисторів можуть так само тримати на собі декілька електронів по усьому острівцю.

Як пояснив Леві, одне з достоїнств одноелектронного транзистора в його високій чутливості до електронних зарядів. Інша властивість оксидів, на основі яких створений транзистор, сегнетоелектрика, яка дозволяє транзистору виконувати роль напівпровідникової пам'яті. Стан сегнетоелектрики, за відсутності зовнішньої енергії, може контролювати кількість електронів на острівці, що може бути 1 або 0 в елементі пам'яті. За словами Леві, комп'ютер, пам'ять якого заснована на такій технології, може зберігати пам'ять навіть коли процесор знаходиться без електроживлення.

2

Коментарі 0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.