2015-01-11 21:32:22

"Той, хто відає про мед"

У цього великого й страшного звіра багато імен: ком, бер, neidzweidz, bear, ursus, kuma і найнесподіваніше - ведмідь. Дивно, як такі несумісні назви стали позначати лиш одну тварину? В часи панування міфологічної свідомості наші предки вірили, що ім'я - сакральна частина будь-якого єства, а від того дуже вразлива чи навпаки - дуже могутня, така, що не терпить зневаги. Тому істинне ім'я людини було відоме лише малому колу, а в побуті вона користувалась іншим, яке було своєрідним оберегом. Інша справа була з назвами тварин. Тварини-тотеми були рівноподібними богам, чиї імена, грубо кажучи, не можна було називти всує. Тому й став колись страшно-могутній ком (від якого походить назва свята Камаедзіца і прислів'я "первый блин комам") і бер (від якого походить слово "берлога") ласуном, який полюбляє мед.

1

Коментарі 8

  • 2015-01-11 21:48
    Так, мед він полюбляє, але інколи і людининою закусити може. Ведмеді, незважаючи на свою назву, дуже сильні та, інколи, безжалісні хижаки. Якщо ви зайдете на його територію та будете поводитись необережно, назад можете і не вийти.
  • 2015-01-11 21:55
    Я на власному прикладі знаю, як ім'я може впливати на характер людини, от скільки разів читала про таємницю імені в різних джерелах, завжди хоча б 30% співпадало з рисами мого характеру та деякими подіями, які відбувались в моєму житті. Тому до вибору імені для своєї донечки, я підійшла дуже відповідально. І всім так раджу....
  • 2015-01-11 22:17
    Я теж вірю, що ім'я впливає на характер та долю людини. Ми з чоловіком навіть церковне ім'я своій дитині дали інше, не таке, як у свідотстві. Недобрі люди можут накоїти таких дурниць, знаючи ім'я людини, що потім тільки і залишиться вражатися звідки беруться всі хвороби та невдачі.
  • 2015-01-11 22:49
    Колись досить цікаву статтю читав про перших печерних ведмедів,в порівння з якими сучасні грізлі чи білі ведмеді були набагато меншими.Завжди подобалось в них те, що на вигляд наче кумедні тварини, але з одного удару може вбити чи розірвати,жаль що їх зараз мало в наших лісах...
  • 2015-01-11 23:22
    Познавательная история, я такого еще не слышал и приятно было узнать о таком мифе или по своему истории. мне почему то трудно верится что имя человека может сильно повлиять на его дальнейшую судьбу, но в наше время все возможно.
  • 2015-01-12 09:41
    Мені дуже імпонує ідея хрестити дитину під іншим іменем - це ще один спосіб захистити її від злого ока... віриш - не віриш, але все-рівно не завадить.
  • 2015-01-12 10:17
    А ще треба бути уважним, вибираючи ім'я для дитини, бо воно вже може нести в собі негативну енергетику. Приміром, моїй знайомій дуже подобалось ім'я Влас (Улас), але прочитавши значення, вона миттєво відмовилась так називати сина.. За словником імен воно означає "кульгавий, неповороткий".
  • 2015-01-14 12:36
    Повністю згоден з тим що вибирати їм"я треба оберажно а то і обзивати в школі будуть забагато а тоді травми різні психологічні,до цих пір не можу зрозуміти чому дають імена навіть не слов"янські, а якісь почуті за кордоном.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.