2014-11-07 23:28:22

Унікальний оберіг лялька-мотанка

Лялька українського народу, якій багато тисяч років, створювалась нашими прародичами з різною метою, це був оберіг роду, символ мудрості, символ жінки – матері. Наші предки вірили, що лялька- мотанка – це  невидима духовна ниточка між поколінням що живе, та тими хто народиться, тому дівчині до приданого, в скриню, разом із сорочками і рушниками клали ляльку- мотанку. Ляльку вважали сакральним символом, тому робили її по строгих правилах.

 

Ляльки- мотанки розрізняють в залежності від закладеного в неї смислу. Найпопулярніша і сьогодні лялька-берегиня. Виготовляли її для різних потреб : для одужання, для того щоб знайти пару, для здійснення бажання, для добробуту, успіху, для оберігання сімї, для зміни погоди(при сильних зливах, чи засусі).На обличчі у такої ляльки намотували хрест. Символ «хрест у колі» –це солярний знак, який несе у собі сонячну енергетику, яка є позитивною. Символічними є і елементи одягу мотанки. Хустка, вінок, очіпок,стрічка і інший головний убір символізує зв'язок з небом, сорочка є символом трьох часів (минулого , теперішнього і майбутнього), спідниця символізує землю.

 

           Вузликову ляльку, так ще називають ляльку-мотанку, не можна шити голкою, проколювати шпильками, булавками, вона лише намотується, не можна нічого пришивати, чи вишивати коли лялька уже змотана і одягнена. За допомогою голки можна вишити одяг ляльки, але ще до того вона змотана і одягнена в нього.

 

Ще одною особливість мотанки є те, що її робили не зображаючи рис обличчя. Таким чином в неї відсутній рот та очі і інші риси, які б ототожнювали її з окремою людиною, так як вважалось, що лялька здатна притягувати до себе душу людини, що нею користується, дитини, що нею збавляється, а це може призвести до небажаних наслідків.

 

Бувало, що ляльку робили викликаючи духів, замовляючи її, щоб вона, наприклад, забрала хворобу. Таку мотанку спалювали так немов жертвували її духам які сприяли одужанню хворого.

 

В наш час лялька-мотанка частіше використовується як сувенірний, а не містичний атрибут. Проте не варто нехтувати правилами та звичаями, які так берегли наші предки.

 

 

9

Коментарі 0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.