2015-01-22 14:56:47

Цибуля порей

Якщо ви віддаєте перевагу здоровому харчуванню , то мабуть знаєте, що цибуля є хорошим джерелом корисних речовин, але що робити якщо  вам не до вподоби ріпчаста цибуля з її гострим запахом. Людям яким не прийшлась до смаку ріпчаста цибуля рекомендую замінити її на цибулю порей. Цибуля порей це не лише ароматна приправа, але і надзвичайно багатий продукт на  вітаміни та мінерали. Цибуля порей містить солі магнію, фосфору, калію, солі натрію, залізо, фолієву кислоту , вітаміни В1, В2, вітамін Е та С, каротин, ефірні масла .

Цибуля порей є дієтичним продуктом, вона містить лише 60 кал в 100 грамах продукту. Порей є незамінним продуктом при дотриманні дієт і посту.

Для приготування страв застосовують як корінь так і зелені пагони цибулі порей, іі можна вживати як сиру так і після теплової обробки.

При регулярному вживанні в їжу, цибуля порей має загально-зміцнюючу дію, для імунної системи, прискорює процес відновлення захисних функцій організму. Позитивно впливає на роботу щитовидної залози, на роботу печінки. В народній медицині порей  застосовують при порушеннях кислотно-лужного балансу шлунку, цей вид цибулі добре впливає на проблеми з апетитом , та виділенням травних соків. Його часто рекомендують включати в раціон людям з проблемами жовчного та сечостатевих шляхів.  

Цибуля порей є чудовим профілактичним засобом серцево-судинних захворювань, при атеросклерозі, знижує рівень шкідливого холестерину , попереджає утворення холестеринових бляшок.

Ця рослина є чудовим продуктом в зимово-весняний період, попереджає виникнення авітамінозу, депресії, виснаження.

Порей рекомендовано вживати в їжу тим хто часто страдає циститом, бажано у свіжому вигляді, адже цибуля має протизапальну і противірусну дію. Цей продукт багатий на фолієву кислоту також рекомендовано вживати вагітним, для попередження патологій внутрішньоутробного розвитку .

 Це лише загальні корисні властивості цибулі порей. Вона чудово смакує в салатах , є чудовим інгредієнтом для приготування супів, та соусі.

 

Цибуля порей є дворічною рослиною і чудово переживає заморозки, тому не потребує особливих умов при вирощуванні. Чудово зберігається в холодному середовищі до 2 тижднів не втрачаючи при цьому своїх корисних властивостей.

3

Коментарі 11

  • 2015-01-22 23:50
    Про користь цибулі порей не варто й сперичатися, це факт. А Ви часом не знаєте, чи можна давати цибулю порей маленьким дітям? Вона не викликає алергічних реакцій? Бо за звичайну, як не дивно, чула від знайомої, що вона може провокувати висипи на тілі?!
    • 2015-01-24 22:38
      Так як цибуля порей не втрачає корисні властивисті при термообробці, діткам можна вводти її в раціон спочатку готувати з нею супи, бульйони .
  • 2015-01-23 15:27
    Цибуля порей - це чудовий продукт, який можна додавати в багато різних страв. Як у перші, так і у другі блюда. Прикрашене цибулькою блюдо виглядає гарніше і апетитніше. Ми вирощуємо вдома таку цибульку в дерев'яних прямокутних ящиках. Коли він досягає висоти 10 см - ця зелена маса тішить око і піднімає настрій.
  • 2015-01-25 12:52
    Як людина з проблемною щитовидкою, підтверджу: ця рослина творить дива! Та й взагалі штука корисна і, не побоюся цього слова, смачна :) Тут сказано, що порей позитивно впливає на роботу печінки, так от - не тільки він, а й звичайна ріпчаста цибуля й часник прискорюють роботу печінки та очищують її. А взимку та раннью весною, коли якраз починається застудна пошесть, ця "свята трійця" просто незамінна!
  • 2015-01-25 12:52
    У меня вся родина дуже любить цибулю. Завжди додаю її до салатів, бо тоді вони стають смачні та пікантні. 
    Ще іноді готую котлети з цибулі або млинці, які начиняю цибулею із обсмаженим яйцем.  
    Корисний продукт, його треба вживати, навіть дитина каже, що із цибулькою смачніше.
  • 2015-01-25 13:06
    Для того, щоб цибуля була смачнішою, її треба трошки замаринувати перед тим, як додати в салат. Це робиться дуже просто: помістить порізану цибулю в скляну банку, посоліть, додайте оцету і олівкової або сонячникової олії. Накрийте банку кришкою та поставьте у холодильник на 1-2 години.
  • 2015-01-27 12:44
    Також люблю цибульку в усіх стравах (ну майже в усіх) і корисно і смаку додає. Тільки інколи не зручно пахнути цибулевим ароматом, тому обмежую її вживання перед роботою)Найсмачніша страва, особисто для мене, це цибульні кільця, ммм...смакота)
  • 2015-01-27 12:51
    А я, соромно казати, все якось дивлюся на цибулю порей в магазині і сумніваюся купувати чи ні. Якось звичніше звичайна цибуля ріпчаста, а от як і в які страви додавати порей не знаю. Проте давно вже чула про її корисні якості.
  • 2015-01-27 13:14
    З цибулі порей в нашому регіоні (а це південь України) готують дуже смачні вертути, додаючи до цибулі варене яйце або сир домашній. Смакота! Страва виходить ароматною, ситною і корисною, бо випікається і не утворюються канцерогени так як при смаженні.
  • 2015-01-29 12:47
    Навіть і не думав, що цибуля парей має такі корисні властивості. Моє дитина не любить їсти звичайний лук, який дуже корисний в даний період часу. Я люблю, їсти цибулю з олією сіллю і додаванням невеликої кількості цукру.
  • 2015-02-06 13:05
    Я вважаю, що самим корисним продуктов серед цибулин є звичайна ріпчата. Її можна вживати як для профілактики захворювнь, так і в якості спецій для будь якої страви. Я давала дитині в 6-7 місяців зелений лук, дуже сподобовся, реакції не було.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.