2011-02-02 23:22:49

Цікаві факти про зуби

Найдорожчим зубом став зуб Ісаака Ньютона, проданий в 1816 році за 730 фунтів стерлінгів (приблизно $3 241 сьогодні), після чого він був вправлений в перстень аристократом, що купив його.

 

Першою дипломованою жінкою-стоматологом в США стала Люсі Тейлор в 1867 році.

 

Джордж Вашингтон, у якого майже не було власних зубів, дуже ретельно стежив за станом зубів своїх шести коней, щодня наказуючи оглядати і чистити їх.

 

Першими "стоматологами" були етруски. Вони вирізували штучні зуби із зубів різних ссавців вже в 7 столітті до н.е., а також уміли виготовляти мостовидні протези, досить міцні для жування.

 

19 квітня 1999 року у Финіксі, штат Арізона, пройшла акція "За здорову посмішку". 1365 американських школярів, вишикувавшись у формі зубної щітки, одночасно чистили зуби впродовж 3 хвилин 3 секунд.

 

Мао Цзедун, як і багато китайців у той час, відмовлявся чистити зуби. Замість цього він полоскав рот чаєм і пережовував чайне листя. "Навіщо чистити? Хіба тигр коли-небудь чистить зуби"?, - говорив він.

 

Древні японські стоматологи видаляли зуби голими руками.

 

Електричний стілець був винайдений стоматологом.

 

Зубна паста була винайдена єгиптянами приблизно 5000 років тому і була сумішшю вина і пемзи. З часів ранньої Римської імперії і до 18 століття сеча була одним з основних компонентів зубної пасти, оскільки аміак, що міститься в ній, має прекрасні очищаючі властивості. Досі аміак входить до складу багатьох зубних паст.

 

Зубні щітки з нейлоновою щетиною уперше з'явилися в 1938 році. Проте щітки з щетиною з інших матеріалів існували задовго до цього. Так, в Китаї перші такі щітки з'явилися в 1498 році. Матеріалами для них служили свиняча щетина, кінський і борсуковий волос.

 

Джордж Вашингтон палив марихуану, щоб позбавитися від зубного болю.

 

Щоб підвищити зацікавленість у збереженні здорових зубів і ясен серед дванадцятимільйонного населення, в Китаї було встановлено національне свято, назву якого можна перевести як "День любові до своїх зубів" і який проходить щороку 20-го вересня.

2

Коментарі 2

  • 2011-02-03 06:00
    Древні японські стоматологи видаляли зуби голими руками.
    Таке навіть страшно уявити.
    • 2014-12-23 02:01
      Ще зовсім недавно і в нас могли вирвати зуба руками, так що нічого дивного. А от дуже боляче - це правда. 
      З якою ж метою стоматлог міг придумати електричний стілець? Оце питаннячко! 
       
      А ось іще один цікавий факт: 99 відсотків кальція, який знаходиться в організмі людини, зконцентровано саме в зубах.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.