2011-02-03 17:55:02

Цікаві факти про мед

Мед бджолиний - продукт харчування, що є частково переварений в зобі медоносної бджоли (Apis mellifera) нектар. Мед містить 13-20 % вод, 75-80 % вуглеводів (глюкоза, фруктоза, сахароза), вітаміни В1, В2, В6, Е, Д, ,А-каротин, фолієву кислоту.

У Древній Греції безсмертя богів пояснювали тим, що вони живилися амброзією, що складається з молока, нектару і меду. Піфагор, Гіппократ і Арістотель вважали, що споживання меду сприяє продовженню життя.

Своїм існуванням бджільництво зобов'язане нашим, "північним" бджолам, які заготовлюють мед, щоб було чим підкріпитися взимку. У Африці теж існують бджоли, і вони теж переробляють нектар в мед, але вони не складують його у вуликах, оскільки в Африці немає зими, тобто запасати мед просто немає чого.

У Сибір бджіл завезли всього 200 років тому. Зараз Сибір є одним з головних постачальників меду усередині країни.

Але все-таки, найбільше у світі меду роблять в Китаї. Причому, найпопулярніший китайський мед - гречаний.

Отримати мед з однієї медоносної рослини практично неможливо - поряд з пасікою зазвичай одночасно цвіте декілька медоносів, а при відкачуванні з вулика разом з найсвіжішим медом можуть потрапляти старі запаси бджолиної сім'ї, зібрані раніше з інших рослин.

Мед, який отримують, викачувавши його з вуликів за допомогою пристрою під назвою медогонка, називається відцентровим. Найчастіше під словом "мед" мають на увазі саме відцентровий мед.

Алергія на мед - явище досить рідкісне. Проте, мед може бути отруйним, коли бджоли збирають нектар з рослин, що містять отруйні речовини. Відомі випадки легкого отруєння при вживанні меду, зібраного бджолами з кольорів аконіту і рододендрона. Але, наприклад, з блекоти, болиголови, багульника. Бджоли зазвичай збирають цілком доброякісний мед, що не викликає хворобливих явищ.

Для того, щоб зібрати 100 грамів меду, бджолі необхідно облетіти сорок шість тисяч кілометрів.

Для отримання ложки меду (30 г) 200 бджіл повинні збирати нектар впродовж дня. Стільки ж бджіл повинні займатися прийомом нектару і обробкою його у вулику. При цьому частина бджіл посилено вентилює гніздо, щоб швидше йшов випар з нектару і зайвої води.

З часів Стародавнього Єгипту мед був повновагим аналогом грошей. Цю систему перейняли римляни, і навіть в слов'янських бухгалтерських книгах значиться, що штраф можна виплатити або грошима, або худобою, або медом.

За переказами, Демокріт внаслідок старості вирішив позбавити себе життя і став відмовлятися від їжі. Щоб відкласти цю подію на дні свят, він наказав поставити перед собою чашу з медом, і, вдихаючи запах меду, зумів продовжити собі життя на потрібне число днів. Він помер у віці 107 років.

1

Коментарі 0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.