2011-01-26 21:18:44

Шкідливість пива. Вплив пива на здоров'я. Причини не пити пиво.

 

«Хто пиво п'є, той живе щасливо !» - Заявляють російські пивовари, а наші довірливі чоловіки їм беззастережно вірять. І даремно - пиво несе не тільки радість, але й великі проблеми зі здоров'ям 

За статистикою, кожен житель нашої країни протягом року випиває майже 60 літрів пива. Звичайно, до 161 чеських або 145 німецьких літрів нам ще далеко, але ми наближаємося до цих показників з неймовірною швидкістю. Виною тому масове оману, ніби пиво - це і корисний напій (ячмінь містить необхідні білки і вуглеводи), і слабоалкогольний. Якщо хтось з ваших близьких у підтримку свого захоплення наводить ці докази, спробуйте намалювати йому реальну картину і розкажіть про те, що пиво - це ще й алкоголізм, великий живіт, хвора печінка, проблеми з серцем і слабкість у ліжку. 

 

Перший потерпілий - шлунок 

Пиво, звичайно, слабоалкогольний напій, але все-таки не газована вода, а отже енна кількість етилового спирту у ньому є. Мало того, в деяких сортах пінного зміст алкоголю досягає 10-14%, тобто пляшка пива може прирівнюватися до 50-100 грамів горілки. Щоденне наповнення стравоходу, шлунка і кишечника алкогольною рідиною з елементами бродіння не може не позначитися на їхньому стані. Пиво дуже агресивно подразнює і отруює слизову. 

Крім того, при регулярному прийомі пінного напою залози, розташовані в стінках шлунка і виробляють шлунковий сік, спочатку виділяють багато слизу, а потім атрофуються. Травлення стає неповноцінним, їжа застоюється або неперетравлена надходить у кишечник. Результат - проблеми зі стільцем і гастрит. До речі, хронічний алкогольний гастрит супроводжується скаргами на загальну слабкість, пригнічений настрій, зниження працездатності, металевий присмак і гіркота у роті, болі в животі, відчуття важкості під ложечкою. 

 

Удар по печінці 

Алкоголь є головним ворогом печінки, основна функція якої - очищення організму. Якщо змусити цей орган боротися лише з пивом, можна порушити його антитоксичну функцію. І тоді печінка вже не слугуватиме надійним бар'єром для інших сильнодіючих і отруйних речовин. Зловживання хмільним напоєм може сприяти розвитку запальних процесів і навіть довести до гепатиту. Причому хронічний пивний гепатит здатний протікати у прихованій формі, без яскраво виражених симптомів. Якщо вчасно не зупинитися, на пиві можна заробити навіть цироз печінки. 

Також від регулярного вживання пива страждає підшлункова залоза: напій пригнічує виділення ферментів, і природній процес розщеплення поживних речовин порушується. 

 

Нирки - санітари організму 

 Головне завдання нирок - підтримання сталості внутрішнього середовища організму. Вони беруть участь у регуляції водно-електролітного балансу і кислотно-лужного складу організму. Пиво порушує ці природні процеси, тому що змушує нирки працювати з потрійною силою. Хто хоч раз пив хмільний напій, знає, як швидко він викликає бажання сходити в туалет. По-науковому це називається поліурією - посиленим сечовиділенням, яке пов'язане з дратівливою дією спирту на ниркові тканини і підвищенням їхньої фільтраційної здатності. 

Володіючи таким потужним сечогінним ефектом, пиво вимиває з організму важливі «будматеріали» - мікро-і макроелементи, особливо калій, магній і вітамін С. При дефіциті калію відбуваються зриви серцевого ритму, з'являються болі в литках, слабкість в ногах. Нестача магнію впливає на настрій - людина стає роздратованою, плаксивою, погано спить. Через нестачу вітаміну С знижується імунітет, частіше виникають простудні захворювання. 

У випадку запущеного пивного алкоголізму може трапитися склероз ниркових судин, крововиливи у нирки, інфаркти нирок, вогнища відмирання. Надалі через поступове руйнування спиртом загиблі клітини заміщаються сполучною тканиною, нирка зменшується у розмірах і зморщується. 

 

«Бичаче серце» 

Пиво всмоктується дуже швидко, тому кровоносні судини моментально переповнюються. Якщо ви п'єте пиво часто і по-багато, виникає варикозне розширення вен і серце збільшується. Рентгенологи називають це явище синдромом «пивного серця», «бичачого серця» або «капронової панчохи». Головний орган, змушений щодня перекачувати зайву кількість рідини, стає в'ялим, зовні заростає жиром. Частішають серцеві скорочення, виникає аритмія, підвищується тиск. Фізичні навантаження переносяться все важче, з'являється задишка. У пивних алкоголіків зростає ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця. А зниження скоротливої здатності серцевого м'яза, збільшення обсягів серця призводить до серцевої недостатності. Як наслідок - у два рази збільшується смертність від інсульту. 

 

Гормони скачуть 

У пиві міститься фітоестроген, який є рослинним аналогом жіночого статевого гормону - прогестерону. Він потрапляє у напій з шишечок хмелю, що використовуються для надання пиву специфічного гіркуватого смаку. Тому систематичне вживання напою вносить розлад у роботу ендокринної системи. 

У чоловіків пиво пригнічує вироблення тестостерону. На цьому тлі починають домінувати жіночі гормони, що викликають зміни зовнішнього вигляду чоловіка: знижується кількість волосся на тілі й обличчі, зменшується м'язова маса, збільшуються грудні залози, змінюється тембр голосу, з'являється «пивний животик» і відкладається жир на стегнах і талії. Виходить, що пристрасний любитель пива за біологічними ознаками поступово перетворюється у жінку. Природно, такий гормональний збій напряму впливає на успіхи чоловіка в ліжку.

 

2

Коментарі 1

  • 2015-01-15 13:08
    Дуже дякую за змістовну й обгрунтовану статтю!!! Якбі ж то такі матеріали, та щей з відео підтримкою показівали по школах...бо діти спиватися починають рочків з 10-12...це жах! А сьогодні зявилися ріхні варіанти пива із добавками різних смаків...та щей реклама, яка таки програмує мізки дорослим, а дітям тим паче...бідааа...:(

© 2010 - 2024. Всі права захищено.