2011-02-07 14:39:10

Як бути успішним: 17 порад від Стівена Кінга

 

У своїй книзі "On Writing"( Як писати книги), Стівен Кінг розповідає про свою роботу, про те, як можна стати професіоналом у своїй справі. І ці поради застосовані не лише до написання книг. Багато з них універсальні для будь-якої сфери бізнесу.

 

Урок 1. Роби те, що ти любиш

Я б перефразовував це як "полюби роботу свою", оскільки під час кризи будь-яка робота - це вже непогано. Але в цю фразу письменник вклав щось більше, ніж просто позитивне відношення до своєї справи:

Для мене, швидше робота - це коли я нічого не роблю. Коли я пишу - я відпочиваю, для мене це гра.

Це правило зустрічається скрізь, але і наслідувати його складніше усього. Тобто доки твоя робота не стане для тебе відпочинком, треба рухатися далі. Якщо ви це усвідомлюєте, звичайно. Нагадаю, що більшість з нас працює 5-6, а іноді і 7 днів в тиждень і якщо робота перетворюється на каторгу, то життя у вас буде нелегке, каторжне.

 

Урок 2. Практика, практика, практика

Для того, щоб досягти успіху, треба багато практикуватися в тому, що ти робиш. Думаю, що наше стандартне "вчитися, вчитися, вчитися", яке забивали нам в голову, стає в пригоді не завжди. Теорія - це добре, але практика - основне! А якщо вам подобатися сам процес роботи, то багато практики тільки принесе вам більше задоволення і принесе плідніші результати.

 

Урок 3. Будьте серйозні

Тільки у тому випадку, якщо ви серйозно налаштовані на роботу і результати, ви зможете досягти успіху. Деякі люди, яким подобається їх робота, відносяться до неї, як до хобі. В результаті вона так і залишається хобі, не приносячи серйозних результатів. Але успіху досягають лише ті, які підходять до питання роботи серйозно.

 

Урок 4. Ігноруйте скептиків

Якщо ви пишете, хтось обов'язково намагатиметься змусити вас відчути себе невдахою, це усе. 

Скептики завжди були невід'ємною частиною життя, це факт. Завжди знайдеться людина, яка рознесе вашу ідею в пух і прах. Таким людям доводити щось марно. Тому замість того, щоб розпиляти свою дорогоцінну енергію на таких, просто ігноруйте їх.

 

Урок 5. Заручіться підтримкою

Кожній людині потрібний хтось, хто віритиме в успіх справи і підтримуватиме. Коли поруч є хтось, хто вірить у вас більше, ніж ви самі, у вас точно усе вийде.

 

Урок 6. Живіть роботою

Хочете стати асом у своїй роботі? Наповните своє життя тим, чим займаєтеся.

 

Урок 7. Будьте послідовні

Мені подобається писати 10 сторінок в день, кожна зразкова по 2 000 слів. Тільки при крайніх обставинах я можу дозволити собі вимкнути комп'ютер, перш ніж напишу 2 000 слів.

Хороше правило, яке підходить до будь-якої роботи. Встановіте собі правило виконувати не менше певного об'єму щодня.

 

Урок 8. Вивчайте роботу інших людей

Вивчаючи, як працюють ваші колеги і особливо люди, які добилися успіху у вашій галузі, ви переймаєте їх позитивний досвід. Сюди ж можна приписати "вчитеся на помилках інших".

 

Урок 9. Вивчайте ринок

У доповненні до вивчення роботи колег по цеху, необхідно також бути в курсі подій і новинок, які відбуваються у сфері вашої роботи. Купуйте журнали, підписуйтеся на RSS тематичних видань. Тримаєте руку на пульсі.

 

Урок 10. Шукайте нові ідеї

Ваша роботі не заключається в самому пошуку. Тут швидше важливо вчасно розпізнати їх, коли вони з'являться прямо у вас перед носом. Тримаєте очі широко розкритими, а свій розум - відкритим усьому новому.

 

Урок 11. Збережете динаміку

Один раз я почав працювати над проектом. Я не зупинявся і не уповільнював темпи доки це було можливо.

Якщо трохи перефразовувати, то якщо ви "зловили хвилю" - не зупиняйтеся, поки не закінчите роботу! Вона буде зроблена на одному диханні. Тут важливо пам'ятати, що зупинившись, ви ризикуєте втратити її і знову увійти до того стану вже буде складно.

 

Урок 12. Напишіть свою першу чернетку якнайшвидше

... завантажую прямо на папір те, що знаходиться в моїй голові. Я пишу так швидко, як можу.

Не намагайтеся відразу ж бути ідеальним у своїй роботі. Просто накидайте хоч би чорнову схему вашої роботи і вже потім допрацьовуйте її.

 

Урок 13. Позбавтеся від непотрібних деталей

А цей пункт точно слідує після 12. Тобто чорновий варіант готовий, доповнений і перетворений на чистовий. Але тут слідує ще раз усе переглянути і позбавитися від непотрібних деталей, які тільки перевантажують проект (книгу, презентацію, будівлю).

 

Урок 14. Станьте своїм власним першим клієнтом

Адже я не лише творець новел, але я ще і перший читач.

Коли ви є автором будь-якої виконаної роботи, дуже складно поглянути на неї під іншим кутом, кутом покупця. Але це дуже важливо, тому що тоді ви зможете помітити помилки і виправити їх ще до того, як вони потраплять до реального замовника. Самокритика - це досить непогано, головне знати рамки.

 

Урок 15. Працюйте не заради грошей

Дорогий, ви працюєте за гроші? Відповідь "ні". Не зараз, і ніколи не працював. Я ніколи не написав жодного слова на папері з думкою про ті гроші, які отримаю за це.

Гроші - погана мотивація. Вони примушують ігнорувати вас голос серця і ви можете прожити чуже життя, замість свого.

 

Урок 16. Робіть роботу із задоволенням

Якщо ви робите вашу роботу із задоволенням, вона не лише допоможе вам пройти важкий шлях до успіху, але і наповнить саме життя.

 

Урок 17. Робіть це для збагачення себе і інших

Письменство - це не спосіб заробити багато грошей або стати знаменитим. Йдеться про збагачення життя тих, хто читає вашу роботу, а також про збагачення вашого власного життя.

Якщо ви живете життя, яке збагачує (духовно, зрозуміло) ще і життя людей, що оточують вас, означає ви живете велике життя.

 

1

Коментарі 3

  • 2011-02-07 15:07
    Цікаво те, що ці поради підходять для будь-якої сфери діяльності. Згадайте успішних людей таких як Білл Гейтс, Уорен Баффет, Роберт Кійосакі, Марк Цукерберг, Сергій Брін, Ларрі Пейдж ... Можливо вони й не читали порад Стівена Кінга, але постійно виконували їх, займаючись тим, що їм подобається.
  • 2011-08-03 11:29
    Спасибо за статью!
    Есть чему поучиться у таких успешных людей. Ещё интересно написано здесь http://mali-business.ru о Питере Дэниэлсе.
    • 2011-08-03 13:14
      Глянув, сайт повинен бути цікавим, тільки покищо мало статтей.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.