2011-02-03 13:10:25

10 міфів, які нав'язують нам фільми

Про те, що кіно відрізняється від дійсності, що оточує нас, було відомо завжди. Проте наскільки саме брехливий великий екран? Представляємо десятку найбільш популярних міфів з фільмів різних жанрів - комедій, бойовиків і трилерів - які показують, наскільки життя на екрані цікавіше за дійсність (міфи відсортовані в порядку, що не має відношення до міри їх недостовірності).

 

1. Романтика в аеропорту

Обов'язковою сценою будь-якої романтичної комедії є гонитва: що провинився, але усвідомив власні помилки (чи щось ще) молода людина біжить за дівчиною, яка ось-ось повинна кудись відбути. Одним з варіантів цієї теми є сцена в аеропорту, де молода людина, втікаючи від охорони, наздоганяє кохану перед самою посадкою на літак. Перш ніж порушника устигають затримати, він розкриває свої почуття, і усе закінчується добре.

Можливо, у минулому такий сценарій і був можливий, проте зараз охорона аеропортів досить серйозно відноситься до несанкціонованих проникнень. Наприклад, подібну штуку намагалася виконати одна молода людина в аеропорту Нью-Джерсі на торішнє різдво. Результатом цього широкого романтичного жесту стала затримка більш ніж 200 рейсів, а також закриття території аеропорту. Після цього інциденту в Нью-Джерсі був ухвалений закон, згідно з яким подібна витівка може обернутися порушникові 14 місяцями в'язниці.

До речі, усіх американських кінематографістів переплюнули вітчизняні творці фільму "Любов у Великому місті", дія якого, нагадаємо, чогось відбувається в Нью-Йорку. Наполегливе прагнення щоб то не було наздогнати кохану в цій картині супроводжується справжнім поліцейським переслідуванням з вертольотом і іншими атрибутами, яке зазвичай (ймовірно, цього не знають наші сценаристи) закінчується для героїв історії загибеллю або серйозним тюремним терміном.

 

2. Хімія на службі любові

У фільмі "Непрохані гості" герой Оуена Уилсона, Джон Беквіт, підмішує щось в напій своєму суперникові і, поки того нудить в туалеті, признається в коханні дівчині своєї мрії.

Виявляється, що в США, де відбувається дія картини, молодій людині припало б несолодко - Беквіту загрожувало б до 10 років в'язниці, якби суд угледів в діях головного героя спробу отруєння. Саме з такою "несправедливістю" довелося зіткнутися мешканці Флоріди, яка хотіла насолити своїй колезі по роботі і додала в її напій очні краплі.

На цьому, мабуть, з романтичними комедіями можна закінчити - все-таки це занадто уразливий жанр, щоб над ним слід було сміятися серйозно.

 

3. Удар по голові

Наступну ситуацію можна зустріти в кожному другому трилері або бойовику : головний герой отримує удар по черепу (у випадку з "Залишитися в живих", наприклад, це обов'язковий удар прикладом по потилиці перед перервою на рекламу), після чого опам'ятовується в невідомому місці. Пройшли години, він пов'язаний, не пам'ятає, як тут виявився, і інше і інше.

Виявляється, реальність набагато зліша. По-перше, якщо через п'ять хвилин після удару людина не прийшла в себе, то, швидше за все, у нього серйозна травма, тому медики в таких випадках радять викликати швидку. Мало того, ще серйозніші наслідки декількох подібних травм, отриманих одна за одною, - це призводить до накопичення наслідків, про яке добре знають, наприклад, боксери. Фактично, це означає, що насправді головні герої "Залишитися в живих" повинні були вже до третього сезону остаточно втратити здатність говорити і логічно мислити.

 

4. Паралізуючі дротики

У фільмі "Три ікси" головного героя у виконанні Віна Дизеля паралізують спеціальними дротиками, які відключають його на декілька годин. Після цього він прокидається - можливо, і з головним болем, але в міру дієздатний і готовий до бою (схожим чином сценаристи поступають з персонажами серіалу "Герої").

Якщо відсутність наслідків наркотичного сп'яніння можна списати на чудову фізичну форму Дизеля, то ось сам факт подібної "отключки" не пояснити нічим, окрім фантазії творців фільму, що розбушувалася. Якби процес приведення людини в несвідомий стан (та ще на декілька годин) був би таким простим, усі анестезіологи світу давно залишилися б без роботи. В той же час стан людини, зануреної в штучну кому, потрібний постійно моніторити, щоб рівень речовин, що пригнічують активність, залишався в певних межах.

 

5. Верхи на вибуховій хвилі

Класичною сценою будь-якого бойовика є сцена, в якій головний герой стрибком рятується від вибуху. Зазвичай такий стрибок супроводжується вибуховою хвилею, яка злегка підштовхує чергового рятівника людства вперед, не завдаючи йому при цьому істотної шкоди. Таким чином, опісля буквально декілька секунд після падіння, головний герой готовий схопитися із землі або виринути з води, щоб знову кинутися у бій. Такі трюки дуже люблять, наприклад, творці "Нездійсненної місії" - в одній з серій поряд з Томом Крузом вибухнула ракета, а йому при цьому нічого не було.

Якби вибухи були такі малоефективні у справі усунення живих істот з лиця землі, то використання бомб і снарядів під час бойових дій не мало б сенсу. Річ у тому, що ці типи боєприпасів вражають живу силу ворога не лише осколками, але і перепадами тиску, яка призводить до важких внутрішніх ушкоджень, наприклад розривам органів. Крім того, окремої згадки заслуговує висмикування чеки зубами - в реальному житті солдат, що спробував виконати це, залишився б без цих самих зубів.

Так, і останнє - більшість вибухів в реальному житті виглядають досить нудно і зазвичай не супроводжуються яскравим красивим полум'ям. Для отримання барвистих спалахів з клубами полум'я і диму піротехніки використовують речовини, по своєму складу що нагадують бензин.

 

6. Крізь скло

Наступна причіпка до бойовиків теж є у своєму роді класичною. Головний герой, наприклад, втікає від лиходіїв. І тут, як на зло, у нього на шляху встає скляна перешкода. Герой, не роздумуючи, стрибає крізь неї і, отримавши пару симпатичних і неглибоких порізів на руках і обличчі, продовжує свій шлях як ні в чому не бувало.

Зрозуміло, якщо скло було звичайним, то вірогідність пробити його тілом існує. Ось тільки шибки мають звичай розбиватися на дуже гострі і численні осколки, які, замість того щоб розлітатися на всі боки дощем, сипляться вниз. Виявитися під цим градом осколків нікому не рекомендується. 

 

7. Падіння з великої висоти

І знову мова піде про бойовики: головний герой падає на що-небудь м'яке (наприклад, на пісок, як у випадку з "Трансформерами") з висоти добрих двадцяти метрів, і падіння не шкодить йому.

Зрозуміло, усі знайомі історії про те, як люди, випавши з літака, залишалися в живих, проте популярність подібним історіям приносить саме та обставина, що вони трапляються украй рідко і можуть вважатися сьогоденням дивом. В той же час, для смертельного удару досить впасти на будь-яку досить щільну поверхню з висоти близько 10 метрів.

 

8. Наслідки поранень

Уявимо, що нашого головного героя, який без шкоди для свого здоров'я стрибав крізь скло, втікав від вибухів і падав з великої висоти, все-таки підстрілили, наприклад в руку. У будь-якому бойовику, що поважає себе, або серйозній фантастичній драмі (знову пошлемося на "Залишитися в живих") вам покажуть, що кулю потрібно витягнути. Причини зазвичай не уточнюються, хіба що іноді буде згадана можливість зараження.

Насправді куля стерильна. Більше того, у багатьох випадках лікарі залишають осколки, що потрапили в тіло, і свинець з міркувань безпеки - видалення такого "подарунка" може привести до більш ніж серйозних наслідків. Наприклад, на думку деяких експертів, американські президенти Гарфілд і Маккінлі, що померли від рук найманих вбивць, цілком могли пережити замахи, якби доктори не зважилися на видалення куль.

До речі, тут можна згадати ще один міф, що стосується того, що легке поранення, наприклад в руку, досить ненебезпечно. Насправді в руках (так само як і ногах) є немало великих судин, ушкодження яких призводить до смертельної крововтрати. Більше того, ушкодження м'язів від попадання кулі може бути настільки серйозним, що повна функціональність кінцівки не повертається і через роки. 

 

9. Всемогутній комп'ютер

Після перегляду таких фільмів, як четвертий "Міцний горішок", створюється враження, що хакери всесильні - головний лиходій, що маніпулює мережами міської інфраструктури, обрушує на Брюса Уиллиса напасти дужче страт єгипетських. Заперечити на це можна одне - якби за допомогою комп'ютерів можна було б щось підірвати, нелюдяні аноніми з 4chan давно б вже це зробили.

 

10. Смертоносний автомат

Усі знають, що якщо вже головний герой бойовика, що почав сутичку голими руками, відбив у ворогів автомат, то усім його супротивникам, скільки б їх не було, припаде несолодко - їх змете хвиля розжареного свинцю. "Коммандо" з Арнольдом Шварценеггером в головній ролі - ще досить правдоподібний варіант такого розвитку подій.

Реальність виявляється набагато нудніше: скорострільність АК-74 по паспорту складає близько 600 пострілів в хвилину при місткості магазину в 30 або 45 патронів. Таким чином, з цього автомата уволю постріляти вдасться не довше за декілька секунд. А який-небудь американський піхотинець зазвичай носить при собі не більше 210 патронів, що забезпечить йому від сили пару хвилин інтенсивної стрільби (враховуючи час, необхідне на перезарядку).

 

Зрозуміло, багато не менш дивовижних речей в наш список не потрапили. Але ми склали його зовсім не для того, щоб рознести в пух і прах безліч дивовижних фільмів на кшталт "Міцного горішка" або того ж "Коммандо". Ці картини зняті з метою у черговий раз показати, що кіно (і не лише Голлівуд) - це справжня фабрика мрій.

1

Коментарі 1

  • 2011-02-03 15:50
    В голівудських фільмах і справді є досить популярними 6-зарядні револьвери з вмісткістю куль від 3х автоматів )))

© 2010 - 2024. Всі права захищено.