2011-01-31 18:07:05

10 порад щоб пройти співбесіду на роботу

 

Хочете отримати максимальну вигоду від роботи, а не втратити велику суму грошей на різних штрафах і неустойках? Це легко здійснити, якщо ви грамотно склали договір. Про те, які пункти повинні стати в нім обов'язковими.

Людям, працюючим попроектно, частіше за інших доводиться стикатися з необхідністю оформлення договорів. І частіше за інших у зв'язку з цим вони ризикують бути обдуреними працедавцем. 

Іноді, проблеми можуть виникнути зовсім не з вини замовника, а через відсутність досвіду укладення угод у працівника: адже позбавити себе від зайвого головного болю можна ще на стадії обговорення деталей проекту і підписання усіх головних паперів, що регулюють процес роботи.

 

Адже існує всього 10 правил, дотримуючись яких, можна на 100% захистити себе і своєї праці.

1. Пізнати роботодавцядавця!

Ще на стадії попереднього обговорення замовлення варто записати собі усі дані роботодавця, будь то приватна особа або юридичне, і постаратися перевірити його репутацію.

Про працедавця (якщо йдеться про компанію) багато що може сказати його сайт: пошукайте розділ "партнери" або "проекти", шануйте відгуки на форумі. Обов'язково запишіть імена керівників, якщо переговори ведете з менеджером.

Про приватних осіб можна дізнатися в професійному середовищі: на сайтах, присвячених сфері вашої діяльності, напевно можна буде знайти згадки про вашого потенційного працедавця. Щонайменші сумніви, висловлені в його адресу іншими людьми, варто взяти до відома.

Втім, найважливішим аргументом на користь вашого замовника повинне стати його самостійне бажання працювати з вами за договором.

2. Оцінити відповідальність

Якщо справа дійшла до договору, обов'язково зверніть увагу на те, як в нім прописані різна пеня і штрафи за прострочення робіт.

Потрібно чітко знати, хто і яку відповідальність несе. Якщо вас не влаштовує яка-небудь умова - пропонуйте свій варіант.

Не бійтеся сперечатися з працедавцем - акуратність і уважність в укладенні оборудки ніколи не пошкодить, якщо ви маєте справу з професіоналами. Навпаки, у більшості випадків таким відношенням ви піднімете в очах замовника свій авторитет.

3. Передбачайте втрати

Якщо в договорі не прописані пеня з працедавця, запропонуєте йому внести цей пункт. Наприклад, пеня може бути за прострочення оплати - 0,1% від загальної суми за кожен день прострочення.

Це допоможе вам уникнути (якщо з яких-небудь причин оплата роботи буде зроблена з великою затримкою - від місяця і більше) втрати грошей на різниці в курсі валют.

4. Ознайомитися з термінами

Зверніть увагу на те, як в договорі прописані терміни виконання робіт. Обов'язково має бути примітка про те, що це термін без урахування часу, необхідного замовникові на приймання робіт.

Інакше ви ризикуєте зіткнутися з ситуацією, коли замовник 2 тижні прийматиме вашу роботу, присилатиме свої коментарі і правки, а після їх внесення раптом повідомить, що здача проекту прострочена на тиждень і буде сплачена не повною мірою.

5. Узяти передоплату

Завжди беріть передоплату, хоч би 20-30%, щоб мати фінансові гарантії. Якщо працедавець не погоджується на передоплату, запропонуєте йому скористатися сервісом гарантії оплати. Такий є на деяких сайтах.

При укладенні такої оборудки необхідна сума резервується і виплачується тільки після закінчення угоди, тобто працедавець не може просто узяти і забрати гроші собі, виконавець завжди підтверджує закінчення угоди.

6. Не забути про податки

Обов'язково звертайте увагу на те, що в договорі сказано про податки : хто несе ці витрати - ви або працедавець. Інакше може вийти, що ви домовилися на оплату в 1000 рублів, а отримаєте тільки 750 за вирахуванням 25% податків - ПДВ і ЕСН.

7. Встановити терміни "за умовчанням"

Постарайтесь внести в договір пункт, по якому робота вважатиметься прийнятою, якщо впродовж 5 днів після відправки результатів роботи ви не отримали від замовника мотивованої відмови.

Мотивована відмова - опис усіх правок, порівняння результатів з ТЗ.

8. Визначити правовласника

Зверніть увагу на наявність пункту про передачу авторських і/або суміжних прав. Важливо точно розуміти, кому і які саме права належатимуть після виконання умов договору.

9. Скласти ТЗ

Обов'язково складайте технічне завдання до проекту, а в договорі прописуйте його як невід'ємну частину договору. Саму ТЗ описуйте як можна детальніше: це допоможе правильно і швидко виконати роботу, а також мати підстави для аналізу ситуації у разі виникнення проблем.

10. Зберігати документацію!

Зберігаєте паперові підписані версії усіх документів впродовж 3-х років, це допоможе уникнути можливих неприємностей при подачі податкових декларацій.

Якщо ви чітко стежитимете за переліченими вище пунктами, договір дасть вам усі необхідні гарантії для успішної роботи. Пам'ятаєте: договір - єдина можливість відстояти свої права у разі виникнення суперечок і розбіжностей в роботі.

Це єдине свідоцтво вашої угоди і єдина основа для звернення до суду.

Якщо ви плануєте працювати як фрилансер надалі, складіть власну форму договору з урахуванням усіх умов праці, що цікавлять. У більшості випадків, якщо працедавець в принципі готовий на укладення оборудки, він буде готовий працювати і по вашій формі.

 

0

Коментарі 0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.