2011-02-03 17:22:39

10 фактів, які не піддаються науковому поясненню

 

 

Здавалось би ми живемо у час, коли все навколо нас (і в середині також) детально вивчене вченими і все підпорядковується звичайним законам фізики. Однак процес пізнавання і еволюції продовжується, наука розвивається і намагається пізнати ще не вичені еспекти нашого життя. Що ж саме в наш час найбільше таємниче і незрозуміле для людей. Читаємо.

 

10. Сигнал wow

15 серпня 1977 року Джері Ейман (Jerry Ehman) отримав радіосигнал з космосу, походження якого усі вважали потенційно ні "неземним", ні "несонячним". Здивований тим, наскільки чітко сигнал відповідав передбачуваній відмітці космічного сигналу, Ейман обвів його на комп'ютерному роздруку і написав свій коментар: "wow"!. Саме це висловлювання Еймана і стало назвою сигналу.

 

9. Дивний політ кораблів Pioneer 10 і 11

Космічні науково-дослідні станції Pioneer 10 і 11 (запущені в 1972 і 1973 рр.) дуже давно вже завершили свої польоти по сонячній системі, проте учені досі приділяють їм особливу увагу. Хоча Pioneer 11 був зовсім втрачений, обидві науково-дослідні станції непередбачено (і незрозуміло чому) поміняли напрям своїх польотів. Проте загадки на цьому не кінчаються: схоже, що обидва кораблі попрямували в одному і тому ж напрямі.

Спантеличені учені приводили величезну безліч припущень із цього приводу: комп'ютерні помилки, сонячні вітри, витік палива. Проте це усе і залишилося лише на рівні припущень, нічого доведено не було.

 

8. Жіночий оргазм

Деякі учені вважають, що жіночий оргазм - поняття рудиментарне, тобто він не несе ніякої явної еволюційної функції. На їх думку, жіночий оргазм жодним способом не сприяє тому, щоб шанси на запліднення зростали. Інші дослідники стверджують, що ця думка помилкова, оскільки не були узяті в розрахунок психосоціальні аспекти оргазму жінки.

 

7. Темна енергія

Більшість фізиків колись були упевнені в тому, що розширення всесвіту поступово зменшувалося. Але вже в 1998 році з'ясувалося, що це не так. Навпаки, наш всесвіт продовжує розширюватися. Поясненням цьому може бути явище під назвою темна енергія, яка імовірно складає 3 чверті нашого всесвіту.

На загальну думку, темна енергія рідко поширюється, а взаємодіє з іншими об'єктами за допомогою гравітації. Темна енергія має негативний тиск, із-за якого вона буквально розриває всесвіт. Саме це і пояснює постійне розширення всесвіту.

 

6. Швидкість світла

Згідно теорії відносності Ейнштейна, немає нічого швидшого, ніж швидкість світла. Що ж, ученим довелося спробувати зробити неможливе, і у них вийшло. У 2000 році учені університету Прінстон послали невеликий лазерний імпульс через пару, отриману від газоподібного цезію. Дослідники досягли поставленої мети: лазерний імпульс переміщався в паровому просторі швидше, ніж світло.

 

5. Ефект плацебо

Плацебо - це пігулка або медичний препарат, який по суті є ліками, але насправді не містить яких-небудь активних інгредієнтів, а тому не має ніякої дії на людину, що приймає плацебо. Цей загадковий феномен називається ефект плацебо. Те як наша психіка може впливати на здоров'я досі до кінця не ясно науці, але учені посилено працюють над цим і, можливо, незабаром завіса таємниці буде прочинена.

 

4. Холодний ядерний синтез

Коли атоми взаємовдяряються з достатньою силою, вони можуть об'єднуватися. Разом з цим злиттям виділяється величезна кількість енергії. Всілякі наукові теорії твердять нам про те, що подібне може статися тільки в середовищі з неймовірно сильною енергетикою, приміром, в сонячному ядрі.

Проте наукові експерименти довели, що подібного можна добитися і в реальній обстановці. Якщо ви проведете електричну напругу між електродами паладію, що знаходяться у воді, яка містить в собі дейтерій і важкий водень, неймовірний феномен станеться у вас на очах.

 

3. Позіхання

Позіхання прийнято сприймати як ознаку втоми або нудьги, проте ніхто не стане заперечувати той факт, що людина позіхає не лише коли йому нудно або хочеться спати. Анаеробні атлети, такі як штангісти або спринтери частенько помічають, що позіхають під час найактивніших тренувань і змагань. Позіхання плюс до усього ще з'ясовно "заразне": якщо хтось поряд з вами позіхне, вам неодмінно захочеться зробити те ж саме.

Однією з гіпотетичних функцій позіхання є накопичення вуглекислого газу. Проте це не пояснює усіх аспектів позіхання : наприклад, то, чому воно все-таки таке заразне.

 

2. Темна матерія

Усі предмети залучають до себе інші предмети, і чим більше об'єктів може притягнути до себе той або інший предмет, тим більше його сила тяжіння. Усе досить просто. Проте сучасне розуміння поняття гравітації не дає нам пояснення того, чому ж видимі предмети вільно пересуваються у всесвіті.

Для того, щоб розв'язати цю проблему, сучасні фізики створили особливу гіпотетичну субстанцію - темну матерію. Присутність темної матерії можна визначити тільки по її гравітаційній дії, яку вона робить на більші предмети. Вважається, що темна матерія складає велику частину маси всесвіту.

 

1. Звідки виник всесвіт?

Існує величезна кількість різних теорій, що описують те, що станеться, якщо нашому всесвіту все-таки прийде кінець. Але крім того повно різних гіпотез походження нашого світу. Так, в цьому випадку зовсім не обов'язково бути фахівцем квантової механіки для того, щоб сказати, що будь-яку з цих теорій неможливо перевірити на правдивість.

На деякі питання просто неможливо відповісти і вони ще довгий час не даватимуть спокою цікавому розуму людини.

 

0

Коментарі 1

  • 2011-02-04 21:27
    А якже одвічне питання: \"Звідки береться пилюка та куди діваються гроші?\" ?!

© 2010 - 2024. Всі права захищено.