2011-02-01 19:54:35

15 фактів про життя в космосі

1. Практично кожен астронавт випробовує ті або інші прояви "космічної хвороби". Це пов'язано з невагомістю і через це неполадками в роботі внутрішнього вуха, при цьому людині важко визначити своє положення в просторі і навіть позицію своїх кінцівок (із закритими очима).

2. Це найменше, що відбувається із сміливцями, що ризикнули відправитися в космос. Із-за невагомості течія рідин в нашому тілі порушується, викликаючи закладеність носа, вимивання кальцію з кісток, прискорене утворення каменів в нирках. Окрім цього атрофуються багато м'язів, призводячи до погіршення перистальтики кишечника і навіть зміни розмірів серця.

3. Є і позитивні моменти - із-за невагомості навантаження на хребет зменшується, і ріст космонавтів на час польоту збільшується на декілька сантиметрів.

4. Коли на орбіту послали вагітних мишей, виявилось, що у потомства, що з'явилося, виникли  (на Землі) трудності з пересуванням, оскільки формування органів внутрішнього вуха сталося в умовах невагомості.

5. Поки не було прецедентів, коли жінка завагітніла в космосі.

6. У 2001 році дослідження показало, що астронавти, що хропуть на Землі, в космосі хропуть значно тихіше. Це пов'язано у тому числі з поверхневістю сну, адже за добу людина спостерігає 16 сходів, що впливає на його циркадний ритм.

7. Центр управління в Х'юстоні для того, щоб розбудити космонавтів, нерідко транслює різні музичні твори, вибрані виходячи з їх особистих переваг.

8. Якщо людина потрапляє в космос без скафандра, затримувати дихання, як показано в деяких фільмах, марно - різниця тисків просто викличе розрив легенів.

9. Окрім цього, рідина в мові, носі і очах почне закипати і випаровуватися. Проте людина, що потрапила в невагомість, не вибухне і не помре миттєво. Він перебуватиме у свідомості близько 15 секунд, а потім втратить його через нестачу кисню, а інші ушкодження вже не відчує. Таке сталося в 1965 році, коли із-за неполадки в скафандрі один з астронавтів впродовж нетривалого часу знаходився у вакуумі. Останнє, що він запам'ятав перед втратою свідомості - як починає закипати вода на язикові. За розрахунками медиків, через дві хвилини людина в космосі помре від браку кисню.

10. Сучасні космонавти можуть солити і перчити свою їжу за допомогою рідких спецій (солі і перцю). Ці ж спеції в порошку легко розліталися по відсіку, викликаючи чхання і роздратування очей, а також забиваючи вентиляційні системи.

11. Слід сказати, що вентиляційна система на космічному кораблі досить потужна, щоб прибрати з повітря незакріплені предмети, що можуть погрожувати життю космонавтів, тому нерідко затягує носові хустки і інші досить великі об'єкти.

12. Із-за особливостей роботи системи зливу в космічному туалеті (він не зливає воду, а всмоктує відходи життєдіяльності) космонавтам потрібно максимально точно сідати на стульчак, для чого на землі вони тренуються на макеті, оснащеному відео камерами.

13. У НАСА спочатку хотіли оснастити скафандри особистими пристроями для прибирання відходів життєдіяльності, що враховують анатомію чоловіків і жінок, але після декількох невдалих спроб вирішили використовувати універсальні підгузники.

14. Астронавти, що повернулися з польоту, стверджують, що наново вчаться ходити і рухати руками і ногами, а також звикають до того, що відпущені предмети падають вниз.

15. Документально підтверджена загибель в космічних польотах вісімнадцяти чоловік, причому усі вони загинули під час зльоту або посадки, а не безпосередньо у польоті.

1

Коментарі 1

  • 2011-02-01 19:59
    Поки не було прецедентів, коли жінка завагітніла в космосі.
    Дотепно )))

© 2010 - 2024. Всі права захищено.