2014-12-04 19:29:21

Випічка хліба в домашніх умовах

Вважаю, що ніхто не залишиться байдужим до щойно спеченого ароматного домашнього хліба. Запах свіжої випічки немов огортає домашнім затишком та зазвичай викликає апетит. Та, на жаль, найчастіше ми купляємо хліб в магазинах, лише іноді пригадуючи ті часи, коли такий запашний хліб пекла нам бабуся чи мама.    Зустрічаємо поодинокі випадки, коли в сім’ї споживають лише домашній хліб та іншу випічку. Саме тому, думаю, буде корисним пригадати або навчитися вперше місити та випікати хліб в домашніх умовах.   Можливо, вийнявши з духовки буханець гарячого хліба, вперше приготованого своїми руками і вдихнувши його особливий аромат, вам ніколи більше не захочеться замінити його на магазинний.    Рецептів домашнього хліба є безліч, але я б хотіла зупинитися на класичному варіанті. Варто зауважити, що навіть класичний рецепт у багатьох господинь може відрізнятися певними нюансами, пов’язаними із комбінацією сортів борошна, часом випікання, часткою необхідних інгредієнтів у тісті та ін..     Отож, почнемо з інгредієнтів. Нам необхідно: 1. Пшеничне борошно – 2 кг.; 2. Вода – 1200 мл.; 3. Дріжджі – 30 гр.; 4. Цукор – 50 гр.; 5. Олія (соняшникова, оливкова та ін.) – 100 гр.; 6. Сіль за смаком Тут потрібно зауважити, що кількість необхідних продуктів може коригуватися в процесі приготування.    Тісто для домашнього хліба, звісно, можна замісити в кухонному комбайні та, все таки, замішуючи руками, ви передасте йому своє тепло та любов, а також цей спосіб я вважаю більш «природнім», тому що він випробуваний віками.    В приготовану ємність для замішування (а раніше це була спеціальна діжа) вливаємо теплу воду, додаємо дріжджі та цукор і все ретельно перемішуємо. Після цього даємо просіяне борошно та сіль і знову вимішуємо. Борошно просіюється, в першу чергу, для насичення його киснем і наш хліб в результаті цього вийде м’яким та пишним.    Місимо тісто доти, доки воно перестане прилипати до рук і залишаємо його в теплому місці без протягів орієнтовно на 2 години щоб воно підросло, накривши харчовою плівкою або чистим рушничком.    Після того як наше тісто збільшилося в об’ємі вдвічі, продовжуємо його вимішувати ще декілька хвилин. Далі розважуємо на порційні шматки і викладаємо їх у форми для випікання, попередньо змащені олією.   Залишаємо тісто ще на 20-30 хв., знову накривши його.    Після цього поверхню хліба можна помастити яйцем чи посипати спеціями і відправити у розігріту до 230°С духовку. Випікати приблизно пів години та остудити на решітці щоб на ньому утворилася гарна скоринка.    Як бачимо, весь процес приготування займає біля 3 годин і він не є надскладним, тому, гадаю, варто порадувати себе і свою сім’ю запашним домашнім хлібом. Потрібно лише пам’ятати головне правило - обов’язково готуйте з любов’ю!

2

Коментарі 2

  • 2014-12-23 06:36
    Моя мама завжди пече хліб сама, в хлібопічці. Ставить тісто на ніч. Зранку свіжа хлібина. Запах такий, що хочеться просипатись і бігти на кухню. Що я і роблю. Через цей запах і велику родину, що приїжджає на свята, часто запашна хлібина закінчується, лише почавшись. Або хлібина замала. В вашому рецепті, напевно, порція для великої родини, бо аж 2 кг муки. Дріжджі треба додавати сухі чи звичайні?
    • 2014-12-23 11:40
      Так, цей рецепт розрахований на велику родину-шанувальників домашнього хліба. Звичано, його можна підкоректувати і для меншої порції, як і роблю я сама. Я використовую зазвичай звичайні дріжджі, планую спробувати сухі, так як раніше не мала з ними справи. Випікаю хліб у звичайній духовці через відсутність хлібопічки. На жаль, не часто є можливість зайнятися випічкою хліба, тому частіше ми смакуємо ним у мами :)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.