2014-12-25 16:40:35

Відзначення свят "наперед"

Мене вже не перший рік цікавить питання відзначення свят ще до того, як вони настали. Візьмемо для прикладу день народження. У людини день народження, скажімо, 1 січня. Хіба хтось буде вітати її з днем народження 26 грудня? Підозрюю, що ні. Більш того, вітання можуть передаватися винуватцю свята 2-го числа, 3, 4 і так далі, тобто пізніше, ніж день народження.

У той же час у організаціях та підприємствах дуже поширена методика дострокового святкування. У чому сенс відзначення свята за декілька днів до відповідної дати? Чому не відзначати новий рік на робочому місці у перший тиждень нового року?...

125

Коментарі 10

  • 2014-12-25 16:49
    Отвечу с юмором. Печень не выдержит такого похмелья.
  • 2014-12-25 16:50
    А що робити, коли день народження у понеділок, чекати наступної суботи, щоби відсвяткувати? Ми завжди святкуємо або у цей день, або на вихідні, але коли день народження випадає на понеділок або вівторок, святкуємо у попередні дні.  
    А інші свята можна святкувати і наперед.
    • 2014-12-25 17:06
      Мабуть, відзначання "наперед" якогось свята перш за все вмотивовано бажанням відзначити його ще раз з іншими людьми і іншою датою. Можливо, ще один раз "наперед", а, можливо, вже і заднім числом. І гарно це, чи погано - питання фільсофське. Головне щоб на душі було добре при відзначанні, бо в когось, наприклад, вистачить совісті веселитись припустимо у далеко не мирний час, а хтось відмовляється від новорічних корпоративів на користь АТО. З повагою.
  • 2014-12-25 17:00
    Справа в тому, що всі розглядають свята по-різному. Як на мене, для більшості - це привід зібратися, поговорити, випити) Тоді й немає жодної різниці, коли зібратися, хоч за місяць до свята, бо святкування - лише привід) З іншого ж боку, якщо для вас саме свято має важливий сакральний зміст, тоді відзначайте його за календарем.
  • 2014-12-25 17:01
    Про Новий рік: вважаю, що можна вітати достроково. Завжди прощаємось 31-го і говоримо: "З наступаючим". А от з іншими святами вітати заздалегідь вважаю недоречним. Про дні народження - взагалі існує забобона, що категорично не можна наперед. 
    Щодо святкування на робочих місцях - так це вже така традиція, що святкують "до того" і Новий рік, і професійні свята.
  • 2014-12-25 17:01
    Кожен обирає своє. Для когось свято дуже важливе, люди намагаються відсвяткувати його декілька разів, а хтось уникає таких святкувань бо не має вільного часу, або дуже зайнятий чи не любить чисельні компанії.  
    День народження святкувати "наперед" не можна, погана прикмета, людина ж ще на народилась.
  • 2014-12-25 17:08
    Повністю згодна з вами. Я теж намагаюсь відзначати все своєчасно. Просто з дитинства мій День народження святкували разом із батьковим (у нас різниця в 4 дні), отож тепер я це, м'яко кажучи, не люблю. Цього року у дочки був ювілей - 10 років - в середу, так ми у середу і святкували. Хто хотів прийти, той зміг (дорослі відпросилися з роботи, діти пропустили гуртквові заняття).
  • 2014-12-25 17:15
    Наприклад, наш робочий колектив свядкує раніше тому, що час після свят (також як і момент самих свят) всі ми проводимо із сім'эю. Ніхто не прагне цим жертвувати, бо рідні набагато важливіші за інших в ці дні. Ось і лишається святкувати лиш тоді, коли народ має на це час!
  • 2014-12-25 19:51
    За православними традиціями відзначати свята "наперед" можна лише за покійниками. Живі, здорові повинні відзначати день в день або пізніше. Відзначення "живими" свят наперед вважається поганою прикметою.
  • 2014-12-25 20:29
    Якщо і закладено десь у підприємствах такі феєричні "святкування" , то я думаю що це не більше , чим вибади , людей, які керують там. Ще не сталась подія - а вже її відсвяткували, а якщо щось станется? і людині цей день не сподобається? допустим якщо це не день народження, а простий день Ангела, життя - непередбачувана річ, уявімо, що сталась подія, не зовсім приємна для людини. А ви вже так класно "відмітили" його наперед. Цікаво які відчуття у людини будуть потім, після того яку вона сторону прийме і як буде відноситись до подібних святкувань в подальшому житті.  
    На мою думку краще не поспішати, а навпаки навіть запізнитись. Є навіть приказка "Краще пізніше, чим ніколи". От так от малята :)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.