2015-01-03 10:30:31

Глиняний посуд, як оберіг

 

Автентичний український домашній посуд – глиняний.

Ви знали, що звичайний глиняний посуд вважався оберегом у наших предків? Його дуже шанували, бо вважали символом єднання ЗемлітаСонця(виготовлений з глини, та випалений у вогні).

Глибокі глечики були символізували повне життя, хатній достаток та вважалися вмістилищем душ.

Коли у хату купувався глиняний посуд, то, насамперед, прислухалися до його «голосу». За цим «голосом» розрізняли «горщики» - чоловіки та «горщиці» - жінки. У домі потрібно було мати як «горщики», так і «горщиці», щоб панував мир у родині та щасливо жилося і жінкам і чоловікам.

 

Поганим знаком було зберігати в хаті розбитий, чи тріснітий посуд. Наші предки вірили, що глиняний посуд живе наче людина: народжується, живе та помирає. Тож розбиті та тріснуті горщики вважалися мертвими, та мали бути «поховані», тобто закопані в землю.

1

Коментарі 4

  • 2015-01-03 11:43
    Однією із моїх мрій є саме такий посуд. Я поки що не знаю чи він буде стояти "для краси", чи ми будемо ним користуватися, але набір глиняного посуду у нас обов'язково повинен бути! А на даний момент у нас є лише глиняна макітра :)
    • 2015-01-04 01:01
      Обов'язково купуйте! я ось знайшла в селі на горищі два великих горщика, тримаю в них часник і цибулю. Зберігаються відмінно! А з невеликих горняток п'ємо каву. Дуже смачно.
  • 2015-01-14 01:15
    А у моєї бабусі стояв дуже старий глиняний глечик. Майже сімейна реліквія. Взагалі давно вже мрію навчитися гончарній справі. Щось у цьому є надзвичайно глибоке, справжне. З глини і вогню робиш гарну потрібну річ - хіба не диво?:) Багато зараз різних матеріалів - і дешевших, і, може, практичнійших ніж глина, але є щось у глині особливе. Коли береш глиняший горщик в вкуи, по-справжньому відчуваєш тепло. Дуже люблю глиняний посуд.
  • 2015-01-17 18:16
    Марія, Ви розбудили в мені спогади про мої дитячі роки... У моєї бабусі було багато глиняного посуду - глечики, горшки, макітри, миски, кухлі. Чи бабуся смачно готувала, чи в цьому посуді й справді страви стають смачнішими, але то було найсмачніше з усього, що мені доводилось куштувати в своєму житті. Отже, завтра їду у місто на базар шукати глиняний посуд!

© 2010 - 2024. Всі права захищено.