2015-01-04 17:23:12

Енергетичні парадокси електричних чайників.

Електричний чайник якої потужності, на вашу думку, споживає менше електроенергії – 500 Вт чи 2 кВт? Більшість людей вважає, що 500 Вт чайник «накрутить» лічильник менше, ніж його потужніший «родич». Але це не так – 2 кВт чайник набагато вигідніший. Як таке можливо? Давайте розберемось.

Взагалі кажучи, обидва чайники мають виконати однакову роботу (закип’ятити якусь кількість води) і на це потрібна однакова кількість електроенергії, незалежно від потужності нагрівача. Але чайник гріє не тільки воду, але й навколишній простір, причому 500 Вт прилад «підробляє системою опалення» протягом значно більшого часу, оскільки він кип’ятить воду довше.

Різниця в енергоефективності між розглянутими варіантами (500 і 2000 Вт) складає не менше 20%.

Отакі парадокси…

 

6

Коментарі 6

  • 2015-01-04 18:55
    Интересно выходит. Мы даже с мужем обсудили эту информацию.
  • 2015-01-06 00:50
    Якщо взяти абсолютно однакові умови для двох чайників і налити рівну кількість води, то тоді звичайно 2 кВт буде економічніше, але не на 20%, а на багато менше. Чайник з меншою потужністю коштуватиме набагато дешевше і це теж економія. 
    Для того щоб закип'ятити воду різними за потужністю чайниками необхідно виділити однакову кількість енергії для нагрівання. Закони фізики ще ніхто не відміняв. Потужний чайник тільки нагріє воду набагато швидше і у нього втрати тепла будуть менше, на які можна не звертати увагу. 
    Це всі рекламні фокуси виробників. 
    P.S. от уявіть собі чайник який гріється на газовій плиті на маленькому вогні і великому, який витратить газу більше.
    • 2015-01-06 01:09
      Так цікаво читати про фізичні закони, та закони фізики у побуті, цьому нас у школі не вчили... а якщо і вчили, то я все пропустила - у нас така нудна була вчитель з фізики, що я спеціально дивилася ій в рота, намалалась щось сприйняти, але виходило за приказкою "Смотрю в книгу, вижу фигу..."  
      Взагалі що я хочу цим сказати - те, що у фізиці я профан...))) 
      Скажіть будь-ласка, на якому вогні витратиться газу більше? Бо я завжди ставлю чайник на найбільшу конфорку, щоб швидше закипіло.
  • 2015-01-07 10:29
    Вважа, що воду потрібно кип'ятити на вогні і, досить, небажано, щоб електроенергія проходила крізь воду. А в електричних чайниках так і відбувається. Вода, що закипіла в едектрочайнику - це вже вода просичена електрикою. Така вода не може бути корисною. Краще вже пити хлоровану воду відразу з-під крана.
  • 2015-01-07 11:42
    У більшості квартир такі чайники майже ніколи не вимикаються і постійно піключені до мережі(тому і накручується багато електроенергії,яка зараз знову подорожчала),тому я важаю правильно вимикати всі електроприлади,коли нікого немає дома.
  • 2015-01-11 15:55
    Вважаю, що 20% - це перебільшення. Різниця в кількості часу на те, щоб вода закіпіла, буде не надто великою. А втрати тепла, які пішли на навколишнє повітря, не значні. Тому економія не буде перебільшувати 5 відсотків. В остальному маю визнати, що сенс в придбанні білш потужного чайника є.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.