2015-01-02 15:49:34

Крик душі… або де ж твоя культура, Україно?

Виходжу вчора з ліфта у своєму будинку, а назустріч мені мужчина з цигаркою – не докурив, кинув у під’їзді.

Мушу зауважити, що не зважаючи на досить дорослий вік, я іноді спочатку щось роблю, а потім думаю. От і цього разу мізки трішки підвели – я схопила недопалок і зі словами «Шановний, ви тут дещо загубили!» запхнула його цьому мужчині у карман куртки. Скажемо так, врятували мене двері ліфту, які закрилися до того, як молодику дійшло, що сталося. 

Авжеж, я розумію, що даний мій вчинок не гарний і теж досить сильно демонструє рівень вихованості, проте в подібні моменти мене просто зсередини розриває обурення за наших людей. Чому ми можемо кричати про патріотизм, вивішувати прапорі з вікон, рватися до Європи і в то же час нехтуємо елементарними моральним і культурними нормами? 

Невже кинути пляшку чи папірець легше на тротуар чи в кущі, ніж до смітника? Невже обов’язково потрібно нагадити в ліфті і написати нецензурне слово на стінці під’їзду?

Схаменись, Україно!!! Адже все велике починається з дрібниць.

0

Коментарі 10

  • 2015-01-02 15:59
    Вважаю, що такі ситуації виникають від того, що в наш час дуже мало звертається увага підростаючому поколінню. Батьки, в силу своєї зайнятості та постійному намаганню заробити на прожиття, звертають дуже мало уваги на культуру поведінки своїх чад. А в школі просто не вистачає часу вчити як потрібно поводитися, адже програма настільки складна, що часу не стає, щоб закласти її дітям. Виховних годин немає. Та й дорослі власним прикладом часто показують, свою байдужість і самі смітять та нищать суспільне майно.
    • 2015-01-03 20:04
      Останнім часом помічаю, що більшість подібних вчинків робить не молодь і не діти, а більш старше покоління. У нас в місті навіть діє молодіжна організація, яка на волонтерській основі періодично прибирає берег річки і паркову зону - сміття вивозиться мішками. І що ви думаєте, через день там знову робиться смітник. Так шкода праці цих дітей.
  • 2015-01-02 16:06
    Треба з цим якось боротися. Наприклад, в Об'єднаних Арабських Еміратах за викинуте на вулиці сміття штраф становить 500 дирхам (приблизно 137 доларів США), навіть якщо ви просто промахнулися повз урни.  
    А у Сінгапурі можна викласти за викинутий на землю недопалок від сигарети або за залишене на пляжі сміття приблизно 1000 місцевих доларів (750 долларів США). Штрафом покарання не закінчується, додатково винуватець повинен збирати сміття на пляжі протягом 3 годин цілих 2 тижні. Якщо людина «попадеться» на цьому ж порушенні повторно, то покаранням стане тюремне ув'язнення.
    • 2015-01-03 19:59
      До такого нам ще йти і йти. Он недавно ввели штраф за паління у громадських місцях, так міліція замість того, щоб офіційно штрафувати порушників, просто забирає у них "штраф" у свій карман. Ніхто навіть не хвилюється по цьому поводу. А усі власники автомобілів в обов'язковому порядку мають певну суму спеціально для ДАІ. Все корумповано((
  • 2015-01-02 16:12
    Автор, такі люди були, є і будуть. І нічого ви не зробите. Єдине, що залежить від нас - виховати своїх дітей достойними членами суспільства. Пояснювати і показувати на власному прикладі, що необхідно кидати папірці в смітник. що неможна плювати на асфальт, що необхідно прибирати фекалії за своїми собаками, поступатись місцем в транспорті.
    • 2015-01-03 20:08
      До речі, про прибирання після собак - нещодавно побачила, як один хлопчина це зробив. Була в шоці. Позитивному) Якщо для інших, більш цивілізованих, країн це нормально, то для України - дуже приємний виняток. Навіть захотілось підійти і подякувати)
  • 2015-01-02 16:16
    тю...що легше сказати: встань і ходи каліці, чи прощаються тобі гріхи твої?... 
    Тут той самий принцип: лехше волати про "нас"..."ми"..."нам"....легше крушити центр міста, палити шини...замість того, щоб навести лад у своему особістому житті, у своїй родині, у своєму домі...замість того, щоб зробити лнадшафтний дізайн біля свого будиночка чи взяти мітлу і РЕГУЛЯРНО підмітати та хочаб на своїй вулиці... 
    Скажу крамольну річ, але воювати и ризикувати життям - теж набагато лехше, ніж промовчати, прийняти іншу точку зору чи шукати шляхи миру... 
    Я Вас дуже розумію!!! Та особисто я вже досить цинічно дивлюся на такі речі :/
    • 2015-01-03 20:15
      Погоджусь на 100%
  • 2015-01-02 16:26
    А як вам такий випадок: мене, вагітну жінку на сьомому місяці, грубо відштовхнув літній чоловік у тролейбусі, щоб зайняти місце, що звільнилося, і до кінця мого поїзди ніхто з пасажирів (в салоні були лише пенсіонери) не запропонував мені сісти. Але наступного дня хлопчик-підліток відразу схопився з місця, як тільки я увійшла в маршрутку. Ось така у нас культура, висновки робіть самі.
    • 2015-01-03 20:13
      Пенсіонери - це взагалі окрема категорія людей. Не хочеться нікого образити, але чомусь більшість із них вважають, що їх вік дозволяє їм робити, що вони хочуть, і говорити такі речі, від яких в нормальних людей мізки плавляться. Нещодавно в маршрутці нарвалась на таких бабульок - багато нового про себе взнала)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.