2015-01-02 16:07:43

ЛЮДИНА ВПЛИВУ

П'ятниця, говоримо про знаменитостей, про людей впливу. Нагадаю, що ми вже заглянули за завісу в життя таких особистостей, як:

• актор Саймон Бейкер,

• королева моди Коко Шанель,

• тандем великих генералів Роберта Лі і Томаса Джексона,

• британськоїКоролеви Вікторії,

• піонераIT-ішнікаСтіва Джобса.

Вибираючи, впливовулюдинудля сьогоднішнього дня, вибралаМартіна Лютера. Сподіваюся, ніхто не плутає цю особистість з іншою, не менш впливовою - Мартіном Лютером Кінгом? На всякий випадок - це дуже різні люди, що жили в дуже різні часи. Сьогодні говоримо про Мартіна Лютера, який зруйнував шаблони релігії і приніс реформацію в цю сферу. Саме в день, коли сьогодні багато святкують дивне(м'яко кажучи) свято Хеллоуїн, саме в цей день 31 жовтня в 1517 році Мартін Лютер, чернець-августинець, написав і повісив на воротах храму 95 тез, які завдали нищівного удару по канонічнії католицькії системі.

Ще один маловідомий, але на тему дня, факт: саме Мартін Лютер був першим священиком, який прикрасив ялинку на Різдво вогнями - свічками. Свічки на ялинці - це як образ запаленоїв небі зірки на честь народження Христа.

Саме він, Мартін Лютер, вивчивши глибоко Біблію, зробив заяву: між людиною і Богом не може бути посередника в особі іншої людини = священика. Кожен віруючий може безпосередньо звертатися до Бога.

Саме він, переклав Писання німецькою і почав популяризувати ідею, що ця книга - не привілей для священиків, а необхідність в кожен будинок, причому не на латині, а на мові країни.

Ще один з канонів сучасного християнства виведених Лютером - порятунок людина одержує не через добрі справи, а через віру по благодаті Божої.

У 1521 році, Мартін Лютер буввикликаний на спеціальну нараду, де його примушували відректися від своїх навчань і тез. Однак, Мартін на підставі Святого Письма, довів свою правоту і не підкорився вимогамПапи. Імператор Карл V був в люті і планував спалити єретика на багатті. Але йому не вдалося навіть заарештувати Мартіна - карету, де був Лютер, оточили лицарі і під їх захистом він благополучно виїхав у фортецю Вартбург.

Мартін категорично не погоджувався з вимогою чернецтва для священиків. Сам він був одружений і у нього були діти.

Завдяки ідеям Мартіна Лютера, церква вже не могла так вільно заробляти на продажі «відпущення гріхів» - індульгенції.

Лютер виріс у благополучній, багатій родині, отримав прекрасну освіту. Як студент - він подавав великі надії, і багато викладачів бачили його, як свого послідовника. Мартін завжди виявляв особливий інтерес до вивчення Святого Письма і був глибоко віруючимюнаком. Так що його відхід в середині навчання в монахи-августинці був цілком закономірний. Він не був амбітний, і не планував займати високу посаду або почати революційнийреформаторський рух в церкві.

Про цю багатогранну, цікаву людину був знятий фільм «Лютер». Можливо він не витримує конкуренцію з голлівудською продукцією, проте варто переглянути цю стрічку хоча б заради знайомства з людиною, яка мала вплив на історію.

2

Коментарі 2

  • 2015-01-08 19:02
    Дякую за цікаву інформацію! Про цього релігійного (суспільного) діяча знала і до цього момента, але Вам вдалось настільки цікаво описати дану постать, що довелося переосмислити окремі моменти в його ідеології. Дещо з біографії для мене стало новим.
    • 2015-01-08 19:22
      Дуже вдячна за високу оцінку! Приємно. Я сама була вражена, коли вивчала матеріали про цю людину...особливо мене вразили свідоцтва про його скромність, смиренність. "Заварити таку кашу" в суспільстві...і при цьому бути тихим та лагідним...Мабудь тільки Бог міг так перетворити людину...

© 2010 - 2024. Всі права захищено.