2014-12-30 15:48:08

Оселедець під шубою

"Оселедець під шубою" - це ще один символ новорічного столу після традиційного салату "Олів'є". Багатьом він смакує досі і вони не можуть уявити собі будь-яке застілля без нього, а іншим - давно набрид. Та все ж таки я вирішила поцікавитися його історією, так як готувала його безліч разів, а як саме він появився на світ не знала.    Історія салату "Оселедець під шубою"    Презентували цей салат напередодні Нового, 1919 року в таверні купця Анастаса Богоміли у Москві. Власник таверни запропонував своєму кухарю приготувати таку закуску, щоб відвідувачі були ситими і не п'яніли так швидко. Таким чином він хотів уникнути бійок та, відповідно, биття посуду і ламання меблів у закладі. Кухар таверни Аристарх Прокопцев запропонував рецепт закуски, котра мала б стати символом єднання народу, так як містила оселедець - символ пролетаріату, картоплю - символ селянства і буряк - символ прапору революції. Заправкою знову ж таки став французький соус "Провансаль". Салат дуже сподобався відвідувачам і швидко став популярним.    Походження назви салату "Оселедець під шубою"    Виявляється, що початкова його назва - це абревіатура "Ш.У.Б.А.", що розшифровувалася як "шовінізму і занепаду - бойкот і анафема". Пізніше назва зазнала змін, а імена її творців і зовсім забулися.    Рецепт салату "Оселедець під шубою"    Сумніваюся, що є такі, хто не знайомий із цим рецептом, але, все-таки, підгадаю.    Інгредієнти: оселедець, цибуля, картопля, морква, яйця, майонез, сіль, перець, зелень. Овочі варимо в мундирі, тремо на тертці і викладаємо шарами, кожен з яких змащується майонезом. Так же натираємо варені яйця, оселедець очищуємо від кісточок та нарізаємо кубиками. Верхнім шаром повинен бути буряк, який можна покрити сіточкою із майонезу та прикрасити зеленню. Цибулю бажано попередньо замаринувати.    Особливості приготування салату: 1. Досить смачно вийде, якщо шари робити тонкими і повторяти їх 2-3 рази. 2. Не обов'язково дотримуватися строгої послідовності деяких шарів: смачно буде і в тому випадку коли нижнім шаром буде картопля, і тоді - коли оселедець. 3. Смак салату в значній мірі залежить від майонезу, тому варто використовувати більш жирний. 4. Оселедець можна перемішати із кропом чи іншою зеленню. 5. Рекомендується терти овочі відразу у салатницю, а не в окремі тарілки, таким чином салат буде більш повітряним. 6. Страва отримає досить цікавий смак якщо змастити дно тарілки нерафінованою олією і викласти першим шаром оселедець. 7. Цибулю варто попарити окропом, замаринувати або навіть підсмажити. 8. Салату можна надавати різної форми, особливо мені подобається у вигляді бублика, а з допомогою харчової плівки страву можна оформити як рулет.    Ось таким загадковим, як виявилося, є такий простий і популярний салат "Оселедець під шубою". Бажаю всім гарних ідей у оформленні цієї закуски!

3

Коментарі 14

  • 2014-12-30 19:44
    Это блюдо самое известное в Украине после оливье конечно, на любые праздники многие люди готовят определенные блюда и это блюдо должно быть обязательно на праздничном столе. Автор статьи подробно описывает приготовление этого блюда и по этому рецепту не составит труда приготовить блюдо если вы даже и не слышали о нем ранее.
    • 2014-12-31 11:53
      Дійсно, як не нарікають на ці обидва салати, котрі вже давно стали символами новорічного столу, їхні противники, все-одно більшість не може від них відмовитися. Мені колись також не подобався салат "Оселедець під шубою", зараз досить спокійно до нього відношуся, але не відмовлюся зрідка поласувати ним. А от для мого чоловіка - це найкращі із всіх салатів :)
  • 2014-12-30 19:47
    А я знайшла більш цікаві і сучасні модифікації "шуби". Перша - це на харчовій плівці викладаються відварені овочі шарами, а на середину - оселедець. Далі все загортається в рулет і охолоджується, що краще різати. А друга - полунички. Треба змішати терту картоплю і буряк, а потім в цю масу всередину покласти рибу, посічену з цибулею. Сформувати "полунички", натикати кунжутні зерна і зробити хвостик з листка петрушки.
    • 2014-12-31 10:56
      Дякую за ідеї! Про салат у вигляді рулета, що формується за допомогою харчової плівки я згадала у статті, а от салат у формі полунички - це дійсно щось новеньке! Ніколи досі не зустрічалася із таким рецептом, дякую що поділилися. :)
  • 2014-12-30 19:49
    Обожнюю цей салат, хоча є люди яким він не до смаку. Моя жінка вигадала, а може десь і побачила, цікавий спосіб його оформлення. Салат викладається на блюду у вигляді справжньої шуби, а зверху з неї виглядає голова оселедця. Гості завжди помічають таку оригінальність)
    • 2014-12-31 11:17
      Досить весело, мабуть, виглядає! :) Я колись вже бачила таке оформлення в інтернеті, але ще ніколи не пробувала викладати саме так.
  • 2014-12-30 20:21
    У моїй родині ніколи до шуби не додавали яйця. Вперше про це прочитала в інтернеті декілька років тому, проте ніяк не наважусь спробувати. А цибулю для салату ми маринуємо у окропі з оцтом і цукром, так вона не гірчить і псує смак страви.
    • 2014-12-31 11:15
      Ви знаєте, я також не додаю яйця :) Хоча давно знаю, що начеб то, вони там повинні бути. Дякую за рецепт маринаду!
  • 2014-12-31 08:31
    От скажіть мені, будь ласка, чи всім хочеться кожного року готувати одні і ті ж страви?! Чи може комусь хочеться поекспериментувати і приготовити щось абсолютно нове? І це зробити хочеться для того, щоб порадувати гостей.
    • 2014-12-31 11:10
      Думаю, що це особиста справа кожного. Хто хоче - готує страви, котрі стали традиційними і подобаються всім членам сімї, а кому набридли і не смакують - ті готують такі страви, які вважають за потрібне. Особисто я і багато моїх знайомих готують і те, і те - я вважаю це найкращим варіантом, так як є можливість спробувати щось новеньке, не відкидаючи старих і улюблених страв. Чи не так? Вас же ніхто не заставляє готувати те, що вам не подобається. Існує широкий вибір салатів, а також ваш особистий простір для фантазії - то ж вперед !
      • 2014-12-31 12:55
        Підримую ваші слова!
        • 2014-12-31 13:13
          Веселого і смачного вам Нового року! :)
  • 2015-01-08 11:47
    Люди постоянно придумывают новые праздничные блюда и стараются на каждый праздник в том числе и Новый Год готовить какие нибудь новинки, так что это блюдо как раз полностью подходит по своим параметрам к новогоднему столу.
    • 2015-03-05 11:01
      Як говорять - більш новорічнішого й не придумаєш :)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.