2015-01-01 14:32:47

Полуниця та морози

  Перепади температури і досить низькі показники, змушують садівників хвилюватися за врожай навіть взимку. Предмет хвилювань - ягідна королева - полуниця, дуже ніжна культура, не стійка до морозів. Кожен агроном-любитель, по-своєму, готує суницю до зими: мульчують коріння, кущі, а деякі і зовсім ховають весь кущ під солому, листя, тирсу, гілки або хвою. Досить популярно вкривати полуницю з осені спеціальними покривними матеріалами.Мій скромний досвід показав наступне:• Здорові, добре укорінені кущі витримують мороз до -15° (пару днів) без снігового покриву.

• Якщо кущі вкриті хоч якимось шаром снігу, то і -30° - не страшно.

• При накритті полуниці або мульчуванні, в умовах наших «європейських» зим, всі кущі можуть перепріти.

• Якщо восени випало багато опадів, то грунт і кущі набралися вологи. При морозах до -10°, тривалий час не мерзнуть без снігового покриву.

• Важливо! Навесні, при зворотних заморозках, ріжки і квіти полуниці моментально уражуються навіть при -3° морозу. Можна втратити весь урожай суниці короткого світлового дня. Ремонтантної полуниці (НСД) весняні приморозки не страшні.

682

Коментарі 4

  • 2015-01-01 15:35
    Я свою полуницю завжди вкриваю голками хвої. Неподалік від нас є невеличкий ліс. Тож, що осені ми збираємо голочки (як правило декілька мішків) та накриваємо ними кущі. Взагалі - дуже веселе заняття. В ліс збираємося, як на пікнік. Спочатку робота, а потім польова каша - смачно, весело, корисно. 
    Весною голочки прибирати майже не доводиться - вони всі перепрівають.
  • 2015-01-01 16:26
    Я свою полуницю прикривала соломою або тирсою, повесні приходилося настил весь знімати. Лишня морока. А останні три роки зовсім не прикриваю ні чим, зими стали теплішими і полуниця нормально витримує невеликі перепади морозів.
  • 2015-01-02 02:52
    А ми прикриваємо полуницю листям, що восени впало з дерев, його не багато, але полуниця зимує досить добре, ще жодного разу не примерзала. А навесні просто згрібаємо листя, та перекопуємо його на городі.
  • 2015-01-11 22:35
    Зазвичай мульчую полуниці тирсою та рясно поливаю. Осінній полив має високу цінність для успішної зимівлі рослинки....Наш дендролог на курсах ландшафтного дизайну казав, що навіть хвойні рослини варто поливати й навіть робити це взимку, якщо зима - безсніжна. Коли пропадають після зими рослини, багато хто думає, що то через заморозки, але частенько то буває через нестачу вологи.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.