2015-01-03 22:15:06

Регіональні особливості Українських вишиванок

 

Своя індивідуальна і неповторна манера #вишивки вишиванок є в кожній області України.

Так для Полтавщини були характерні білі вишиванки, вишиті білою гладдю. Лише в рідкісних випадках у візерунках були використані сірі та червоні нитки, візерунки часто обводилися кольоровими смугами.

#Вишивка Полісся завжди відрізнялася простотою і лаконічністю. Для цього регіону характерні вишиті червоними нитками орнаменти на білому або сірому полотні з льону. Орнаменти наносяться геометричні.

Волинська#вишиванка візерунок має простий, але в той же час дуже красивий. З допомогою переплетення геометричних фігур вдавалося створювати цікаві орнаменти. Ягоди, листя і квіти, які виконувалися червоними нитками на лляному полотні сіруватого або білого кольору, також були присутні у Волинських вишиванках.

 У Південних областях України переважала багата гамма кольорів у вишивці хрестиком.

Відрізняється від всіх вишивка Харківської області. Вироби вишивались червоними грубими нитками в техніці «хрестик», від  чого візерунки виглядали об'ємними і рельєфними.

 Виділити якийсь певний стиль у виконанні візерунків неможливо. Українська вишиванка, візерунки на якій були вишиті харківськими майстринями, відрізнялася різноманітністю орнаментів, кольорів і технік.

Унікальну техніку вишивки використовували на Чернігівщині. Для вишивання візерунків використовувалися дуже тонкі нитки, що вимагало від рукодільниць надзвичайної майстерності. Виглядала така сорочка або плаття дуже красиво і здалеку здавалося, що вишиванка прикрашена дрібним бісером. Тут не віддавали перевагу певному орнаменту. Рослинні, тваринні та геометричні параметри зустрічалися однаково часто. Чернігівська область є однією з небагатьох, де з допомогою бісеру створювали неперевершені орнаменти.

Варто згадати і про вишиванки Київщини. У них дуже гармонійно поєднувалися геометричні і рослинні елементи, створюючи при цьому унікальні орнаменти. Дуже часто українські вишиванки, візерунки яких поєднували в собі переплетення виноградної лози з ромбами і квадратами, були вишиті червоними і білими нитками. Для того, щоб підкреслити і зробити акцент на одному з елементів, їх «обводили» чорною ниткою.

Окремої уваги заслуговує Карпатська вишиванка. Тут переважає безліч геометричних візерунків, рослинних та зооморфних елементів, вишиті різнокольоровими нитками. Саме сорочки жителів західних областей, можна віднести до найбільш колоритних.

На Поділлі складна і різноманітна техніка вишивання, з багатим колоритом, барвистістю мережки. Часто використовують тільки один колір, інколи з невеликими вкрапленнями жовтого, синього, червоного та зеленого.

В Тернопільських вишиванках використовуються бавовняні нитки. Деякі елементи обводяться кольоровими нитками, що створюють візерунки об'ємними і рельєфними.

У Вінницьких вишиванках використовується вишивка: техніка хрестиком, розписом,  настиланням, мережки білі і кольорові, контурні шви.

У Львівській області на вишиванках переважає геометричний орнамент і, як правило, біла частина не заповнюється, що додає візерункам  прозорість і легкість.

На Буковині крім рослинних та геометричних орнаментів використовуються зображення тварин (зооморфні). Використовують різні техніки вишивки: гладдю (білого кольору), крученим швом, хрестиком, штапівкою. Для вишивки застосовуються також шерсть, срібні або золоті нитки, шовк і бісер.

Гуцульськівишивки вирізняються різноманітністю орнаментів, багатством кольорів, використанням здебільшого червоного з зеленим і жовтим, червоний колір домінує.

 

4

Коментарі 4

  • 2015-01-04 14:06
    Моя бабуся з Полтавщини. Вона вишиває яскраві квіти на сорочках, використовує тільки самі соковиті нитки. Найближчим часом завантажу бабусину роботу #Полтавськавишиванка .
  • 2015-01-08 11:28
    Дуже цікво написано,хоча я сам з Черкащини не знаю який місцевий колорит у нас перевжає у вишиванках,але я думаю не важливо який саме орнамент повинен бути,головне що це символ України,тому коже повинен мати хоч якусь вишиванку.
    • 2015-01-08 11:49
      Давно хотіла чоловікові купити вишиванку і саме вишиванку ручної роботи. Дуже довго вибирала який орнамент повинен бути на його сорочці і так трапилося, що зупинилася на Черкаських візерунках. Приїхала вишиванка з міста Чигирин.
      • 2015-01-08 16:11
        Зрозумів,дякую=)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.