2014-12-25 12:15:03

Рекомендований раціон для котів

В зв'язку з великою дискусією, яка розгорнулася у моєму попередньому записі "Чим не можна годувати кота" та заданим одним користувачем питанням, що ж йому тоді взагалі давати, якщо стільки заборон, пропоную оптимізований натуральний раціон, узгоджений з ветеринаром.

М'ясо. Оскільки коти є справжніми хижаками і в природі харчуються пійманими мишами та пташками, то їх організм на генетичному рівні пристосований до його перетравлення. Тому рекомендується годувати свого улюбленця нежирним(!) м'ясом, причому використовувати всі види, які тільки зможете собі дозволити — яловичину, курку, індик, кролик. Можна давати як сире (але попередньо переморожене), так і варене.

 

Риба. Цей продукт ветеринари рекомендують давати не часто: для кішок — 1-2 рази в тиждень, для котів — не більше 1 разу на тиждень. Риба (бажано морська) обов'язково повинна бути відварена та без кісток.

 

Субпродукти. Це нирки, серця, шлуночки, печінка. Обов'язково відварювати, так як сирі субпродукти можуть викликати зараження глистами. Печінку бажано давати не частіше 1 разу на тиждень.

 

Курячі шиї. Рекомендовані для тренування щелеп ваших улюбленців та очищення їх зубів від зубного каменю. Можна попередньо відбити кухонним молотком, але ні в якому разі не відварювати.

 

Яйця. У відвареному вигляді декілька разів на тиждень.

 

Кисломолочні продукти: кефір, ряжанка, несолодкий йогурт, сир тощо. Рекомендується для вживання щодня. Сир можна перетирати з яйцем. Сметану краще виключити з цього списку через високу жирність.

 

Злаки. Чудово підходять рисові, гречані, ячні, вівсяні та інші каші.

 

Овочі. Обов'язково повинні бути присутніми в раціоні кота. Спробуйте запропонувати своєму улюбленцю гарбузу, кабачки, салат, огірки, моркву, бурячок, капусту тощо. Крім того, важливо, щоб кішка завжди мала доступ до зелені — посадіть у горщику звичайну траву або пшеницю, овес, жито та ін.

 

Вода. Обов'язково! Щодня свіжа!

 

Рослинна олія. Додається в невеликих кількостях (0,5 чайної ложки на день) у будь-який корм і покращує стан шкіри та шерсті тваринки.

 

Приблизна структура добового раціону: 60% - м'ясні продукти, 30% - овочі та зелень, 10% - крупи. Я, наприклад, з цих інгредієнтів варю кашу в розрахунку на декілька днів, що дуже зручно — вийняла з холодильника і просто розігріла.

  

Дорослого кота досить годувати двічі на день: вранці і ближче до вечора, але не перед самим сном.

 

За бажанням можна додатково використовувати вітаміни та мінерали. Проте зверніть увагу на спеціалізовах виробників, а не ті таблеточки, які за копійки поштучно продаються у наших зоомагазинах.

3

Коментарі 14

  • 2014-12-25 13:32
    Гарно оформлено дуже цікаві новини
    • 2014-12-26 00:20
      Дякую!
  • 2014-12-25 14:46
    А у мене кішка така балувана, що просто немає слів. Їй ковбасу, вона не хоче, їй борща, вона не хоче, їй тільки м`ясо, молоко і рибу.,все, більше нічого і не потрібно))
    • 2014-12-26 00:20
      То й добре, що не хоче ні борщу, ні ковбаси - там стільки солі, спецій, оцту, цибулі, томату та інших шкідливих для неї продуктів))
  • 2014-12-25 16:39
    Мій кіт вередун ще той! Коли принесла його з вулиці, перші кілька днів їв усе, що бачив- кашу без нічого, яйця варені, весь молочний асортимент) А зараз той же сир і нюхати не хоче, молоко через раз п'є (хоча я купую якісні домашні продукти), а от курка і риба завжди йдуть на ура! Добре, хоч перші страви любить, особливо ті, що з томатами- борщ, розсольник)) Дивні в нього смаки) А от що цікавого читала про мишей і пташок (які являються самим ідеальним і збалансованим для котів кормом)- виявляється, що в них містяться навіть ті необхідні котам 10%-20% зелені і круп- це неперетравлена іжа в шлуночках гризунів і пташок!
    • 2014-12-26 00:18
      Ну, природа - дуже хитра штука, у неї все продумано))
  • 2014-12-25 16:59
    Ох, не знаю... Моя кішка їсть лише котячий корм, м'ясо не частіше, ніж раз на тиждень. І живе вже 18 років, нічого їй не бракує) Але ваш раціон чудовий, він добре підійде для турботливих хазяїв, не таких, як я)  
    Але маю одне запитання: чи можна овочі замінити звичайною травичкою, що на балконі росте? А то тільки її вона і їсть)
    • 2014-12-26 00:09
      Не думаю, що в ній є всі ті поживні речовини, які містяться в овочах. Спробуйте додавати їх до того самого корму, тоді кішка, невіть не бажаючи цього, все одно їх проковтне... а з часом і звикне) 
       
      А те, що їсть траву - це дуже добре, так як сприяє виведенню шерсті з організму.
  • 2014-12-25 17:10
    Раціон котика ще алежить і від його породи. У нас мешкають шотландський віслоухий та британський короткошерстний коти. Першому не можна їсти їжу, у якій багато кальцію, бо тоді вуха перестануть бути віслими. А британець їсть творог, сир, рибку у більш великих дозах і гарно виглядає.  
    Взагалі у раціоні котика повинно бути усе, але треба завжди пам'ятати, що кіт - звір, йому потрібне м'ясо, на макаронах та картоплі він довго не протягне.
    • 2014-12-26 00:12
      І тут, як завжди, краса вимагає жертв( Саме через обмеження кількості кальцію в організмі висловухих котів їх кістки та зуби дуже крихкі. В знайомих кіт зламав дві лапи, просто впавши зі стола. Шкода(
  • 2014-12-25 20:33
    Я нажаль, свого кота привчив до корму, і тепер мало яких продуктів він бажає їсти. Їсть рибу, м"ясо, перебирає ковбасу, коли йому даємо, а так , любить корм безмежно :( І через нього мав проблеми з мочогінною системою. Раджу , ніколи не давайте на ранок/обід/вечір цей корм, десь деінде, рідко, і не більше. Це така зараза :( . Шкодую дуже сильно що привчив, але от це тільки один раз були у нас проблеми, що ми його возили і йому чистили там всередині, після цього - Богу дякувати, нічого не траплялось, вже пішов 15й рік улюбленцю, жвавий, звичайно не настільки, як в молодості, але нудьгувати собі - не дає :)
    • 2014-12-26 00:16
      Краще взагалі не привчати до корму. Так, звичайно, набагато простіше просто насипати йому в миску вже готового Віскаса, чим півгодини варити кашу. Але це ж для свого улюбленця - можна і потерпіти) 
       
      Вашому коту робили операцію? Нормально її переніс?
  • 2014-12-25 20:47
    Після ознайомлення з вашим попереднім блогом в мене також виникло питання "А чим же тоді можна годувати кота?" і прочитавши цю статтю можу вам сказати велике дякую:) Інформація є дуже доцільною, цікавою, а що саме головніше, то це дійсно потрібною для здорового харчування свого домашнього улюбленця.
    • 2014-12-26 00:17
      Дякую! Так приємно читати такі гарні слова)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.