2015-01-04 15:45:56

Символ Різдвяних свят – кутя

Забулося привітання Президента та гучне святкування Нового Року. Українці та й решта слов’янських народів ретельно готуються до великого релігійного свята Різдва Христового. Звичайно, ніхто сьогодні не притримується давніх традицій щодо кількості страв чи певних їх видів на різні свята. Однак відголоски минулого до сьогодні присутні за нашими столами.

Кутя – традиційна страва, що готується у період новорічно-різдвяних свят. Вона ставилася в горщику на саме почесне місце в хаті – на покутті, під образами, тому, вочевидь, і має назву «кутя». Також вона називається «коливо», «переддень», «сочиво» (походить російська назва Свят-вечора – Сочельник). Також цією стравою поминають померлих.

З давніх-давен кутю готували з цільних злаків, бобових культур, меду та ягід. Ці складові носили глибоко символічний зміст – відродження життя через смерть. Ягоди та злаки, помираючи щороку, відроджуються. Мед та бджоли на Русі взагалі вважалися священними. Мед – цінний продукт для здоров’я, бджоли – комахи, що виробляють його та віск для церковних свічок.

На сьогодні це майже забуто, окрім рецепту найсмачнішої Різдвяної страви – куті. В різних регіонах її готують по-своєму, вважаючи найкращою.

Традиційна кутя – це відварена у воді пшениця, заправлена маком, медом, волоськими горіхами. Головна складова страви – крупа. Пізніше, коли на Русі розвиток сільського господарства значно зріс та кожний регіон спеціалізувався на вирощені своїх злакових культур, рецепт трохи змінився. Наприклад, на Правобережжі її і досі готують з пшениці, на сході – з ячменю, на півдні – з рису. Є економ-альтернатива – вівсяні пластівці. Смачно, але не ідейно.

До солодкої заправки почали додавати курагу, родзинки, інші сухофрукти за смаком, халву, різні види горіхів.

Наші предки давали цій страві неабиякого значення – поважали її, пишалися нею, навіть ворожили на куті. Однак саме головне – вона збирала на Свят-вечір разом усю родину!

Хай ваша кутя буде найсмачнішою у теплому родинному колі!

0

Коментарі 6

  • 2015-01-04 16:02
    Так, кутя - це символ Різдва і ми завжди її робимо та додаємо родзинки та курагу. Я і не знала, що можна одавати мед у кутю, треба буде спробувати. Дякую))))
  • 2015-01-04 16:50
    Да-да мед додаємо, а ще курагу і родзинки замочуємо узваром)
  • 2015-01-04 18:07
    Моя сестра, а за сумісництвом- хрещена мати моєї доньки, завжди готує на Свят-вечір смачнющу кутю саме за традиційним рецептом- з пшениці, здобрює її великою кількістю маку, горіхів, родзинок, меду! Торік ще й з халвою пробували! Це така смакота! Смачніше будь-яких десертів!)))
  • 2015-01-04 22:15
    А осьу сімї мого чоловіка принято робити кутю... з рису. Коли я вперше про це дізналася, моєму подиву не було меж. Тож на Свят вечір у нас 2 куті :)
  • 2015-01-05 16:42
    Мої знайомі також готують кутю з рису, заправляють узваром і фруктами з узвару. Можуть ще добавити родзинок, цукерок і мармеладу в кутю. Було цікаво скуштувати, на смак – трішки не звично, але їм подобається.
  • 2015-01-09 22:53
    Кутя для мене це, напевне, найсмачніша страва із всіх десертів!!! У нашій сім'ї її готують традиційно із пшеничної крупи із додаванням меду, маку, горіхів, родзинок і цукерок! Також на столі обов'язково повинен бути смачний узвар!

© 2010 - 2024. Всі права захищено.