2015-01-10 17:03:21

Скарбнички для здійснення бажань.

Батьки зазвичай прагнуть виконати усі бажання своїх діток. Та не завжди є така можливість, особливо, якщо бажання потребує серйозних фінансових витрат.

 Дитині досить складно розібратися з поняттям грошей, їх кількості й не завжди зрозуміло, чому пропрацювавши день, батьки не отримали стільки грошей, скільки необхідно. Тому, завданням для батьків є докладне пояснення, що ж таке ці диво-гроші й де вони беруться. До речі, для того, щоб доступніше пояснити де ж беруться гроші, спитайте думку самої дитини. Відповіді можуть бути різноманітними. Скажімо моя донька, не роздумуючи, розказала мені, що гроші беруться в банкоматі (і з цим не посперечаєшся), а в банкоматі вони з’являються із спеціальної кімнати. От і поясніть дитині, наприклад, що гроші у цю кімнату приносить Ваш начальник і рівно стільки, скільки Ви заробили. У будь-якому випадку, - фантазія дитини Вам у поміч.

Що ж до здійснення конкретного бажання малюка, може допомогти певна візуалізація питання. Поясніть дитині, що для придбання омріяної іграшки або для подорожі до моря, куди так хоче ваша дитина, необхідно певний час відкладати гроші. А для цього, запропонуйте дитині зробити спеціальні скарбнички. При цьому важливо, щоб дитина власноруч створювала й наповнювала їх. Зробити такі скарбнички Ви зможете із того, що знайдеться вдома. Це може бути звичайна банка, розмальована фарбами для скла. Не любите малювати – обклейте різноманітними наліпками. Або ж, використайте клей ПВА та манну крупу. Виріжте з клейкої стрічки різноманітні фігурки й наклейте їх на банку, змастіть зовнішню поверхню банки клеєм та посипте манною крупою. Після того, як клей підсохне, зніміть наклеєні фігурки з клейкої  стрічки. Такий «зимовий» варіант скарбнички неодмінно сподобається Вашій дитині.

Маленька порада – щоб Ваша дитина щодня не перераховувала зібрані гроші й не розкидала їх по кімнаті, закрийте такі скарбнички залізними кришками, попередньо зробивши в них маленький отвір (кришки також можна прикрасити!).

 

Коли Ви будете готові здійснити бажання свого малюка, відкрийте разом скарбничку й проаналізуйте, як добре ви попрацювали. А головне те, що ви зібрали саме ту суму, якої не вистачало. 

12

Коментарі 15

  • 2015-01-10 20:11
    WOW )) Ідея просто суппер!!! Мені дуже сподобалось. Я синів привчала планувати и розпоряджатися грошима по-іншому...трошки жорсткіше та простіше ))) якби мені хтось свого часу підказав таку ігрову ідею - я б нею обв`язково скористалася!
  • 2015-01-10 20:14
    Дивлячись який вік дитини. Моїй дочці 6 років, і вона ще не здатна відкласти гроші “на мрію”. Якщо їй подарили гроші, то вона побіжить витратить їх до магазину, в неї не вистачить терпцю доскладати і купити те, що вона хоче.
    • 2015-01-10 21:47
      В мене так само. Моєму сину 5 років, і ми вже намагалися створювати скарбнички та відкладати туди грошики. Наприклад, сьоголні ми хочемо конструктор Лєго-танк, і ми відкладаємо на танк. Але вже завтра Владик пішов з бабусею в ігроленд, і все там витратив. Або потратив все на прогулянці на цукерки та жуйки))). 
      Можливо, з деякими дітьми можливо так відкладати, але зовсім не з усіма так пройде.
  • 2015-01-10 21:16
    Корисна ідея!Дітей потрібно з маличку привчати до цінності грошей, думаю це чудовий спосіб. Разом, роблячи цю скарбничку та докладаючи туди кошти, дитина зрозуміє, що гроші потрібно копити, а не просто сума береться з маминого гаманця.
  • 2015-01-10 21:41
    Гарна ідея, ми так вирішили купити дитині копілку, щоб син складав туди гроші. С початку йому було цікаво збирати копійки, але дуже швидко він зрозумів, що бумажні роші кращі,бо вони легкі, не гримають у копілці та за них можна придбати щось більш глобальне. 
    Діти нашого часу дуже розумні, збирати пів року гроші не дуже хочуть)
  • 2015-01-10 22:20
    Дуже все гарно написано в цій статті, дитині справді дуже важливо відчути що таке гроші, й чим вона раніше це зрозуміє тим легше їй буде в майбутньому житті. Знаю багато випадків коли «дитині» 25 років і вона залежить тільки від батьків, а й знаю випадки що 18 років дитина сама заробляє собі на навчання й на життя. Дуже важливо не пропустити той момент щоб дитина стала самостійна, й тим самим була підготовлена до дорослого життя.
  • 2015-01-10 22:20
    Було нашому синочку десь роки три з хвостиком. Приходить він, якось, з дитячого садка, та й каже: з теперішнього часу в мене повина бути "корпилка". Ми його поправляємо і кажемо - копилка. Ні, саме "корпилка", відповів він. Добре, нехай буде корпилка. Знаходимо вдома якусь пластмасову велику іграшку, робимо в неї дірку: корпилка готова. Дістаю я свого гаманця, а в ньому лише пару монеток: то я даю синулі ці монетки, та ще й 5 гривень у придачу. Зовсім не знайшлось монет у гаманці чоловика, зато були в нього купюри по 2 гривні, які він запропонував положити до копилки. Син був дуже здивований таким поворотом справи, так й каже, що у корпилку потрібно й можна лише копійки збирати. Сіли ми снідати і стали обговорювати, а навіщо йому взагалі ці копійки? Так в нашій родині ця тема і потухла.  
    Що ж до виховання звішеного відношення до грошей, то ми з малку пояснювали дитині, що гроші треба заробляти і вміти раціонально ними розпоряджатися. Особистий пример батьків - багато значить для виховання дитини і формування в неї реалістичного сприйняття світу, вартості тих чи інших речей, вмінню розумно витрачати гроші, в одночас не перетворюючись на відомих героїв - Плюшкіна чи Коробочку. 
    Треба навчити дитину мріяти не про покупку тієї чи іншої речи, а про те, щоб навчитися щось дуже добре робити, краще за інших, щось творити, созідати. Так, на один з моїх днів народження, син (йому було десь років п'ять) підготував самостійно й потайки від мене подарунок - найгарніший в світі. Сидимо мы всі за святковим столом і тут синочек каже: мамусю, я теж тобі хочу подарувати щось на день народження. Але, в мене ж немає своїх грошей, бо я ж ще не працюю, так от я присвятив тебе свою нову п'єсу: сів за рояль та й зіграв її, а потім зіграв для мене всі ті твори, що були в його репертуарі. Ми і наші гості були вражені.  
    Цей перший подарунок від сина був для мене найдорожчім у житті і я його ніколи не забуду.
  • 2015-01-10 22:36
    Уже дети стали очень умные и даже в своем маленьком возрасте уже понимают что все подарки им покупают родители, моему сыну 6 лет и ему в садике объяснили что Деда Мороза нету и других вымышленных персонажей, все подарки покупают только родители. Я был в шоке. Вообще идея по своему уникальная.
  • 2015-01-10 22:44
    Так доволі часто дітям важко пояснити, чому ви не можете подарувати йому те, що хотілось би йому зараз.  
    Це можуть бути як самі різноманітні іграшки, так і речі різнопланового призначення. Вважаю, що ідея зі скарбничкою є дуже вдала, так як, по-перше, дитина зможе краще розуміти, що для того, щоб отримати бажану річ потрібно деякий час збирати гроші, не витрачати їх, прикласти до цього певні зусилля. Розуміючи це дитина почне краще розуміти, чому ви не можете купувати все, що вона хоче, а також, чому для здійснення її бажання потрібен деякий час.  
    Привчаючи дитину раціонально відноситись до грошей з самих юних літ, можна сформувати в її свідомості прекрасне розуміння того, як нелегко заробити гроші, та як з розумом їх потрібно витрачати.
  • 2015-01-10 22:59
    Не знаю зараз дітей і підлітків досить складно привчити не розкидатися грошима, і купляти те що потрібно на даний момент,може це всже залежить від виховання або що покоління виросло і самі люди доволі сильно змінилися.
  • 2015-01-10 23:36
    Мені дуже подобається ваша ідея, колись обов'язково спробую нею скористатися.  
    Дуже часто бачу в магазинах дітей, які влаштовують цілі істерики, бо хочуть, щоб їм щось купили, тому виховання такого правильного відношення до грошей буде вкрай доцільним.
  • 2015-01-11 01:29
    Дуже корисна і правильна порада. 
    У мого сина є звичка збирати грощі на омріяну іграшку,це ціла традиція у нього,з того часу як бабуся подарувала йому першу скарбничку,на його прохання,це був керамічний їжачок.Він назбиравши повну скарбничку,розбивае її а бабуся даруе йому наступну,і так з 4х років.Треба бачити який він гордий коли купує собі,те що хоче,за власні грощі.Зараз йому майже 9 років і він збирае грощі у великого зайця, на найсерйознішу свою купівлю-власний ноутбук.Всі родичі знають про це і допомогають йому потрохи.
  • 2015-01-11 16:36
    У моїх дітей уже два роки копилка, дуже велика копилка - порося. Вони збирають все, що знаходять, що їм дарують дідусі і бабусі, що наколядують. Спочатку вони хотіли купити футбол і т.д., бажання у них міняються доволі часто, останнє бажання - це планшет. Уже збирання грошей доходе до манії, забігають в магазини, лягають на піл і вигрібають все, що закотилося під холодильники. Вдень так гривен 5 назбирають. Тільки мені уже з ними стидно по магазинам ходити.
  • 2015-01-11 16:52
    Скарбничку можна обклеїти малюнками й зображеннями іграшок чи тих речей, на які дитина збирає гроші. Або зробити, як додаток, дошку візуалізації й повісити її біля скарбнички. Дитина, по-перше, матиме певні цілі, по-друге, уважніше розпоряджатиметься грошима. З часом вона почне розставляти пріоритети, обираючи більш важливі рчі з-помід вказаних на дошці.
  • 2015-01-11 17:14
    Досить цікава ідея дитині мати свою скарбничку, щоб збирати якісь кошти задля здійснення своєї невеличкої дитячої мрії. У нас теж є подібна скарбничка. Наш збирає гроші на ролики, кидаючи до скарбнички копійки, які в нього лишаються як здача після купівлі шкільних обідів. Також у кінці кожного тижня тато з мамою "вивертають" свої гаманці, віддаючи дрібні монети задля здійснення синової мрії.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.