2015-01-10 22:36:17

Старі нові традиції

Небагато хто знає, що вечір перед старим Новим роком називається Маланчиним. Саме його ми і #святкуємо.

На старий #НовийРік наші хлопчики, юнаки і чоловіки йдуть посівати до осель близьких, тим самим бажаючи господарям  добра, прибутку і багато #щастя. Гостям не забороняється насипати багато зерна, адже чим більше напосівали в вашому домі, тим більше будете радіти у цьому році.

Посівальників треба нагодувати та дати щось смачне в дорогу. І не забудьте цього дня першим в дім запросити чоловіка, тим самим забезпечуючи своєму будинку везіння та добробут.

1

Коментарі 13

  • 2015-01-10 22:44
    А в нас Меланка ходить і досі. В Чернівцях щороку проводиться таке гарне, дуже яскраве і своэрідне свтято - фестиваль Маланок. То як альтернатива бразильським карнавалам- з "перебраними", різними масками, сучасними і традиційними героями. Кожен район везе свою, ні на яку іншу не подібну, феєрію. Не знаю, чи цьгоріч будуть проводити, але в минулі роки було ДУУЖЕ гарно і весело.
  • 2015-01-10 22:49
    Гадаю це вже звичай більшості посівати на старий новий рік,хоча мені здається за останні декілька років все рідше бачу людей які про це згадують.І посипальників врядче доведеться побачати у своїй домівці,або може робочий день і всі будуть на роботі.
  • 2015-01-10 22:49
    Це дуже сумнівні висновки. Багато разів ніхто не приходив до мене посівати нічого страшного не траплялося. Цей звичай став більше привідом зустрітися, добре провести час, ніж якоюсь традицією, яку шанають.
    • 2015-01-10 23:22
      Посівати приходять зовсім чужі діти, хлопчики-посівальники. Дуже раненько, ще коли люди не пішли в церкву чи на роботу. Так що "посидіти" чи "добре провести час" з посівальниками вам все одно не получиться))).
  • 2015-01-10 23:08
    Дуже гарна і весела традиція.На жаль багато хто не дотримуеться її,а то і відносяться з роздратуванням.Син минулого року ходив з друзями маланкувати по селу,сдавалося б де ще дотримуються традицій як не в селах,але розповідав що багато хто відмовляв а деякі взагалі проганяли їх з лайками.Але дитину на щастя це не зупинило і цього року він має намір знову бажати людям добра і благополуччя їх сім'ям.А ще вони посівають у школі,ходять по кабінетам а вчителі пригощають їх цукерками,тільки прибиральниці потім скаржаться)))Ну і ми звісно готуемо пригощання,на Маланчин вечір,для усіх хто до нас завітае посівати. 
    На мою думку все залежить від батьків,які повинні передавати дітям знання про традиції нашого народу.
    • 2015-01-10 23:25
      Меланка і колядування чи щедрування - різні речі. Меланка - це переодягнуті дорослі люди, вони ходять пізно ввечері. У них є сценарій - народний чи вже осучаснений. Обов'язково присутня "Маланка" - переодягнений хлопець, Василько, коза, ведмідь.... А колядники і щедрувальники - то переважно діти, вони можуть ходити навіть поодинці, і не переодягатися в костюм.
      • 2015-01-10 23:39
        Так,згодна з вами.Поза той рік,коли сина ще не відпускала без догляду з іншими дітьми і підлітками,бо,як ви правильно написали,ходять пізно ввечері,з ними ходив мій чоловік і саме він був переодягнутий в Маланку)))
        • 2015-01-10 23:46
          У вас чудовий чоловік), коли погодився на таку роль)). Мій найбільший страх з дитинства - саме Маланка)). Мої батьки були направлені вчителями на роботу в село. Там ходила ця Маланка - вимазаний в сажу циган, ведмідь в кожусі навиворіт, жид скакав і все крав в хаті, і Меланка - високий хлопець в хустці з червоними від буряка щоками. Козу привели живу, вона мекала, жид її смикав весь час, потім Меланка почала "родити".... Одним словом, шум і гамір! А жид мене скубав за плаття - то я потім довго не могла заспокоїтися). Такі яскраві спогади з дитинства залишили по собі слід - я свою дочку назвала Меланія. Зараз їй (15 лютого) буде 3 рочки).
          • 2015-01-11 00:23
            Дякую,Маланка була цпецефічна,зважаючи на те що він мае майже два метри зросту і 120кг ваги,одягнутий у довгу широку спідницю,вишиванку під якою виразно красувалась грудь розміру мабудь п'ятого,та обутий в чоловічі черевики бо жіночіх 48го розміру ні у кого не знайшлось звісно,)На голові руда перука,бабусина хустка і звичайно дуже яскраво розмальоване обличчя с яскраво -червоними щоками.Я навіть накладні вії йому наклеїла для "образу")))А як ми на ноього дублянку жіночу натягували,це взагалі окрема історія))Проте всім дуже сподобалось,люди з ним фотографувалися і досі згадують зі сміхом цю величезну бабу-Маланку. 
            А спогади у вас жахливі якісь,я читаючи здригнулась,уявляю як ви,будучи дитиною,злякалися(((
  • 2015-01-10 23:30
    У нас дітлахи посівають з самого ранку, перед школою... буває, що ще спиш, а вони вже в двері стукають) але це завжди весело і викликає якийсь душевний підйом)
  • 2015-01-11 00:48
    У нас в основному під'їзди на замках, тому посівають сусіди. Молодих сімей в домі багато, дітей теж. Малеча спочатку колядувати малеча, а потім і посівати. А коли замків не було, то це жах був. Ходили всі кому не лінь, при чому серед ночі могли дзвонити в двері п'яні сторонні люди. Я не відкривала двері. А коли дитина була малою, ще й дзвоник відключала.
  • 2015-01-11 14:24
    ці традиції дуже тісно повязані з язицтвом. Так як і колядки, на посівалки співають пісні, бажають гарного врожаю, але, з християнцтвом не повязане. так навіщо тоді ці традиції? вони не можуть привести людину до Бога, а тільки більш віддаляють його від головного
  • 2015-01-11 17:20
    А ви ніколи не замислювалися, чому посівать лише хлопчики та чоловіки? А тому, що жінок здавна вважають такими, що приносять невдачу та біди. Погодьтеся, досить упереджене ставлення до берегинь дому та матерів. І саме на Старий Новий рік, це упередження щодо жіноцтва ще раз виходить на перший план. Саме це мені і не подобається в традиції святкування Меланок. Я за рівні гендерні права жінок з чоловіками!

© 2010 - 2024. Всі права захищено.