2015-03-10 20:51:16

Строк на пред’явлення вимог до поручителя обраховується, окремо щодо кожного з платежів

Верховний суд України в Постанові від 17 вересня 2014 року в справі №6-53цс14 вирішив, що шестимісячний строк на пред’явлення вимог до поручителя про повернення боргу за періодичними платежами повинен обраховуватися, окремо щодо кожного з таких платежів.

Суд вказав, що у разі прострочення за кредитним договором шестимісячний строк, повинен обчислюватися з моменту настання строку погашення кожного чергового платежу.

У разі пред’явлення банком вимог до поручителя більше ніж через шість місяців після настання строку для виконання відповідної частини основного зобов’язання порука припиняється в частині певних щомісячних зобов’язань щодо повернення грошових коштів поза межами цього строку.

Суд дійшов до висновку про те, що вимогу до поручителя про виконання ним солідарного з боржником зобов’язання за договором повинно бути пред’явлено в судовому порядку в межах строку дії поруки, тобто протягом шести місяців з моменту настання строку погашення чергового платежу за основним зобов’язанням.

Практика Верховного суду України дозволить борєнику та їх адвокатусуттєво зменшити розмір стягнення

1

Коментарі 2

  • 2015-03-11 12:41
    А можно ещё раз и по-человечески написать без вырванных смысловых "кусков" текста и без грамматических и стилистических ошибок.
  • 2015-03-12 16:42
    Постанова Верховного суду України - це звичайно дуже цікавий документ, але слід нагадати, що вона, як і пленум ВСУ носить лише рекомендативний характер. Що ж стосується виконання зобов'язань боржника перед кредитором, то в даному випадку, в першу чергу діють умови договору, підписані сторонами при складанні угоди. Він регламентує правовідносини осіб, в тому числі і порядок сплати грошових коштів.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.