2015-01-05 16:57:30

Сімейний рецепт різдвяного капусняка

За таким рецептом готувала ще моя бабця, потім тато (так-так, я правильно написала, тато!), а тепер от я.  Тут напишу рецепт саме пісного капусняку, який ми варимо на Святвечір. Проте в інші дні він готується на м’ясному бульйоні та подається зі сметаною.

  Отже, потрібні продукти: 

  • картопля; 
  • морква;
  • цибуля;
  • квашена капуста;
  • пшоно; 
  • сіль;
  • спеції;
  • зелень.

 Не буду вказувати необхідну кількість інгредієнтів, так як кожен вибирає консистенцію капусняка на свій смак – комусь до вподоби, щоб було побільше юшечки, а хтось, як я, любить, щоб ложка стояла)

 

Приступимо до приготування.

Варимо картоплю до готовності. А потім товчемо разом з тією водою, в якій вона варилася.

Паралельно з моркви і цибулі робимо зажарку.

Пшоно мелемо у кавомолці або спеціальному млинці так, щоб воно вже й пшоном не було, але і у муку ще  не перетворилося.

Квашену капусту віджимаємо від соку. Тим, хто не любить кислі борщі, раджу додатково промити її водою.

Тепер збираємо капусняк. Товчену картоплю заливаємо кип’ятком, додаємо капусту, солимо та проварюємо хвилин 10. Далі вкидаємо пшоно. З цього моменту потрібно час від часу помішувати нашу страву, бо вона може в будь-яку хвилину підгоріти. Ще через 15 хвилин додаємо у каструлю зажарку, зелень, спеції. Досолюємо, якщо це необхідно. Проварюємо 5 хвилин та даємо вистоятись 20.

Подавати гарячим.

Смачного!

300

Коментарі 14

  • 2015-01-05 17:09
    Обожнюю капусняк, в мене бабуся добре його готовила, але картоплю вона в капусняк не добавляла і пшоно вона не перемелювала в муку, а переварювала. Спробую приготувати за вашим рецептом, цікаво скуштувати.
    • 2015-01-05 17:17
      Просто якщо перемолоти, то значно скорочується час приготування. В Інтернеті я теж скрізь зустрічала саме варіант з переварюванням, але у нас готують так. Хоча не думаю, що від цього зміниться смак. 
      До речі, моя свекруха теж не додає картоплю, проте в неї своя "фішка" - вона його варить на молоці)
      • 2015-01-05 19:03
        На молоці- і з квашеною капустою?!? Огого))) навіть не уявляю, як це на смак))) Розкажіть, Ви ж, напевне, куштували?)
        • 2015-01-05 21:48
          В мене була така ж реакція)) Я навіть спочатку боялася пробувати - не вірила, що шлунок справиться з таким поєднанням продуктів. Але страва виходить доволі смачна, і без наслідків. Хоча сама я ще ні разу не ризикувала приготувати за таким рецептом.
  • 2015-01-05 19:10
    Моя бабуся також варила дуже смачний капусняк- варила в м'ясному бульоні картоплю і пшоно, аж доки вони не розварювалися повністю, потім додавала зажарку і капусту і ще трохи варила все разом. Капусняк виходить густий, практично однорідний, тільки капуста в ньому ідентифікується, якщо можна так висловитися))
    • 2015-01-05 21:51
      Мій рецепт дуже схожий на ваш, тільки через потовчену картоплю і змелене пшоно часу на приготування йде набагато менше.
  • 2015-01-06 01:16
    Зажарку краще робити на салі. Для цього треба порізати 100 гр сала на кубики і смажити на сковороді. Сало треба посолити, додаті лавровий лист і 10-15 горошин чорного перцю. Коли шкварки стануть золотистими, їх потрібно перекласти у миску, а на жирі підсмажити цибулю.  
     
    Коли цибуля стане золотистою, додати до неї нарізану моркву, накрити кришкою і на середньому вогні тушити 7-10 хвилин. За цей час має сваритися (але - не розваритися) картопля, до якої слід додати зажарку со шкварками і крупу. 
    Через хвилин 5-7 прийшов час додати до супу квашену або свіжу капусту. На великому вогні довести до кипіння, додати мілко порізану зелень петрушки. Капусняк готов.  
     
    В нашій родині його завжди готував дідусь, особливо тоді, коли ми виїжджали на природу. Ми такий густий суп називали куліш. Його можна приготувати в казанці на багатті. Від цього куліш буде ще смачнішим з запахом диму.
    • 2015-01-06 13:32
      Оо, на вогні та з димом - це взагалі казка, напевне) Я поки що тільки уху таку пробувала. Хоча на природі будь-яка страва, як на мене, вдвічі смачніша))
  • 2015-01-06 10:54
    Уявляєте, а моя бабуся готує капусттняк точно так само. Тільки для того, щоб урізноматніти страву один раз добавляє гриби, інший - консервовану рибу в маслі, а коли не піст, то різноманітні види м'яса. А вже кожен сам собі до капустняка, за смаком, добавляє сметану, ложку майонезу, кріп, петрушку. Мій батько, наприклад, просто обожнює капустняк і завжди куштує його з грінками.
    • 2015-01-06 13:34
      Я, до речі, в цьому році теж чомусь подумала про гриби - якраз опеньки в морозилці лежать) Тепер точно ризикну і здивую свою родину)
  • 2015-01-07 12:13
    На мою думку, це не дуже креативна ідея поєднувати у супі гриби з капустою, тім більше - квашеною. Це, за визначенням, різні перші блюда. В капусняк не доречно додавати гриби. До того ж, саму капусту слід в суп класти останньою, щоб вона не розварилася до стану клейстеру. Капусняк буде смачнішим, якщо його приготувати на м'ясному бульйоні. Риба тут ні до чого. Суп з риби - це уха, в яку ніколи не додають а ні капусту, ні гриби ні у якому вигляді. 
     
    Уху можна приготувати, як дома, так і в поході на багатті. Рецепт її простий: 
     
    - відрізати від риби голову, плавники, хвіст, край живота (залишивши гарні кусочки, які можна підсмажити, посипав сіллю та перцем і обваляв у муці); 
     
    - залити водой і варити на максимально великому вогні; 
     
    - зняти пінку, щоб юшка стала прозорою, наче сльоза (це потрібно робити на протязі майже 10 хвилин, то зменшуючи, то збільшуючи вогонь); 
     
    - посолити, додати 1 лавровий лист та 15 горошин чорного перцю, нещільно накрити кришкою і варити на середньому вогні 40-45 хвилин; 
     
    - додати 2-4 картоплини, розрізані на чотири кусочки; 
     
    - через 10 хвилин можна додати трошки тонкої вермішелі; 
     
    - на сонячній, кукурудзяній або оливковій олії підсмажити на сковороді порізану цибулю, коли вона стане золотістою, додати нарізану кружечками моркву, накрити кришкою і на малому вогні тушити 8-10 хвилин; 
     
    - зажарка буде дуже смачною, якщо до неї додати порізані помідори; 
     
    - продовжувати смажити зажарку на великому вогні хвилин 5 (при необхідності треба додати олії); 
     
    - зажару додати в юшку, посипати нарізаним укропом (кріпом) чи петрушкою (змішувати зелень не доречно, тому що вона тоді переб'є смак риби), довести до кипіння - і уха готова.  
    Смачного всім!
    • 2015-01-07 16:09
      У нас борщі з грибами часто варять, правда капусняк я особисто ще не пробувала - смачно, і гриби нічого не псують.  
       
      Квашену капусту дуже важко розварити)) Для цього треба сильно постаратись) 
       
      Звичайно на м'ясному бульйоні смачніше, але я писала рецепт саме пісного капусняку.
  • 2015-01-10 18:26
    У нас також готують капусняк. Дві сім'ї мають різні рецепти.  
    Самий смачний. На м'ясному бульйоні. З томатним соком (віджатий сок з м'якоттю з помідорів, у нас своя теплиця), на 4 літри юшки 0,5 л соку. Капуста свіжа перемелюється на мясорубку. Картопля (дві на велику каструлю) сира треться на тертушку, як на деруни, вона загущує. Пшоно звичайне. Зажарка. Сіль. Лаврове листя.
    • 2015-01-10 19:14
      Цікаво)) Капусняк з томатним соком ще не пробувала... дякую за ідею!

© 2010 - 2024. Всі права захищено.