2015-01-09 22:27:10

Така маленька батарейка... і така велика шкода довкіллю

Батарейки давно увійшли до нашого життя - ми щодня використовуємо їх в різноманітних електроприладах: від пультів до телевізора і годинників до потужного професійного обладнання. Однак вартість якісних елементів живлення досить висока і дуже часто доводиться економити на них, вибираючи в магазині дешеві, які відпрацьовують на порядок менше часу, а отже ми замінюємо їх на багато частіше. Життя великої кількості відпрацьованих батарейок закінчується на смітниках, і мало хто задумується, яку шкоду вони завдають навколишньому середовищу.

 Ви колись цікавились із чого складаються батарейки? Вони містять в собі надзвичайно небезпечні важкі метали – марганець, кадмій, цинк тощо. Ці елементи дуже сильно забруднюють довкілля. За оцінками учених, лише одна батарейка псує 400 літрів води та приблизно 20 квадратних метрів грунту!

Саме тому в жодному випадку їх не можна викидати до сміттєвого відра, а потрібно обов’язково віддавати на утилізацію. Цим займаються спеціальні переробні заводи. А майже у кожному місті чи селищі є пункти прийому батарейок та акумуляторів.

Давайте подумаємо про майбутнє і постараємося залишити дітям чисту Землю!

10

Коментарі 26

  • 2015-01-09 22:38
    Вже досить давно дізналася про надзвичайну шкоду, яку завдають довкіллю батарейки. Саме через це ми ніколи не викидаємо їх у звичайний смітник. Та засмучує те, що багато людей, як би того не хотілося, чи не володіють цією інформацією чи просто є байдужими і в результаті цього своїми необдуманими вчинками завдають природі непоправної шкоди.
  • 2015-01-10 11:36
    У Європі є всього три заводи, які мають потужності з переробки батарейок. Один з них знаходиться в Україні - це Львівське державне підприємство «Аргентум». Однак через погану організацію збору батарейок у населення, завод не може функціонувати - підприємство розраховане на переробку тонни батарейок в день, при цьому за півроку не вдається зібрати і півтонни.
    • 2015-01-10 14:32
      Ото ж бо й воно! Якби знати місце, де можна здати батарейки сотні містян їх здавали б, але в Україні зовсім не розвинена система переробки сміття і інформатизації населення, що дуже прикро!
      • 2015-01-10 14:42
        Так є місця. От наприклад в мережі супермаркетів стоять коробки з спеціальними позначеннями, куди потрібно кидати використані батарейки. В усіх відділеннях та пунктах Платинум Банку також є. В мережі аптек Віса та Гедеон Ріхтер, також стоять ящички для використаних батарейок.
      • 2015-01-10 19:51
        Не погоджусь з Вами - такі місця є в багатьох магазинах техніки... просто дуже часто люди навіть не задумуються над цим питанням і не цікавляться, де їх знайти, адже кинути батарейку в смітник набагато легше.
      • 2015-01-10 21:00
        А я погоджуюсь, що система прийому батарейок абсолютно не розвинута. Наприклад у Вінниці таких пунктів раз-два-три і все. В Одесі їх приймають в найпоширенішому супермаркеті міста "Тавріі", у Києві бачим в одному з ТЦ. Тут потрібна державна програма, з проведенням роботи серед населення і т.д. Тобто прогнозую, що у найближчі пару років ситуація на краще не зміниться.
        • 2015-01-10 22:20
          От на рахунок державної програми ви дуже праві!
    • 2015-01-10 22:55
      У нас ще з 90-их років звичка не цінувати ні довкілля ні інших людей,і всі ці батарейки попадають на смітники а звідти і всі шкідливі елементи в грунт,тому в Україні така висока захворюваність.Таких заводів потрібно побільше і людей привчити збирати десь батерейки і віддавати на втор-переробку,самого літію на всій планеті не дуже багато запасів!
  • 2015-01-10 14:48
    Маєте рацію. Не меньш руцнівну шкоду навколишньому середовищу наносять і вроби з пластику. Пластик взагалі не гніє, на горить...він розпадаєтося на маленьки частки і буквально вживається в землю...в рослини...в воду...Вже не секрет, що в крові людини є частки пластику...ЦЕ ЖАХ!!!  
    Енергозберігаючі лампочки теж дуже шкідливі, але по своєму... 
    взагалі-то так безпечно, по скотські до своєї землі в жодній крахні світу не відносяться, як в бивших совєтських (((( може, хіба що в Індії...
  • 2015-01-10 20:41
    У нас в деяких будинках ( в основному в ОСББ) на перших поверхах стоять спеціальні скриньки “Для використаних лампочок”. А ось скриньку для батарейок я бачила тільки в одному будинку. Централізовано батарейки теж ніде не приймають. Ще нам до цього дуже далеко -(
    • 2015-01-10 21:28
      Цікаво, куди вони потім цю скриньку відносять? Мені здається в наших людей менталітет такий, що ми не понесемо батарейку спеціально у пункт збору. Та і що казати про забрудненя, якщо в нашій країні немає навіть сучасних норм шкідливих вихлопів з автомобілів. А за рік один старий автомобіль, напевно, забруднює оточюєче середовище як сотні батарейок.
  • 2015-01-10 21:42
    Я ось читаю коментарі і мені здається, що я живу з Вами не в одній країні. Говорю за місто Харків, я не в одному супермаркеті не бачила таких скриньок: ні по прийому використаних батарейок, ні для використаних лампочок. Тільки півтора роки назад поставили баки для пластикової тари.
    • 2015-01-10 22:26
      Я з Нетішина. Це невеличке місто на 36 тисяч мешканців, але у нас є 3 пункти збору батарейок. А от з лампочками справжня проблема - колись було одне місце, але його закрили, тепер, щоб здати їх, потрібно їхати за 60 кілометрів. Про баки для пластику, мені здається, наша влада навіть не чула.
  • 2015-01-10 22:09
    Після того як в нашій родині з'явилася дитина, зросло споживання батарейок для всіляких іграшок. Зараз практично кожна іграшка потребує живлення від батарейок, вони грають, блимають, крутяться - споживаючи тим самим багато енергії. Батарейки я став купувати цілими коробками і виникло питання в їх утилізації. Також зараз я не відразу викидаю батарейки, а відкладаю їх в окремий коробок і згодом перебираю і знаходжу придатні. Перевіряю я їх тестером і тим самим відбраковую. Елементи, які повністю сіли відношу і викидаю в спеціальні контейнери для батарейок, які нещодавно з'явилися у великих магазинах. Також я став більше купувати акумуляторів і міняти їх на батарейки, так виходить дешевше. Акумулятор можна заряджати до 1000 разів.
    • 2015-01-10 22:40
      Акумулятори - це взагалі класна річ... ми теж стараємося використовувати саме їх.
  • 2015-01-10 22:26
    Окрім батарейок, громадяни дуже полюбляють залишати мальовничі сміттєві пейзажі після пікніків та інших зібрань. Більш того, ми полюбляємо викидати сміття під ноги, а не у призначені для цього місця. Спробуйте розкритикувати того, хто так вчиняє. Як мінімум, є ризик отримати психологічне навантаження у вигляді лайки; як максимум - фізичні пошкодження. Люди дуже дивно реагують на критику, надзвичайно дивно, і хворобливо. І продовжують смітити. Я не бачу виходу, їх не переробиш.
    • 2015-01-10 22:44
      Через свій дурний характер я сьогодні влізла саме в таку халепу - зробила зауваження чоловікові, який випивши пляшку пива, поставив її на лавочку, хоча до смітника було 2 метри. Після цього взнала про себе дещо нове =), правда, його товариш швидко його заспокоїв і сказав викинути пляшку куди треба.
  • 2015-01-10 22:29
    После прочтения этой полезной статьи я начинаю задумываться стоит ли выбрасывать использованные батарейки на мусорку. Вы написали что есть специальные службы по утилизации батареек и по магазинам должны стоять ящики для сборов, но я сколько посещаю магазины то еще не разу не видел таких ящиков или скринек. Обидно что должно быть, а как обычно такого нету.
    • 2015-01-10 22:45
      Ви поцікавтесь краще, можливо просто раніше не звертали на них увагу
  • 2015-01-10 22:33
    Я не знав наскільки великою є шкода, яку може завдати с першого погляду така невинна батарейка.  
    Раніше сам постійно викидав їх в сміття, не знаючи про те, яку шкоду можуть нанести метали, які входять до її складу.  
    Тепер намагаюсь викидати їх в спеціальних місцях, які є в нашому місті, для того, щоб вони були належним чином утилізовані і не наносили шкоду нашій екологічній системі. Але ж далеко навіть не в усіх великих містах є такі місця, куди можна здати на утилізацію батарейки, що вже відпрацювали своє. Це вже не говорячи про сільську місцевість, де такої нагоди точно немає. Тому потрібно, як на мене, створити достатню кількість належних пунктів, де можна було б здати такі батарейки, адже не можна так бездумно забруднювати екологію.
    • 2015-01-10 22:49
      Потрібно, але, на жаль, ми на це вплинути навряд чи зможемо, тому давайте робити те, що точно нам під силу, а саме просто не викидати батарейки на смітник.
  • 2015-01-11 01:30
    Я вже назбирала вдома батарейок досить багато, і друзям усим завжди розповідаю, що викидати батарейки у смітник це дуже шкідливо. На днях збираюсь віднести всі батарейки у пункт прийому. А от за державні програми по сортуванню та утилізації сміття будуть дуже доречними. Якби побудували хоч декілька таких заводів, то і чистіша була б наша країна, і енергія з переробки була б нам корисною, але нашим верхівкам вигідніше купувати дорогущий газ, ніж вкласти гроші в щось потрібне :(
  • 2015-01-11 15:08
    Дуже гірко усвідомлювати те що ми самі винні в катаклізмах які зараз на кожному кроці. Сміття це тільки маленька часточка шкоди яку ми накоїли. Перш за все починати треба з себе і показувати приклад своїм нащадкам. Тільки так ми зможемо зупинити єкологічну катастрофу.
  • 2015-01-11 20:34
    Батарейки однозначно дуже шкідливі для довкілля! Я навчаюся в ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка і в нас є спсеціальне місце для здачі батарейок. І я вам скажу - людей, які розуміють їх шкоду і не викидають на смітник, а здають в спеціальні місця, вистачає! Говловне показати людям приклад!
  • 2015-01-14 12:33
    Крім розвиненої мережї приймальних пунктів, за здані батарейки, я вважаю, треба давати людям гроші (хай невеликі) - це буде добрим стимулом, щоб не просто викинути батарейку, а здати її у спеціальне місце.
    • 2015-01-14 17:43
      Ідея, звичайно оригінальна, але ці гроші обов'язково попередньо включать до вартості самої батарейки - це бізнес)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.