2014-12-26 17:02:10

Традиційний різдвяний кекс

Різдвяна випічка завжди належала до основних атрибутів новорічно-різдвяних свят у багатьох країнах. Начастіше перевага надається святковому кексу із цукатами і сухофруктами. Важко вибрати найсмачніший із великого різноманіття рецептів різдвяних мафінів і кексів та особливо мені приглянулися декілька з них. Саме тому я планую порадувати свою сімю кількома видами випічки, а зважаючи на те, що у січні велика кількість свят, це стане ще й як можливим.    Класичний різдвяний кекс    Дивинкою тут є те, що цей кекс треба випікати за місяць!!! перед тим як спробувати. Особисто я упущу цей момент, надіюся, що це не вплине на його смакові якості.    Отже, за 3-4 дні до випікання треба залити порізані кубиками сухофрукти і цукати (450г) алкоголем (70г). Це може бути ром, коньяк, наливка, лікер. Масло і яйця вийняти з холодильника за декілька годин до початку приготування, щоб не були холодними.    Готуємо тісто: збиваємо вершкове масло (200г) і коричневий цукор (150г) поки він не розтане. Вбиваємо по одному 5 яєць, додаємо спеції (кориця, гвоздика, мускатний горіх), мелений мигдаль та борошно (125г). Фрукти, котрі мали б втягнути в себе алкоголь, пересипаємо кількома ложками борошна. Ще 125 грамів борошна вмішуємо в тісто і після цього додаємо фрукти, вимішавши ложкою.    Форму змащуємо маслом, посипаємо борошном та викладаємо в неї тісто, прикрасивши його мигдалем.    Ставимо в духовку, розігріту до 160 ℃. Кекс буде випікатися близько 1,5 год, а готовність перевірити деревяною поличкою. Готову випічку залишити у формі на 10 хв, а перекинувши на решітку, залишити остигати на всю ніч.    Далі рекомендується загорнути його у плівку, покласти у коробку і лише через місяць можна буде його скуштувати.    На мою думку, ідеальною формою для випічки цього кекса буде кругла із отвором.    Різдвяний пряний кекс із чорносливом    Спершу потрібно чорнослив (200г) залити коньяком (150мл) на 2 години. Масло кімнатної температури (125г) збити із цукром (100г) і додавши по одному 2 яйця добре вимішати. Додати какао (1 ст.л), дрібно посічений чорний шоколад (80г), 2 ч.л спецій: кориця, імбир, кардамон, гвоздика, мускатний горіх, духмяний перець, бадьян, чорний перець. Борошно (250г) змішати із розпушувачем для тіста (10г) і яблучним соком (200мл). Збити все разом до повного змішування і додати шматочки чорносливу.    Розігріти духовку до 180 ᵒС і випікати кекс 40-50 хв. Кекс остигає 5 хвилин у формі, а до повного остигання треба вийняти на решітку. Випічку посипати цукровою пудрою, такий кекс досить гарно буде дивитися у формі зірки.    За аналогічними рецептами можна готувати кекси із додаванням горіхів, кураги, вишень, мандарин, шоколаду, апельсинів, лимонів та ін.    Нехай ваш святковий стіл буде смачним і багатим, а новорічно-різдвяна випічка радує вас своїм виглядом та смаком!

3

Коментарі 6

  • 2014-12-26 17:44
    Сподобався рецепт кексу з чорносливом. Скажіть, а які ви формочки використовуєте для випічки в духовці? Я раніше використовувала мультиварку, але до Нового року хочу спробувати зробити кекс в духовці, а ось формочки в мене лише металеві. Вони підійдуть?
    • 2014-12-27 00:16
      Я використовую металеві форми, змащую їх жиром і посипаю мукою. А от для випічки кекса у формі зірочки хочу придбати силіконову форму :)
  • 2014-12-26 20:26
    Так металеві підійдуть! Також можна використовувати силіковнові форми. Вони набагато зручніші та мають різноманітні форми: ялинки, сніговики и так далі. Тільки спочатку треба намазати форми якимось жиром або маслом.
    • 2014-12-27 00:19
      Ви праві, силіконові форми дійсно є дуже різноманітні, та обовязково варто переконатися у якості силікону, з котрого вони виготовлені.
  • 2014-12-28 23:59
    Це якийсь жах, з Вашими рецептами ((  
    Пітнієш в залі, щоб зкинути пару зайвих кіло... 
    Потім читаєшь такий собі рецептік, і все..."пробач мені талія, не сердся на мене тренер, я пішла худнути на кухню" :) 
    Дуже смачно читати, сподіваюсь і в готовому варіанті буде не гірше. Обов`язково з чорносливом приготую.
    • 2014-12-29 10:32
      :) Думаю, що не варто відмовляти собі в насолоді, тим більше, у святковий час, який якраз і призначений для того щоб душа і тіло хоча б трішечки пораділи. Головне - знати межу допустимого! Смачних і веселих вам свят!!! 
      P.S. І обовязково тонкої талії!!! :)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.