2015-01-04 12:18:46

Три куті

Ми на порозі Різдв'яних свят. Традиційно до кожного зі свят Різдв'яного циклу готують святкові страви. А найпочесніше місце на столі з прадавніх часів займає традиційна кутя. Кутя - це головна традиційна звичаєво-обрядова страва. Цю страву готують за Різдвяні свята аж тричі:  Перша кутя - це "Пісна кутя". Готують її в переддень святкування Різдва.  Друга кутя - "Щедра або ж Багата кутя". Готують її на свято Василя - це переддень Старого Нового року, що, за грегоіанським календарем, припадає на 14-е січня.  Третя кутя - за назвою "Голодна кутя". Готують її в день перед Водохрещем.   В кожному регіоні кутю готують по-різному, за власним рецептом, відповідно до традицій, що склалися. Кутю можуть готувати беручи за основу рис, перлову, ячну чи пшеничну крупу або ж пшоно. Але класичний рецепт куті такий  Відварюють пшеницю до м'якості, але так, щоб вона не розварилася. Перетирають мак до виділення з нього молочка. Подрібнюють горіхи. Розпарюють родзинки. Додають декілька ложок меду. Все перемішують, додаючи ложку-дві теплого узвару.  Кожна складова куті має своє символічне значення: пшениця означає життя; мед - це здоров'я; мак - як зорі в небі, має значення молодості; горіхи - багатство; ізюм - це любов та життя, провидіння Боже.

4

Коментарі 5

  • 2015-01-04 19:22
    От справді, в кожному регіоні свої рецепти куті. Наприклад, на Івано-франківщині, звідки родом мій чоловік, кутю роблять густою, як каша, з пшеницею, маком і медом. А на Хмельниччині, де народилась я, кутя готується рідкою, з юшечкою, і обов'язково додають горіхи. Наша мені подобається більше)
  • 2015-01-05 16:48
    А чим всі три куті відрізняють, крім назви? Доречи є ще четверта називається «Чорна кутя», готують на похованнях чи поминках і розводять з коливом. Готується майже так, як і всі інші, тільки без родзинок, кураги і маку.
  • 2015-01-06 00:28
    Я навіть не знала, що існує традиція готувати 3 куті. Ми вдома завжди готовали другу кутю - тобто "Щедра або ж Багата кутя". За основу беремо рис і додаємо мед, горіхи та ще посипаємо натертим шоколадом. Виходить дуже смачно, дітям дуже подобається.
  • 2015-01-06 14:15
    Я також вперше дізналась про три куті, корисна інформація. 
    Я родом з Полтавщини, бабуся завжди готувала кутю з рису і узвар. 
    А на Київщині, де я зараз живу, кутя робиться з пшениці. У когось вона рідка, у інших більш сухіша.
  • 2015-01-11 19:05
    Вперше чую про три куті. Моя сім'я, наприклад, готує кутю тільки на Різдво. Ми її робимо з пшениці, меду, горіхів, родзинок, маку і солодких камінчиків-дражже. Дуже солодко і смачно, але особисто я люблю побільше гущі, ніж рідини. У ці свята, пам'ятаю, якось купили в магазині кутю. Ось вона була з рису. Непогано, звичайно, теж смачно, але я думаю, краще готувати самостійно, вкладаючи свою любов :)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.