2014-12-24 12:47:15

Чим не можна годувати кота

Найпопулярнішими домашніми тваринами у міських жителів є коти. Доглядати за ними дуже просто і не потрібно на це витрачати багато часу. А як приємно, коли домашній улюбленець зустрічає з роботи, застрибує на коліна і починає муркотіти — всі проблеми відразу забуваються.

Ми ж, в свою чергу, намагаємося для нього теж зробити все найкраще, зокрема пригостити чимось смачненьким. Проте варто знати список продуктів, які для кішок категорично заборонені.

Алкоголь. Ні, я не стверджую, що хтось наливає своєму котові стопку горілки за компанію (хоча, напевне, є й такі унікальні люди — пити ж наодинці некультурно, а тут вже й компанія є), але зашкодити можуть навіть залишки винного соусу на м'ясі. Алкоголь подразнює шлунково-кишковий тракт, пошкоджує печінку, може викликати кому і навіть смерть.

 

Чай і кава. Кофеїн, який входить до їх складу, приводить до гіперактивності та захворювань сердечно-судинної системи.

 

Какао та шоколад. В складі цих продуктів є теобромін — речовина, яка пришвидшує серцебиття кішки, спричиняє аритмію, неврологічні синдроми (наприклад, дезорієнтацію). У великій кількості призводить до сердечного нападу протягом доби.

 

Хміль. Спричиняє підвищення температури, посилює серцебиття. Саме тому варто виключити з раціону домашнього улюбленця блюда, в яких є хоч крапля пива.

 

Авокадо. Кішкам подобається його запах та масляна структура, але персин, який міститься у авокадо, викликає подразнення шлунку, блювання, діарею, проблеми з диханням, накопичення рідини навколо серця і навіть смерть.

 

Цибуля і часник. Містять дисульфід, який руйнує еритроцити у крові котів, викликаючи гемолітичну анемію. Їх варто виключити з раціону тварини в усіх виглядах. 

 

Картопля, баклажани та томати. До їх складу входить отруйний алкалоїдglycoalkaloid solanine, що викликає сильні шлунково-кишкові болі і летальнийрезультат. При термальныйобробці він нейтралізується, проте ці овочі все рівно не несуть ніякої користі для тварини.

 

Соя, горох, квасоля. Не засвоюються організмом кішки, викликаючи здуття та бродіння в кишечнику.

 

Насіння і кісточки фруктів. До їх складу входять глікозиди, які погіршують здатність крові віддавати кисень тканинам і призводять до того, що тваринка просто задихається.

 

Цитрусові, ківі, ананаси. Дані фрукти викликають блювоту.

 

Хурма. Її насіння може засмітити кишечник та спричинити ентерит.

 

Горіхи. Шкідливі для котів через наявність у їх складі великої кількості фосфору. Особливо небезпечні — грецькі та макадамі.

 

Гриби. Можуть містити токсини, що впливають на різні системи в організмі, і спричинити токсичний шок та смерть.

 

Молоко. Хоч усі говорять, що коти дуже люблять молоко, проте воно, особливо коров'яче, надзвичайно негативно впливає на організм тваринки через вміст лактози, яку більшість з них не можуть перетравити. Як наслідок, розлад шлунку, діарея, кишковий дискомфорт.

 

Сирі яйця. По-перше, вони містять фермент авідин, що може викликати дефіцит вітаміну В і спричинити проблеми зі шкірою та шерстю. По-друге, вживаючи сирі яйця, кішка може заразитись сальмонелою.

 

Риба. Не можна давати її регулярно, так як це спричинить дефіцит вітаміну В1 і, як наслідок, втрату апетиту, нервові розлади, а також може стати причиною смерті. Проте дозволяється поласувати свого улюбленця декілька разів у місяць. Хоча я б рекомендувала спочатку її зварити, аби попередити зараження гельмінами.

 

Жирне м'ясо, сало. Можуть стати причиною панкреатиту.

 

Кістки. Дуже часто до ветеринарів звертаються з тваринками, у яких кістка застрягла у горлі. Крім того, вони можуть подряпати стравохід і спричинити розрив кишок.

 

Дріжджове тісто, хліб, макарони. Викликають здуття живота, метеоризм і кишкові болі.

 

Сіль. У великій кількості спричиняє електролітичний дисбаланс.

 

Цукор. Порушує обмін речовин, ослаблює імунітет, спричиняє ожиріння, хвороби печінки, проблеми з зубами, тьмяність шерсті та діабет.

 

Тютюн. За рахунок нікотину, який впливає на травну та нервову систему, може викликати часте серцебиття, втрату свідомості, кому та смерть.

  

Крім всього вище написаного, не можна годувати кішку зі свого столу, так як наша їжа містить майже всі згадані інгредієнти. І навіть якщо вона буде дуже просити, не варто потурати її бажанням, адже здоров'я набагато важливіше! 

541

Коментарі 36

  • 2014-12-24 15:56
    А хто пробував годувати кота тютюном чи кавою? Це смішно. Зазвичай, в нас їжа кота зі столу, або купуємо вискас, чи якусь другу консерву. Тістечка теж дуже полюбляє, як дитинка іноді просить, також годуємо і хлібом, звичайно рибу даємо, мясо.
    • 2014-12-24 15:58
      Звичайно не можно давати сахар, кістки від риби не в якому разі не можна
    • 2014-12-24 17:18
      Каву полюбляв кіт моїх батьків - щоранку, коли мама сідала снідати, він застрибував їй на коліна і намагався хоч трішки лизнути з чашки. Також він любив томатний сік.  
       
      А на рахунок тютюну - не знаю, але, дивлячись на сучасні цигарки або тютюн до кальяну з різноманітними запахами, думаю в кота може виникнути бажання їх скуштувати.
  • 2014-12-24 16:06
    Чесно кажучи мене здивувало те, що не можна годувати кота таким продуктом, як молоко. Адже молоко і кішка це можна сказати, як одне ціле, аха) Ще здавніх часів, коли питали хто перевернув молоко (сметану), зразу ж всі думали на кота. І особисто я, власник кота ніколи не зштовхувався з вище сказаною проблемою. Особисто я вважаю, що гірше буде, якщо кота годувати спеціальними кормами, адже я знаю, що молоко, яким я годую мого улюбленця від справжньої корови, а корми - зроблені на заводі, та й Бог знає з чого.
    • 2014-12-24 17:13
      Так як я теж є власницею кота, то можу з впевненістю сказати, що після того, як він вип'є молока, треба постійно бігати до його туалету і перевіряти, бо буде дуже велика "аварія". В статті не говорилось, що всі коти не можуть його вживати, а лише більшість. До речі, це не відноситься до кисломолочки, яка навпаки є дуже корисною.  
       
      А корми з мас-маркету взагалі не обговорюються - в них точно нема нічого корисного.
      • 2014-12-24 17:42
        Я просто навів приклад, що я краще буду годувати кота молоком, аніж кормами.
    • 2014-12-24 21:11
      Мій кіт теж не переносить молоко. А ось сметану, як ви і вказали, дуже любить. Це все ж таки не одне і те саме. Сир, сметану і ряжанку мій кіт їсть без шкоди для свого травлення і з превеликим задоволенням. А от інші продукти, які вказані в списку, намагаюся не додавати до раціону тварини.
  • 2014-12-24 16:33
    Не знаю... Особисто я запобшгаю годувати кота рибою, особливо річковою. Звичайно молодику протестує з усіх своїх котячих сил, але був негативний досвід. Кота колись оперували через кістку в горлі. Тепер тільки позібрана тушкована риба двічи на тиждень.
    • 2014-12-24 17:24
      І знову з особистого досвіду: кіт батьків цілий тиждень відмовлявся їсти, потів почалася блювота, а викликаний ветеринар, оглянувши його і зробивши відповідні аналізи, встановив діагноз - глисти. І все це, за його словами, від того, що коту давали сиру річкову рибу.  
       
      Саме через такі випадки, вирішивши завести собі кошеня, я перечитала дуже багато інформації, і зараз намагаюсь поділитись нею з вами.
  • 2014-12-24 20:39
    У мене кіт їсть майже все те, що і його хазяї) І я погоджусь з попередніми коментарями, що краще годувати натуральними продуктами, недоїдками зі столу, чим усілякими віскасами та іншими кормами. мені спокійніше, коли я впевнений у тому, що їсть мій котик. ну а тютюн та алкоголь я і так не пропоную, він в мене за здоровий образ життя!))
    • 2014-12-24 20:46
      Ще раз повторюсь - про "віскаси" ніхто не говорить, проте у тих стравах, що їмо ми, міститься дуже багато інгредієнтів, які є шкідливими для котів. Найкращим варіантом стане приготування натуральної їжі персонально для домашнього улюбленця.  
       
      Думаю це стане темою моєї наступної статті.
  • 2014-12-24 20:53
    Оце почитав Вас, і так смішно стало, ніби зранку прокинутись і випити з котом на пару горнятку кави і викурити по цигарці. )))). А насправді, якщо серьйозно, то коту не можна давати курячи кісточки, бо вони коли ламаються (кіт їх жуе), то маленькі шматочки у них дуже гострі і саме вони можуть застрягати у глотцш на відміну від рибячих!
    • 2014-12-24 21:16
      який весели ранок)) от якби ще кіт розмовляти вмів, то можна було б новини обговорити)) 
       
      З курячих кісток підійде тільки шия, попередньо відбита кухонним молотком. І виключно в сирому вигляді, так як при термальній обробці її кістки теж грубіють і стають схожими за характеристиками до звичайних трубчастих. До речі, ветеринари радять давати курячі шиї для тренування щелеп котів та чистки зубів від зубного каменю.
  • 2014-12-24 21:00
    Здивувалась, коли бачила в цьому списку молоко та картоплю, адже часто я роблю пюре та пригощаю їм свою кішечку... Та і просто домашнє коров'яче молочко даю. Не знаю, ніяких проблем у киці не було.  
    А якось для експерименту купила корм. Кішка його понюхала і подивилась на мене великими очима...) Думаю, краще вже домашня їжа, корм. 
    Але те, що іншим котикам може бути погано, це я не відкидаю - різні коти, різні організми :)
    • 2014-12-24 21:01
      Ой, помилочка) 
      *Думаю, краще вже домашня їжа, ніж корм
    • 2014-12-24 21:09
      Картопля шкідлива в сирому вигляді, при термальній обробці отруйна речовина нейтралізується. Проте у ній дуже багато крохмалю, який просто не засвоюється в організмі тварини. Тобто погано від неї не буде, але й користі вона теж не принесе.  
       
      Знову ж про корм - я категорично проти нього, не знаю де всі побачили протилежне)
  • 2014-12-24 21:16
    В мене кішка із задоволенням їсть сирі яйця, поки не захворіла на сальмонелу і судячи по ії вигляду і не збирається))) Про рибу можу додати, що кішки полюбляють чорноморську кільку, але, чомусь не їдять балтійську...
    • 2014-12-24 21:18
      тьфу-тьфу-тьфу)) нехай так і буде надалі) 
       
      а ваша кішка - гурман))
  • 2014-12-24 21:18
    А я ось на днях помітила, що мій кіт погладшав... аж засмутилася... все-таки зайва вага на користь не йде нікому, ні людям, ні тваринам. Зараз в нього 5,300 кг, і це при тому, що він їсть здебільшого варену курку та рибу. Мабуть, перегодовую. Ось тільки вчора думала- кіт в нас завжди на кухні крутиться, коли ми їмо, і в очі заглядає) От як зрозуміти, чи він справді голодний, чи просто маніпулює моєю добротою?)) Люди, порадьте що-небудь, бо я за нього переживаю! Скільки ви разів на день годуєте своїх улюбленців? Якось дозуєте частування?
    • 2014-12-24 21:36
      Дорослого кота досить годувати двічі в день - зранку і ближче до вечора. В основному вистачає 250 грам на добу, з яких 60% м'ясо, а 40% - овочі та злаки. Плюс обов'язково кисломолочка і чиста вода.  
      До речі, 5300 - це не така вже й велика вага
  • 2014-12-24 21:19
    Я,взагалі то, власного кота годую кормом. Дуже він полюбляє фріскас,особливо сухий. Але в обід,йому бачте, треба щось соковите. Зазвичай обмежуюсь кормом в соусі,але іноді забуваю купити,тому заміняю сирим яйцем. Їсть з апетитом,тому дуже здивувало,що сирі яйця коту протипоказані. А щодо молока,то десь читав,що молоко протипоказане взагалі всім ссавцям після того як вони вийдуть з дитячого віку.
    • 2014-12-24 21:42
      Про молоко - це правда, просто у більшості при дорослішанні перестає вироблятись фермент, який перетравлює лактозу. 
      Про корм - виробники дешевого сегменту виготовляють корм в основному з кісткової муки та злаків, відсоток м'яса там дуже малий. А оскільки всі кішки - хижаки, то в кормі їм не вистачає білків. Кіт ніби й наїдається, але потрібну кількість поживних речовин, необхідну для нормального розвитку, не набирає.
  • 2014-12-24 21:21
    прочитавши статтю, думаю, як моя кішка жива ще)))))а їй між іншим 12 років й почуває вона себе чудово. киця моя з цього чорного списку ще й насіння дуже полюбляє. що ж вони мають їсти якщо молоко, м"ясо й рибу не можна!!!???вважаю кицьок й інших тварин набагато розумнішими за нас, вони самі інстинктивно знають чого їм не можна.
    • 2014-12-24 21:48
      Молоко спокійно замінюється кисломолочкою, тобто кефіром, ряжанкою, сиром; м'ясо не бажано давати лише жирне, а це свинина і баранина, інші сорти - курка, індик, кролик, телятина, яловичина тощо - будь-ласка; рибу теж можна, але в обмеженій кількості. 
       
      Нехай ваша кішка радує Вас ще багато років!
  • 2014-12-24 21:26
    З його списку мій кіт полюбляе тільки рибку( каву та тютюн не кушкував))). Мій вередун частіше всего ласуе печінкою яловичою та рибкою бички та консервами для котів з магазину. Консультувалася з лікарем ветеринаром з приводу раціону мого улюбленця лікар схвалив, але рекомендував щоб у кота завжди була диска з чистою водою, щоб він 
    запивав їжу.
    • 2014-12-24 21:51
      Так, вода має бути обов'язково. Але мій котяра, наприклад, з миски пити не хоче - він веде мене до ванної кімнати, застрибує на умивальник і усім своїм виглядом показує, що потрібно відкрити кран)
  • 2014-12-24 22:41
    Натрапила на цю тему і одразу пригадала котика моєї бабусі, який, на відміну від решти наших котів, радше віддавав перевагу свіженькому огірочку, або, навіть, деколи випрошував сиру картоплю.) Ця картина звісно дуже тішила всіх наших гостів, - нечасто можна побачити двох котів, які б'ються за ковбасу та м'ясо, і третього, який в сторонці жадібно гризе огірок.
    • 2014-12-26 00:22
      Можливо, він у вас був ідейним вегетаріанцем?)
      • 2014-12-27 19:18
        Ми його, до речі, часто так і називали " Мурчик-Вегетаріанець")))
  • 2014-12-25 09:14
    В мене є кішка, ми підібрали її на вулиці маленьким кошеням. Корм для котів вона не їсть, пропонували різні види і сухі, і желе, а молочко полюбляє. А ще вона дуже любить оливки, вона за ними аж труситься! Я не знаю, де вона могла взагалі про них дізнатись, сподіваюсь це їй можно.
    • 2014-12-26 00:25
      Точно не знаю, але ви ж не виключно ними його годуєте, так що, думаю, нехай насолоджується))
      • 2014-12-26 17:42
        Ну звісно ж не тільки оливки :) Вона дуже м"ясо любить, молочні продукти. А у моєї мами кішка полюбляє теж свіжі огірки та кукурудзу консервовану. Треба Їй запропонувати крабовий салат, гадаю як раз на її смак буде! :) Жартую.
  • 2014-12-25 09:24
    Якщо коти їдять щось з сире з рослинного походження,то напевно в їхньому органзмі чогось не вистачає.
    • 2014-12-26 00:27
      І це правда, в тварин на генетичному рівні закладені знання про користь певних рослин. В одної моєї співробітниці є такса, так вона, коли в неї проблеми з шлунком, завжди гризе листя суниці... і хвороба проходить!
  • 2014-12-25 16:45
    Цікавий перелік продуктів для кота. Хто ж буде давати коту авокадо, хурму, каву, чай та інш? Що стосується томатів, можу заперечити, моя кицька дуже полюбляє томати та сиру картоплю. А ковбасні вироби куштує тільки ті, які з натурального м’ясу. Вона в мене експерт з ковбаси, якщо в ній багато хімії, вона її взагалі не їсть.
    • 2014-12-26 00:37
      Ви задали питання, хто буде давати хурму, авокадо і т..д. А як Ви самі додумалися дати томат чи картоплю? Напевне, кіт бігав навкруги і просив, от і пригостили його, правда? Така ж відповідь буде і на ваше питання. 
       
      А про отруйність пасльонових, куди відноситься та сама картопля, помідори і баклажани, я знаю не по книжках чи з Інтернету. Десь рік назад мій кіт вкрав шматок сирого баклажана і швиденько з'їв його - тоді його ледве вилікували: він 5 днів нічого не міг їсти, постійно блював і поносив. Це було дуже страшно. Тому краще не ризикувати.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.