2014-12-07 18:10:42

Що робити, коли муза спить, а пегас не підкований?

Щоб викликати натхнення О’Генрі випивав по 2 літри віскі на день, Мопасан кохався з кількома жінками за раз, а Бальзак працював вночі та й ще босяком. Для всіх трьох це закінчилось плачевно: перший помер від цирозу, другий – від сифілісу, а третій взагалі помер молодим.

Що ж тоді робити, щоб те натхнення таки викликати? Адже, думаю, у кожного бувають моменти, коли щось зробити треба, а ідей і натхнення зовсім немає. Але ж треба!!!

Ось кілька порад.

Якщо сталась «пробуксовка», то «висижувати» рішення безглуздо. Спробуйте переключитись на інший вид роботи, спокійніші і не вимагаючі розумового напруження. Зробіть таку перерву на півгодини, переключіться на щось розслаблююче. Більше того, вчені доводять, що переключання з важких розумових задач на більш прості подвоюють продуктивність праці.

Ще один спосіб, уявити як би цю задачу вирішував хтось інший. Секрет в тому, що таким чином ми змінюємо кут бачення проблеми.

Спробуй розширити свідомість. Для цього зовсім не обов’язкове ЛСД. Є прийом під назвою «Вільні асоціації». Дай те волю уяві, попутно записуючи всі ті слова і образи, які приходять на думку. Цілком можливо, що вийде якась дурня, але може бути і щось таке, що допоможе зсунутись з мертвої точки.

Якщо ідеї настирливо не приходять, знайдіть речі, які вас раніше надихали. Це може бути улюблена ручка, сайт, фото, тощо.

Не обов’язково красти чужі ідеї, але подивитись на чужі успішні роботи буде не зайвим. Це може змусити по-новому подивитись на вашу задачу, адже автори робіт, якіф ви переглядаєте, теж колись мучились над своєю роботою.

Ще один спосіб можна позичити у відомого лауреата Нобелівської премії Нільса Бора.  Кажуть, він любив говорити: «Як добре, що ми зіштовхнулись з цим парадоксом, тепер у нас є шанс на прогрес». Іншими словами, рішення проблеми треба шукати, відштовхуючись від протилежного. Для прикладу, вам треба написати про дуже чудову компанію, а ви спробуйте для початку накидати тези про мінуси такої компанії. Така робота і звеселить, і допоможе розширити погляд на тему. Змішуючи протилежності можна знайти нові ідеї навіть у заїждженій темі.

 

Зрештою не слід забувати пораду наших предків про ранок, який мудріший за вечір. А також пам’ятати, що з проблемою треба переспати, щоб її вирішити. Підніміть високо руку, різко опустіть її і голосно скажіть: «А хай вона… полежить до ранку!» Зробіть гарячого чаю, послухайте приємну музику, розслабтесь. І дивись зранку з ліжка підніметесь голосно кричачи:»Еврика!!!»

0

Коментарі 1

  • 2014-12-23 06:55
    Натхнення дуже примхлива річ. Дуже цікаво було дізнатися про те, як його викликали талановиті люди. Але нам, менш талановитим, звісно, такі поради не дуже згодяться. Читаючи багато статей, інколи виникає думка, ну як людина могла так цікаво написати? На мою думку, натхнення завітає до вас частіше, якщо отримувати нові враження. Не завжди позитивні. Нові люди, нові місця, різні точки зору в спілкуванні. Сподобалась ідея щодо пошуку рішення проблеми, відштовхуючись від протилежного. Дякуючи порадам, буду намагатися розширювати свідомість та грати в асоціації.

© 2010 - 2024. Всі права захищено.