2015-01-02 12:46:16

Що символізують геометричні візерунки на вишиванках?

 

В цій статі розберемося, які геометричні візерунки зустрічаються на вишиванках, їх поєднання і що вони символізують.

У слов'янській міфології кожна геометрична фігура передавала певний символ. Зараз, звичайно, важко напевно стверджувати, який зміст вкладали наші предки в те чи інше поєднання фігур, але якщо говорити про окремі геометричні фігури, то декодувати їх досить легко.

Геометричні візерунки складаються з різноманітних геометричних фігур: ромбів, квадратів, овалів, кружків, трикутників, зірочок, зигзагів (хвилястих ліній), свастики і хрестиків, меандрових доріжок та ін.

Головний символ в українській вишивці – зірка з восьми кінцями. Таким способом виражалася повага до матері, підкреслювалася її головна роль в житті кожної людини. Гірлянда з красивих квітів, що обрамляє зірку, визначала призначення жінки - народження і виховання дітей, древній символ родючості.

Трикутникна вишиванці - це символ сонця і джерело трьох найголовніших начал - світла, тепла і життя. Трикутник може символізувати плодоносну суть землі, полум'я, гору, трійцю, фізичне здоров'я і стабільність, а також розум-душу-тіло або матір-батька дитини.

Квадрат- це базова форма порядку і досконалості. В залежності від розташування у візерунку квадрат символізує символізувати час і періоди (пори року, час доби); постійність, міцність, спокій, душевну рівновагу, мудрість, матеріалізм, раціональність, наявність чітких меж і законність. Квадрат - символ осілого життя.

 Квадрат чи ромб зі штрихами всередині символізують засіяне поле, родючість і зародження життя. Такі квадрати або ромби вишивали на сорочках жінок, включаючи вагітних.

Ромбчасто зустрічається в таких конфігураціях: ромб з крапкою, перехресний ромб, ромб з гачком. Ромб – це символ родючості.

 «Ромб з крапкою» - символізує  засіяне поле.  Також «ромб с крапкою» використовували в якості візерунків для весільних убрань і жіночих сорочок, в побажанні завагітніти.

Перехресний ромб символізує – землю (майно).

Колоце циклічна концепція часу. Коло може означати Сонце або добовий рух Землі навколо Сонця.

Коло і вписаний у нього хрест - символізує центр і напрямки всесвіту, рай і чотири річки. Коло і сполучені прямою і косою хрести - «Роза Вітрів», чотири основних дороги і чотири додаткові. Коло, яке увінчує хрест - союз чоловічого і жіночого начала в житті, причому як людського, так і божественного. Коло, розділене навпіл вертикальною лінією символізує день і ніч, літо і зиму. Коло, розділене горизонтально - означає нижні Води і ковчег, верхні Води і веселку. Два з'єднаних разом кола символізують нерозривний союз неба і землі.

Хрест (свастика)у різних проявах має чоловіче начало. Значень у цього символу багато: мужність, бажання запліднити,показати сонце, вогонь.

Свастика - давній знак побажання людині добра, запобігання біди і вважається сильним оберегом.

В українській вишивці отримали поширення і різні модифікації хреста – косий і мальтійський хрест.

 «Меандрові доріжки» (нескінченність) - символ ситості і благополуччя. Також,  ці візерунки на вишивці можуть позначати нескінченність (рух від життя до смерті). Розташування меандрових доріжок на сорочці - несло в собі побажання довголіття та благополуччя, хорошою полювання і ситості.

Хвилясті лінії (зигзаги)-  ці елементи символізують хороші врожаї.

 

340

Коментарі 2

  • 2015-01-07 12:03
    Дуже цікаво. Ніколи не задумувалась над значенням символів на вишиванках. В дитинстві бабуся часто розповідала про свою бабусю і демонструвала її роботи: вишиті рушники, сорочки та навіть скатертини. Виникло велике бажання дістати вишиванки і розтлумачити елементи.
  • 2015-01-10 21:43
    Вишиванки самі по собі дуже красиві і незвичайні. Раніше, розглядаючи їх, навіть і не здогадувалася про значення візерунків. Дуже корисна стаття, дякую!

© 2010 - 2024. Всі права захищено.