2014-12-13 11:58:33

Як виховувати хлопчика? Поради батькам, особливо мамам, що самі виховують синочків...

Як будувати стосунки з сином мамі, що виховує його одна? Як виховувати підлітка? Як і чим  замінити хлопчику батьківське виховання… Над цими питаннями мені довелось розмірковувати не один рік. З тих пір, як ми з чоловіком розлучились. Сину було 3 роки, зараз – 12. Пройшло достатньо часу, щоб я могла зробити для себе якісь висновки і поділитись досвідом з такими ж мамами, як я сама.

Щодо виховання сина, хотілось би виховати чуйного, чемного, відповідального, розумного, порядного, освіченого, доброго і мужнього, спокійного і врівноваженого чоловіка. Особистість з усіма гарними людськими якостями. Чоловіка, який би міг брати на себе відповідальність за себе і свою родину, близьких людей. Виховання дітей – справа не проста й відповідальна. І просто тут не буває. Крім вивчення авторитетних педагогів та власного досвіду, велику роль грає власний приклад. Скільки б ми не говорили – не можна обманювати, обманувши дитину один раз, ми даємо йому привід думати, що обман – це цілком нормальна річ. Ми можемо вимагати чистити зуби й приймати душ двічі на день, чистити взуття і заправляти ліжко, але якщо самі цього не робимо, дитина буде думати, що це якийсь акт насилля над нею. Природньо, коли мама ввечері замість перегляду телевізора читає книгу, що з часом дитина приєднається і теж з задоволенням буде читати. Якщо в родині ніхто не читає, як можна критикувати дитинну за її не любов до читання? Виховання хлопчика має свою специфіку. Надто багато пестощів не піде йому на користь. Але й недостатня кількість батьківської уваги та любові принесе шкоду дитині. Дитина повинна відчувати, що її люблять. І у ранньому віці діткам треба говорити про це, і у підлітковому, і коли наші діти вже стають на голову вищими за нас, батьків. Обійми, тепла материнська долоня на голівці дитини – це оберіг від хвороби та поганого настрою.

Звісно, трохи дисципліни та режим дня будуть на користь дітям. Лікарі радять лягати й вставати в один і той же час кожного дня. Тоді організм буде працювати, мов годинник. Не буде головних болей і поганого самопочуття. Велику користь принесуть заняття спортом у якійсь спортивній секції. Плавання, бокс, тхеквандо чи футбол – всі ці види спорту  сприятимуть і фізичному, і духовному розвитку дитини. Якщо мама не може дати батьківського виховання і бути прикладом чоловічої поведінки, то гарний тренер – це завжди приклад наслідування для хлопчаків.  Позашкільна діяльність теж впливає на характер дитини. Обов’язково у дитини мають бути друзі. Гарні друзі – запорука того, що дитина буде менше сидіти в комп’ютері  чи телевізорі, а більше проводити час за рухливими іграми. Батькам слід познайомитись з родиною друзів і запрошувати їх на сімейні свята.

 

Підсумовуючи сказане, хочеться побажати Вам, щоб Ви пишалися своїми дітьми так само, як вони пишаються Вами.

5

Коментарі 11

  • 2014-12-22 21:54
    Я цілком з Вами погоджуюсь, з кожним словом. Але хотіла б додати: вкрай необхідно навчити дитину самоповаги! Людина, яка себе поважає (не плутати з нарцисизмом) гармонійно входить у цикл самовдосконалення, який не закінчується все життя.
    • 2014-12-23 01:10
      звісно, самоповага має бути, але вона не відміняє поваги до інших.
      • 2014-12-24 00:22
        ну, тому я і написала "не плутати з нарцисизмом")
        • 2014-12-24 17:22
          як правило, нарцисизм буває саме тоді, коли дітям не вистачає материнської та батьківської любові і вони намагаються привернути до себе увагу. Тому, я наголошувала в своїй статті, що треба любити діток і показувати цю любов словами, вчинками, тактильним способом.
          • 2014-12-24 23:46
            Я погоджуюсь з Вами від першої до останньої літери!
  • 2014-12-25 13:53
    Ооох ... повинна Вас попередити..саме цікаве ще навіть не починалося :) Це я Вам кажу, як мама, яка сама виховала двох Чоловіків, яким зараз 25 і 17. Для Мами-соло важливо виростити Чоловіка, а не хлюпика, що, на жаль , найчастіше і виходить, у зв'язку з тим, що у хлопчиська немає ні візуального ні психологічного прикладу чоловічої поведінки, сприйняття світу, реакції, способу мислення ... Так що будьте відважні! Вас чекає вельми цікавий період дорослішання Вашого синочка. Сили, мудрості Вам!
    • 2014-12-27 17:31
      Я не сумніваюсь, що багато цікавого мене чекає попереду. Але не менш цікавий період ми пройшли з сином разом. Сподіваюь, що моя любов і повага до нього стануть прикладом - як потрібно будувати стосунки з близькими людьми, а заняття спортом загартують і сформують чоловічі якості - сміливість, рішучість, відповідальність.
  • 2014-12-25 19:36
    А у меня вопрос: ваш сын послушный ли вам, прилежный ли ученик? Спрашиваю, чтобы для себя понять сходства и различия в вашей и моей ситуации.
    • 2014-12-27 17:38
      Знаете, недавно я писала стихотворение для него в день 12-летия, там были такие строчки: 
      " и пусть порой ведешь себя, как "свин", но для меня ты - самый лучший сын!" Все мы иногда капризничаем и ведем себя не очень, а сын все-таки ребенок, но я для него - непререкаемый авторитет и учится он хорошо. Во всяком случае, этот семестр мы закончили с двумя 8-ками в табеле, все остальное - 9,10,11,12. Над восьмерками будем работать. Но он еще часто болеет и у него тренировки по футболу 4 раза в неделю, поэтому с него поменьше спрос)
      • 2014-12-27 18:49
        Молодец он, а вы - тем более! У меня сын (уже 18 лет) - посложнее будет. И "свин" всегда относительно. Такие они наши любимые поросятки!
        • 2014-12-27 22:22
          Дети - наши отражение, хорошо это или плохо)) сейчас вот понемногу учимся с ним делайну, пунктуальности, отвечать за свои слова, копирайтингу) Так что у нас с ним много общего, а как иначе) и все мы бываем "свинками" иногда)

© 2010 - 2024. Всі права захищено.