2015-01-09 15:29:58

Як носити вечерю?

В період Різдвяних свят здавна прийнято носити вечерю. Але традиції відійшли в минуле, зараз це роблять по-різному, як кому зручно. А як правильно? Давайте розбиратися.

Офіційна церква притримується думки, що носити вечерю до хрещених батьків, родичів чи просто знайомих, дуже добре. Однак ніякого відношення до релігійної складової свята Різдва ця традиція не має. Це в основному через доброчесне милосердя, що переповнює душу кожного християнина під час цього Світлого Свята.

Коли приносити вечерю?

Цю традицію, як правило, виконують 6 січня. Однак саме в цей час віруюча людина повинна відвідувати Богослужіння, а не ходити по гостям. Тим більше, на Святий вечір строгий піст, вживання ковбас та алкоголю неприпустиме. Є таке поняття, як святки або святі дні - час з Різдва по Старий Новий рік. Цей тиждень якраз і призначений для колядок, вечерь, гостей. Хоча майже по всій території України він продовжений до Водохреща (19 січня).

Кому приносити вечерю?

Традиційно вечерю носили діти хрещеним батькам. Однак можна приходити і до бабусь з дідусями та кровним родичів, які вам особливо важливі.

Що нести на вечерю?

Правильно, коли діти беруть в мисочку кутю та несуть до хрещених. Віддають її зі словами «Мама і тато вечерю прислали. Добрий вечір!». Приймаюча сторона дає дитині цукерки та гроші – за те, що доніс, і свою кутю у відповідь. Таким чином вони наче розділяють трапезу один одного. Однак кутю носити незручно, тому традиційно носять здобний калач і ним обмінюються.

Ці традиції відійшли в минуле, однак вони настільки світлі та доброзичливі, що їх хочеться повернути та притримуватися. Носити хліб з найкращими побажання рідним людям – це прекрасно!  А як маєте і хочете ще поділитися якимись продуктами, то що в цьому поганого? Гарних вам Різдвяних свят!

825

Коментарі 9

  • 2015-01-10 02:03
    Дякую, для мене Ваша інформація була корисною.
  • 2015-01-10 11:28
    В нашому регіоні на Різдво влаштовують благодійні обіди та вечері для дітей-сиріт, безхатченків та тих, що не мають здоров'я та фінансової змоги влаштувати святковий стіл. Зазвичай такі вечері влаштовують в храмах або в освітніх закладах. Всі бажаючі долучаються до приготування святкових страв та куті. Я вважаю, що такі благодійні обіди і є різновидом традиції носити вечерю.
  • 2015-01-10 14:40
    Така традиція, на мій погляд, просто конце необхідна у відроджені в сучасному суспільстві. Бо з її допомогою є надія відновити спілкування і взаємини між сім'ями, родичами, та просто сусідами ...
  • 2015-01-10 17:11
    Цікаво, я раніше навіть не чула про таку традицію, у нас говорять, що в Святвечір бажано взагалі не виходити на вулицю, бо там гуляє нечиста сила. Дякую за розповідь!
  • 2015-01-10 21:14
    Дуже цікава традиція. Буде ще одна розвага на наступний тиждень. І мені дуже сподобалася ідея з добродійністю. Якщо при цьому змогли створити ще і домашню атмосферу, то взагалі здорово. А діти напевно могли б у свою чергу організувати якусь виставу. І тоді дійсно був би позитивний обмін між старшим і молодшим поколінням. Дякую.
  • 2015-01-10 22:32
    Есть интересная поговорка- Век живи, век учись, таких подробностей я даже и не слышал не то чтобы видеть, такая история уже наверное давно ушла в прошлое и только в некоторых маленьких деревеньках такие обычаи еще используют старые люди. Спасибо автору большое за понятное объяснение.
  • 2015-01-10 22:40
    Я не вважаю, що традиція носити вечерю, чи якісь смачні продукти та страви на свята, коли йдеш у гості до рідних чи друзів, вже у минулому. Це ж так доречно і щиро принести власноруч приготовані страви, дорогим для тебе людям.  
     
    Наприклад, мої подружки знають, що нічого мене так не порадує на свято, як домашній торт-наполеон. Ну, не вмію я його готувати і крапка. Я дуже радію, коли вони приходять до мене з таким подарунком. Зі свого боку, теж кожен раз готую, або купляю щось особлие на святковий стіл, коли йду до них. 
     
    Добрі традиції - вони не вмирають, а наслідуються нами у наших батьків, нашими дітьми - в нас. Традиції - це та ніточка, той ланцюжок, якій пов'язує минулі покоління з прийдешними.
  • 2015-01-11 13:45
    Ми теж носимо вечерю з дітьми хрещеним. Інколи це єдиний спосіб побачитися с рідними хоча б раз на рік, приємно провести вечір в їх компанії. Однак, не скажу, що дотримуємося якихось народних традицій. дуже шкодую про те, що мене в дитинстві батьки цьому не навчили, можливо тому, що їх не вчили їхні батьки і т.д. Ми багато чого не знаємо, сподіваюсь, що прийшов час все-таки відродити нам давно забуті традиції.
  • 2015-01-11 14:18
    это очень радовало моих кресных родителей когда я приносила им вечерю)) я бы и сейчас с большим удовольствием это сделала, но увы я сейчас от них далеко! Мой сынуля обязательно будет носить своим кресным вечерю, потому что так принято у нас))

© 2010 - 2024. Всі права захищено.